Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kiska nevěří Ficovi: Chce buď razantní změnu, nebo předčasné volby!

    Prezident Andrej Kiska promluvil o vládní krizi a případu zavražděného novináře Kuciaka. | foto: Aktuality.sk

    Slovenský prezident Andrej Kiska vystoupil na mimořádné tiskové konferenci na stanici RTVS, kde promluvil o současné politické situaci v zemi. Tou výrazně otřásl případ úkladné vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka. Kiska prý týden čekal, jak vláda zareaguje, spokojen ale není. Nyní požaduje její významnou rekonstrukci, nebo dokonce předčasné volby!

    Slovenská vláda v posledních dnech rapidně ztratila důvěru. Na vině je vražda investigativního novináře Jána Kuciaka, který se zaměřoval zejména na podvody členů vládnoucí strany Směr či jejich napojení na italskou mafii.

    Slovenský prezident Andrej Kiska dnes vystoupil na mimořádné konferenci na obrazovkách stanice RTVS, aby se k případu i vládní krizi vyjádřil. Spokojen rozhodně není.

    „To poslední, co naše společnost nyní potřebuje, je politické divadlo na televizní obrazovce v podání nejvyšších ústavních činitelů,“ narážel Kiska na výstupy premiéra Fica, který se měl před pár dny k případu vyjádřit, místo toho ale útočil na opozici.

    Oba dva se prý osobně setkali, aby nastalou vážnou politickou krizi řešili, shodu ale nenašli. „Ukázalo se, že naše názory jsou rozdílné,“ prozradil Kiska.

    Vyjádřil se také k pátečním demonstracím v Bratislavě, kde se sešlo přes 20 tisíc lidí, kteří uctili památku Kuciaka a jeho snoubenky, zároveň ale protestovali proti vládě. Ze společnosti prý cítí odhodlání začít bolestný proces nápravy státu.

    „Překročily se hranice, věci zašly příliš daleko a není cesty zpět. Vnímáme aroganci moci,“ prohlásil. Je přesvědčený, že vraždu velké množství lidí vnímá jako odraz slovenské reality. „Je to strašná vizitka po 25 letech existence. Něco špatného je pod povrchem. Něco špatného je v samých základech našeho státu,“ řekl.

    Stávající vládní koalici v čele s premiérem Robertem Ficem prý dal týden, během kterého sledoval, jak se s případem vypořádá a jaké kroky podnikne. Jeho důvěru ale zklamala. Jak nyní Kiska hodlá postupovat? 

    „Jsou dvě možnosti – rozsáhlá a zásadní rekonstrukce vlády, která by nepolarizovala společnost, anebo předčasné volby,“ oznámil nekompromisní rozhodnutí.

    Nyní prý hodlá jednat s politickými stranami a zjistit, jak si budoucnost vlády představují. Zároveň také Kiska poprosil veřejnost, aby důvěřovala vyšetřovatelům.

    Fico: Tančíte na jejich hrobě!

    Reakce premiéra Roberta Fica na sebe nenechala dlouho čekat. I on dnes vystoupil před televizními kamerami, aby se do Kisky po jeho projevu ostře pustil. 

    Podle něj prezident přečetl prohlášení, „které zjevně nebylo napsané na Slovensku,“ řekl. „Toto jeho prohlášení má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavněprávní tradice a pravidla na Slovensku a sledují úplně jiné cíle, než je stabilita naší země.“

    „Návrhy prezidenta na totální rekonstrukci vlády spojenou s hlasováním o důvěře nové vládě jsou popřením výsledků demokratických voleb, které proběhly v roce 2016. Prezident se tímto prohlášením hlásí k opozici, která mluví o potřebě převratu na Slovensku,“ rozčílil se Fico.

    V rámci dalšího víření politických bojů s opozicí se Fico vyjádřil i k samotné vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. „Naším cílem je vyšetření tohoto brutálního činu a nebudeme - cituji známou socioložku - tancovat na hrobě dvou mladých lidí, jako to dělá opozice, média a dnes i pan prezident SR,“ prohlásil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:05 pondělí 2. července 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      12
    • Super
      9
    • Sladký
      7
    • Haha
      6
    • Cože
      6
    • Tvl
      5