Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nájemného vraha ničili démoni minulosti. Kušnírovou zabil, aby udělal radost svému kamarádovi

    Miroslav Marček prý nechtěl Kušnírovou zabít, ale nešlo to jinak. | foto: Koláž Expresu

    Stále podrobnější informace se dozvídá veřejnost o vraždě Martiny Kušnírové a Jána Kuciaka. Promluvil nájemný vrah Miroslav Marček, jehož poslední roky ničí jeho vlastní svědomí, a tak se rozhodl ke všemu se doznat. Na svém seznamu zavražděných má bývalý voják také Kušnírovou, kterou od záchrany života dělily pouhé minuty.

    Když začal Marček u soudu v Bratislavě popisovat, jak zabil své oběti, mnozí nemohli uvěřit tomu, kdo před nimi stojí. Bývalý voják vůbec nepůsobil jako chladný a vypočítavý nájemný vrah, ale spíše promlouval muž, jenž prosil o odpuštění, kterého se mu ovšem nemůže dostat.

    Hned na úvod svého veřejného přiznání se omlouval rodinám zemřelých a sliboval, že se bude snažit nahradit jim nemajetné újmy, jež bude soud vyčíslovat. Poprvé po dlouhých letech mohl otevřeně mluvit o činech, které mu užíraly svědomí.

    „Pořád mi opakoval, že není dobrý člověk. Ptala jsem se, jak to myslí, ale on jen opakoval, že o sobě ví, že není dobrý člověk,“ řekla u soudu bývalá partnerka Miroslava Marčeka Martina Rigová, která zároveň uzavřela s mužem dohodu, že pokud se on nebude ptát na jejího hendikepovaného syna, ona nebude řešit jeho minulost.

    Byznys s lidským životem byl přitom to jediné, co bývalého člena vojenských jednotek naplňovalo. 

    Miroslav Marček se už soudu přiznal k několika nájemným vraždám.

    „Neměl kamarády kromě Tomáše Szabóa a Zoltána Andruskóa. O nikom jiném nikdy nemluvil,“ přiznala Rigová s tím, že obviněný byl pro ni ideální partner, který jí se vším pomáhal.

    Marček chtěl před soudem ulevit svému svědomí, několikrát zopakoval, že měl možnost Jána Kuciaka zavraždit i dříve, ale čekal na vhodný okamžik.

    „Kolem jeho domu jsme hlídkovali několikrát. Stejně tak i dva dny před vraždou. Chtěl jsem to provést, ale viděl jsem oknem, že je v domě více lidí,“ řekl před soudem.

    Prokurátor se však dotazoval, proč nakonec vraždu provedl v okamžik, kdy byla v domě také partnerka Jána Kuciaka Martina.

    Miroslav Marček se už soudu přiznal k několika nájemným vraždám.

    „Szabó mi opakoval, že už to mělo být. Pořád na to spěchal, tak jsem se rozhodl, jak jsem se rozhodl,“ vysvětlil Marček, který prý staršího Szabóa považoval za svého mentora a vzhlížel k němu. I proto už nemohl dále jeho přání odkládat.

    „V den vraždy jsem čekal na vhodnou příležitost. Slečna Kušnírová šla na záchod, zazvonil jsem a střelil pana Kuciaka do hrudi. Naneštěstí jsem zahlédl další osobu, když slečna Kušnírová vešla dovnitř, vystřelil jsem, věděl jsem, že je mrtvá. Při svém odchodu jsem ještě jednou střelil do Jána Kuciaka, když ležel na schodech,“ přiznal se vrah ke svému podivnému rituálu. Stejně se zachoval při vraždě podnikatele Molnára, na něhož rovněž vystřelil podruhé, aby měl jistotu.

    Martinu Kušnírovou zasáhl do hlavy a její smrtí si byl okamžitě jistý. Litoval přitom před soudem a před svědky, že dívka nebyla na toaletě ještě o něco déle, zachránila by si tak svůj život.

    S popisem vraždy Kušnírové ovšem nesouhlasila její matka, která je přesvědčená o tom, že ze sebe Marček pouze dělá lepšího člověka, než jakým doopravdy je. Její dcera podle ní měla vidět, jak jejího přítele popravují.

    Že by se vražda skutečně mohla odehrát jinak, potvrzuje také další výpověď, kde už Marček mluvil o tom, že Kušnírová byla za dveřmi, které Kuciak otevřel poté, co byl zasažen. Do místnosti tedy neměla vstoupit Martina, ale samotný pachatel.

    „Vzhledem k tomu, že jsem neměl kuklu, nemohl jsem jednat jinak,“ řekl na závěr bývalý voják.

    Kuciaka sledoval špion a novinář

    U soudu vypovídal klíčový svědek obžaloby, bývalý šéf kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS a někdejší novinář Peter Tóth, který zorganizoval sledování novináře Jána Kuciaka a dalších reportérů. Zadavatelem podle něj byl podnikatel Marián Kočner, jenž čelí obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy.

    Fotografie ze zmíněného sledování Jána Kuciaka byly podle prokuratury použity při zadání objednávky jeho vraždy. V únoru roku 2018 poté vrah zastřelil také jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou.

    „Jak probíhalo to ‚paparazzování‘? Jána Kuciaka snad tři nebo čtyři dny, možná pět. Probíhalo to krátkou dobu,“ řekl Tóth.

    Dodal, že Kuciak nevedl žádný společenský život a že žil jako mnich. Tóth dále uvedl, že Kočner si u něj stěžoval na to, že Kuciak je proti němu zaujatý. Investigativní novinář Kuciak psal také o Kočnerových kontroverzních podnikatelských aktivitách.

    Tóth podle své výpovědi nemá pochybnosti o tom, že Kuciakovu vraždu zosnoval Kočner spolu se svou známou a další obžalovanou Alenou Zsuzsovou.

    „Marián Kočner se o Jánu Kuciakovi vyjadřoval s nenávistí v hlase. Používal na jeho adresu vulgární výrazy,“ řekl Tóth, který začal s policií spolupracovat až po zadržení podezřelých z vraždy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:02 čtvrtek 14. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      24
    • Super
      22
    • Haha
      19
    • Cože
      19
    • Trapas
      18
    • Sladký
      16