Podivná kuchařka za spousty peněz: Českou kuchyni reprezentuje smažený sýr!

„Jídlo nás spojuje“. Takový název nese nová mezinárodní kuchařka, kterou se ve spolupráci s partnerskými městy ze Slovenska, Polska a Ukrajiny rozhodl vydat moravskoslezský Krnov. Obsahuje dvanáct jídel typických pro každou zemi a Mezinárodní visegrádský fond na ni přispěl nemalými penězi. A také vyvolává pořádné rozpaky. Za hranicemi nás totiž budou reprezentovat opravdu gastronomické „skvosty“ – vepřový guláš a smažený sýr!

Město Krnov vyrukovalo s hodně zvláštním krokem. V rámci projektu „Spolupráce mezi městy V4 a Ukrajinou“ se jeho představitelé rozhodli za pomoci partnerských měst Rajec (Slovensko), Prudník (Polsko) a Nadvirna (Ukrajina) vydat novou kuchařku.

Její název zní Jídlo nás spojuje a představuje celkem dvanáct receptů na tradiční pokrmy z České republiky a zmíněných zemí. „Jídlo je základním prvkem identity každé společnosti. Skrze něj můžeme poznávat nejen své sousedy a přátele, ale i jiné lidi, kultury a zvyky,“ uvádí v předmluvě starostka Krnova Jana Koukolová Petrová.

Takový krok vypadá na první pohled sympaticky, jenže ve skutečnosti vyvolává pořádné rozpaky. Mezinárodní visegrádský fond přispěl na kuchařku (a zároveň i na kuchařské workshopy a aktivity spojené s poznáváním Krnova) dotací 5000 eur, tedy v přepočtu přibližně 125 tisíc korun. Kdo by ale za takové peníze čekal plejádu gastronomických zázraků, ten pořádně narazil.

Smažený sýr má být jídlem, které reprezentuje českou kuchyni.

Česko totiž reprezentují jídla, která by třeba takového Zdeňka Pohlreicha bezpochyby prudce nadzvedla ze židle. Nad vepřovým gulášem a kachnou se zelím se oči přimhouřit dají, smaženým sýrem s pořádnou dávkou tatarky už ale v Krnově slušně přestřelili.

Českou gastronomii reprezentuje i vepřový guláš.

Zvláštní projekt vtipně glosují třeba samotní obyvatelé Krnova na facebookové stránce Krnovští patrioti. „Ještě chybí podrobnější specifikace sýru. Doporučujeme eidam třicítku, čtyřicet pět už je zbytečný luxus, to ať si dělají někde v Opavě,“ píší třeba administrátoři stránky. V dalším komentáři zase slibují, že na nejbližším zastupitelstvu „smažák“ prosadí do městského znaku.

Kuchařka Jídlo nás spojuje bude v tištěné podobě k dispozici od dubna, už teď je ale na internetu dostupná její elektronická verze.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:14 čtvrtek 12. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 11
  • 8
  • 6
  • 6
  • 5