Podezřelí z Kuciakovy vraždy před soudem: Objednavatelka se dohadovala, kdo začne první mluvit

Nejen celým Slovenskem otřásla v únoru roku 2018 zpráva o vraždě mladého novináře a jeho přítelkyně. Oba mladé lidi vrah na místě chladnokrevně popravil. Bratr zemřelého Jána Kuciaka se vyjádřil tak, že dnes začínající soudní přelíčení bude boj s čistým zlem. Soud musel být pro obrovský zájem novinářů a veřejnosti přesunut do budovy justiční akademie. Jedná se o největší soudní proces v dějinách samostatného Slovenska.

Slovák Miroslav Marček obžalovaný z předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka přiznal dnes před soudem vinu.

Ostatní tři obžalovaní vinu za vraždu odmítli nebo se nevyjádřili. Marčekovo přiznání znamená, že v jeho případě nebude probíhat běžné dokazování a líčení se omezí pouze na stanovení trestu. Marček se přiznal také k vraždě podnikatele Petera Molnára z roku 2016, která je rovněž projednávána při nynějším procesu.

Policie původně jako vraha označila Tomáše Szabóa, později se ke střelbě ale přiznal Marček. Ten dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič.

Podle obžaloby Alena Zsuzsová slíbila Zoltánu Andruskóovi za zprostředkování vraždy odpuštění dluhu 20 000 eur (505 000 korun) a odměnu dalších 50 000 eur (1,26 milionu korun), z níž Andruskó část použil na vyplacení nájemných vrahů.

Sedmatřicetiletý Marček je druhým z původně pěti obviněných v případu Kuciakovy vraždy, který přiznal vinu. Ještě loni uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, který přistoupil na trest vězení patnáct let.

Prokuratura se s Andruskóem domluvila na tom, že za svou spolupráci dostane trest v délce deseti let. S tím ovšem nakonec soud nesouhlasil a trest změnil na patnáct let, s čímž obžalovaný souhlasil.

Právě kolem výpovědi Zoltána Andruskóa, který podle policie figuroval jako zprostředkovatel vraždy, proběhly u soudu dohady. Obžalovaná Zsuzsová prostřednictvím svého advokáta žádala, aby vypovídala až po jeho výslechu.

Boj s čistým zlem

U soudu jsou dnes také rodiny obou zavražděných mladých lidí. Matka Martiny Kušnírové se nechala slyšet, že neočekává pro obviněné jiný trest než doživotí. Podle bratra zastřeleného novináře Jozefa Kuciaka dnešním dnem začal boj s čistým zlem.

„Nedokážu moc dobře popsat, co se v nás odehrává. Jsme prostí lidé z vesnice a nikdy jsme se o nic nesoudili,“ začal svůj velmi emotivní příspěvek na Facebooku Jozef Kuciak.

„Proti nám stojí skupina, která neměla žádné morální zábrany krást, vyhrožovat a vydělávat si vraždami. Pomáhali jim policisté, kteří nevyšetřovali, soudci, kteří podle vůle mocných vynášeli rozsudky, právníci, kteří jim ve zvěrstvech pomáhají, politici, kteří je kryjí a dělali s nimi byznys,“ vyjmenovává Kuciak.

Lidé na zavražděný pár vzpomínali na celém Slovensku.

Celý proces je pro rodiny obětí velmi namáhavý i pro obrovský zájem médií. Své štáby na Slovensko vyslaly také zahraniční agentury.

Když prokurátor četl v soudní síni podrobný popis vraždy mladého páru, Zlatica Kušnírová se rozplakala a emoce se snažila skrýt za kapesník.

„Nevím, jak to zvládnu, posadit se na lavici svědků, je to velmi psychicky náročné, a ještě navíc v místnosti s vrahy,“ vyznal se ze svých obav Jozef Kuciak.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:35 úterý 12. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 23
  • 22
  • 19
  • 16
  • 16