Premiér Fiala vzal na klimatický summit i aktivistu Stupku. Ten ho dříve vinil z homofobie

Českou republiku na klimatickém summitu COP27 reprezentuje i LGBT a klimatický aktivista Kryštof Stupka. Ten je totiž mladým delegátem při OSN. Do Egypta vyrazil vládním speciálem po boku premiéra Petra Fialy, jehož přitom v posledních měsících kritizoval za podle něj homofobní výroky o tom, že rodina je muž a žena. Též se po posledních parlamentních volbách nechal slyšet, že mu z úspěchu konzervativních stran v čele s ODS běhá mráz po zádech. „Holt ten zlý premiér platí letenky,“ komentují Stupkovu cestu kritici a přisadil si i europoslanec Tomáš Zdechovský.

Kryštof Stupka si klimatický summit v Egyptě užívá, stihl už se potkat i se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Svou cestu detailně mapuje od samého počátku, tudíž se pochlubil i fotografií leteckého speciálu a také premiéra Petra Fialy během tiskové konference. To jsou přitom dvě věci, které se s jeho progresivistickým viděním světa dvakrát neshodují.

„Já se moc omlouvám, ale tohle fakt vypadá jako satira. Vládní letecký speciál na konferenci o klimatu,“ vzkázal Stupkovi jeden z diskutujících.

„Když člověk letí za vlastní peníze na dovolenou, zabíjí planetu. Když letí na přiblblou konferenci o klimatu, planeta se uzdravuje,“ dodal pobaveně další.

Stupka na narážky ohledně vládního speciálu stručně odpověděl, že vlak do Egypta nejezdí. A že pouze využil volného místa na palubě vládního speciálu, který by na klimatický summit letěl tak jako tak.

Kryštof Stupka

Pikantní je i to, že mladý delegát OSN hbitě využil místa po boku premiéra Petra Fialy. Téhož Petra Fialy, kterého v posledních několika měsících nejednou vinil z homofobní rétoriky, a dokonce vyjádřil svoje zhrození nad tím, že vyhrál volby.

„Asi dvě minuty poté, co jsem viděl výsledky voleb, jsem si uvědomil, že to vlastně pro lidská práva bude hrozné. Jak pro ženy, tak pro queer lidi. Běhal mi mráz po zádech,“ citoval Stupku loni server Seznam Zprávy.

Premiér Fiala si u Stupky zavařil také tvrzením, že manželství je svazek mezi mužem a ženou.

„Věřím v rodinu, kterou spolu zakládají muž a žena. Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Nebráním nikomu, aby žil, s kým chce a jak chce. Ale po mně nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené. Odporuje to mé víře, rozumu a poznání,“ napsal Fiala loni v září.

Stupka ho na to konto obvinil z nechutné homofobní rétoriky, prý pro něj bylo velice pobuřující něco podobného slyšet z úst muže, který usiluje o premiérský post.

„Koalice Spolu se musí neprodleně omluvit za nechutný scapegoating gay a lesbických rodin a párů z úst jejich předsedy Petra Fialy. Psát, že nejsme přirození a že jsme proti vašemu poznání a víře, už je moc,“ rozohnil se mladý aktivista.

„Zdaleka nejhorší je věta ‚tak to prosím respektujte‘. Homofobie není názor, je to nenávistný postoj, který podněcuje diskriminaci a násilí vůči LGBTQI+ lidem. Možná nad tím, co napsali markeťáci v ODS, jen mávnete rukou, nejedná se ale o nic jiného, než co dělá Babiš nebo Okamura,“ dodal.

Jeho názor na Fialu se od té doby zjevně změnil, alespoň o tom svědčí fakt, že premiérova fotografie teď visí na Stupkově Twitteru.

„Najednou zlý konzervativní pravicový předseda vlády není problém? Co se to stalo?“ podivuje se jeden z diskutujících,

„Platí letenky,“ poznamenal novinář Jan Palička, nad jehož komentářem se pobavil i europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Ten hnusný kapitalismus a konzervatismus,“ napsal pobaveně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:54 čtvrtek 9. března 2023. Anketa je uzavřena.

  • 88
  • 21
  • 12
  • 8
  • 6
  • 5