Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kryštof Stupka hájí svoje tílečko na konferenci: Nic nám nepředepsali a v saku je vedro

    Kryštof Stupka hájí svůj dress code na klimatickém summitu COP27, podle spousty lidí není reprezentativní. | foto: Twitter

    Svoje výstupy z klimatického summitu přesouvám na Instagram, tady už mě to přestává bavit. Takovými slovy uvedl LGBTQ+ aktivista Kryštof Stupka svoje vyjádření ke kritice, kterou sklízí za účast na egyptské konferenci COP27. Lidem mimo jiné vadí jeho outfit, objevila se dokonce i zlá slova o tom, že Česko reprezentuje jako „strašák do zelí“. Stupka se ale brání, že účastníkům summitu nikdo žádný dress code nepředepsal a že na sako je v Egyptě moc vedro.

    Kryštof Stupka zveřejnil rozsáhlé vyjádření, v němž mimo jiné vysvětlil, co vlastně na klimatickém summitu dělá a kdo ho tam vyslal.

    „Jsem v Egyptě jako mladý delegát ČR do OSN. Je to dobrovolná funkce, do které mě vybrala Česká rada dětí a mládeže, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zahraničních věcí a které jsem se chopil s nasazením a zodpovědností. Program je součástí dlouholeté snahy OSN přiblížit multilateralismus mladým,“ napsal mladík, který se objevil třeba na pražské demonstraci za klima hnutí Fridays for Future Grety Thunbergové.

    „Co tu dělám? Popularizujeme dění v OSN mladým lidem v Česku a naopak jejich názory policymakerům na COP. Během mé cesty se například bavíme se zástupci české delegace nebo spolupracujeme s ostatními mladými delegáty EU na tvorbě klimatických stanovisek mládeže. Je toho mnohem více,“ dodal.

    Řeč ale přišla i na osobnější téma. Tím je móda, na niž si Kryštof Stupka potrpí, rád se objevuje v ženském oblečení, často i dost křiklavém. Jenže to, že právě i na mezinárodním summitu, kde má reprezentovat Česko, nosí svůj oblíbený top či obří náušnice, je podle některých přes čáru a není to ani trochu reprezentativní.

    „Dress code: neexistuje. Na COP se míchají různé kultury, aktivisté a policymakeři. Pro mě je důležité zůstat sám sebou,“ uvedl Stupka a přiložil několik ostrých komentářů na svůj outfit.

    Ani jeho vysvětlení spoustě lidí nestačí.

    „I když není stanovený dress code, měl byste být oblečený adekvátně vzhledem k vážnosti události. Sorry, ale přijít na takhle významnou událost takto oblečený, je urážející. Ne tak pro lidi, kteří tam jsou, ale pro nás mladé, které tam reprezentujete. Takhle prosím ne,“ vzkázal mu jeden z komentujících.

    „Nic osobního, ale to, že není dán dress code, neznamená, že člověk musí vypadat jako strašák do zelí. Když už jste jednou součástí vládní delegace, měl byste reprezentovat, ne ale sebe,“ přidává se další.

    Kryštof Stupka se nicméně brání, že jinak na summitu nosí sako, jenže venku je v Egyptě takové vedro, že si ho musí sundavat.

    Mladý aktivista se na COP27 setkal mimo jiné se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Do Egypta cestoval na palubě vládního speciálu po boku premiéra Petra Fialy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 11. března 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      120
    • Haha
      14
    • Cože
      14
    • Tvl
      9
    • Super
      8
    • Sladký
      8
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...