Prolomili mlčení! Co prozradil prokurátor o kauze Kuciak?

Šéf Úřadu speciální prokuratury na tiskové konferenci promluvil o průběhu vyšetřování vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Média měla zakázáno snímat prokurátorovu tvář, zveřejněno nebylo ani jeho jméno. Co o případu prozradil?

„Objevilo se velké množství protichůdných a nepřesných informací,“ vysvětlil prokurátor, proč se rozhodl na tiskové konferenci vystoupit.

Jako první uvedl na pravou míru jeden z největších otazníků, který nad úkladnou dvojnásobnou vraždou visí. Ján Kuciak i jeho snoubenka byli skutečně zavražděni v den, který od začátku uváděla matka Martiny Zlatica Kušnírová, tedy ve středu 21. února. Právě v ten den totiž pár přestal reagovat na zprávy a telefonáty, což bylo podle rodiny velmi neobvyklé.

„Na místě činu se našly dvě nábojnice a také několik nevystřelených nábojů. Nebyly zjištěny žádné stopy zápasu a nebylo nic odcizeno. To nasvědčuje tomu, že šlo skutečně o vraždu na objednávku,“ prozradil.

Poté, co na tiskové konferenci tehdejší slovenský premiér Robert Fico představil odměnu za informace vedoucí k dopadení pachatele – jeden milion eur v bankovkách, prý policie obdržela nespočet oznámení.

„Ne všechny informace byly seriózní, ale všechny jsou prověřované se stejnou pozorností,“ prozradil prokurátor. Policie tak v souvislosti s kauzou provedla na dvě stovky výslechů.

Zatímco na veřejnosti se spekuluje prakticky již o jediné verzi, a to, že za vraždou mladého páru stojí italská mafie, úřady podle prokurátora pracují hned s několika verzemi. Všem je také věnována rovnocenná pozornost.

„Víte, na jakém rozsahu témat Ján Kuciak pracoval. A vzhledem k takovému množství témat je i existuje i velké množství verzí,“ vysvětlit.

Úřadům se navíc mělo podařit zdokumentovat pohyb možného pachatele.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:02 úterý 24. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 14
  • 12
  • 11
  • 10
  • 10