Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kramný u soudu: O nevěře se dozvěděl až v Egyptě!

    • Pokračuje soud s Petrem Kramným, Expres.cz ho sleduje online
    • Učitel promluvil o zkušenostech Kramného s elektrotechnikou
    • Sexuoložka prozradila sexuální orientaci obžalovaného
    • V nemocnici v Egyptě si mysleli, že je Kramný psychotik

    Samozřejmě si podal ihned odvolání. | foto: ČTK

    Kramný čelí obvinění z dvojnásobné vraždy své manželky a dcery v roce 2013 na dovolené v Egyptě. U soudu by měli tento týden vypovídat další svědci, kteří k soudu dříve nedostavili. Mezi nimi například údajný milenec Moniky Kramné, Ján Ryboň.

    Po více než dvou letech stále není případ uzavřen. Soud začíná dnes a naplánován je i na celý příští týden. Kramný podle závěrů české policie zavraždil manželku Moniku a dceru Kláru elektrickým proudem. Sám od začátku trvá na své nevině a tvrdí, že byli otráveni a všem bylo zle. On jako jediný zázrakem přežil.

    Policie však má jasno a podle deformací na srdcích a stopách na tělech obětí zemřely obě ženy po zasažení elektrickým proudem. Případ od začátku komplikovala skutečnost, že se incident stal v Egyptě. Českým expertům se těla obětí dostala už ve stádiu rozkladu.

    Soudní řízení pro vás Expres.cz sledoval ON-LINE:

    8:19 U soudu má svůj posudek přednést sexuoložka a vypovídat budou kamarádi a známí rodiny Kramných.

    8:21 Vypovídat dnes mají i lidé, kteří byli na místě činu. Poslední svědkyně bude vypovídat ve 12:30.

    8:23 Bezpečnostním rámem právě procházejí rodiče Petra Kramného.

    8:26 Matka Kramného Irena Rychlá se odmítá bavit s novináři a vyhýbá se hledáčkům přítomných fotografů.

    Obhájkyně Petra Kramného Jana Rejžková.

    8:29 Do budovy přichází i advokátka Petra Kramného Jana Rejžková a státní zástupce Vít Legerský.

    8:30 Vše je připraveno. Čeká se na příchod obžalovaného.

    8:38 Petra Kramného přivedla ostraha do soudní síně. Má na sobě červenou kostkovanou košili, jakou měl i u soudu v červenci. Usmívá se.

    Petr Kramný přichází k soudu. (10. září 2015)

    8:43 První z vyslýchaných je na řadě znalkyně v oboru sexuologie Šárka Grussmannová. Petr Kramný trval na tom, aby u soudu vypovídala.

    8:47 Nebyla zjištěna sexuální deviace, která by v době trestného činu snížila jeho rozhodovací schopnosti,“ říká o Petru Kramném sexuoložka a vysvětluje tak, proč nenavrhla žádná ochranná opatření. Kramný je podle ní heterosexuálně orientovaný.

    8:51 Kramný nemá k přednesenému posudku žádné otázky. Jana Rejžková chce dovysvětlit slovní spojení „nekonstantně pozitivní“. Grussmannová odpovídá, že „některé reakce na podněty sexuální agrese byly pozitivní!“

    8:53 Obžalovaný se často kouká po lavici, kde sedí jeho rodiče, a usmívá se na ně.

    8:58 Soudkyně vyjmenovává důkazy k nahlédnutí: kopii pasu, lékařskou zprávu, doklad o výkupu zlomkového zlata, obsah e-mailové komunikace mezi Kramným a svědkem Stanislavem Š. a bývalou přítelkyní obžalovaného Lucií W., další lékařské zprávy o zdravotním stavu Moniky Kramné.

    9:07 Vít Legerský ani Petr Kramný nezadají k přečtení žádné z uvedených listin.

    9:09 Přichází první dnešní svědek Richard B., Kramného učitel ze střední školy. Kramný trval na jeho předvolání.

    9:13 Svědek dostává první otázku, Kramného jako svého studenta si však vůbec nepamatuje.

    9:19 Podle svědka se na škole, kterou Petr Kramný navštěvoval, elektrotechnika ani svařování elektrickým obloukem nevyučovalo. „No ale když se učili o strojích, ty samozřejmě mají různé motory, včetně těch elektrických. Studenti se v rámci toho neučili technickou stránku elektrických motorů,“ říká Kramného bývalý učitel předmětu Stroje, zařízení a elektrotechnika, dnes už v důchodu. Elektrotechniku jako samostatný předmět prý na škole neměli.

    9:25 Z výpovědi obžalovaného jsme zjistili, že měl absolvovat kurz svařování elektrickým obloukem. Mohl byste se vyjádřit, co se týče výukové náplně, jestli se takové kurzy prováděly,“ ptá se svědka soudkyně. „Nemohu se vyjádřit, tuto část výuky obhospodařoval odborný výcvik. Nikdy jsem se o to nezajímal,“ říká Richard B.

    9:27 Tohle se mu nepovedlo! Státní zástupce Legerský se svědka ptá, zda-li by byl schopen popsat technický princip fungování obloukového svařování.Poněkud podivné otázce se diví celá soudní síň. Je příliš očividné, jakou odpověď Legerský hledá. Soudkyně vstupuje do svědkovy odpovědi s tím, že stačí odpovědět ano či ne, další informace nejsou pro tento soud relevantní.

    9:30 Svědek odchází, čeká se na příchod dalšího. U soudu má vypovídat doktorka Blanka Čepická. Následuje pauza. Na chodbě se prochází a diskutuje Jana Rejžková i rodiče Kramného.

    Jana Rejžková, advokátka Petra Kramného, a státní zástupce Vít Legerský si něco vysvětlují na chodbě.

    10:08 Soudní proces po pauze pokračuje. Vypovídá psycholožka Blanka Čepická, která Kramnému dělala psychologickou krizovou intervenci po smrti manželky a dcery.

    10:10 Kramný jí musí zprostit mlčenlivosti, a tak to dělá. Sám trval na jejím předvolání. Chce, aby řekla, jak se krátce po smrti svých blízkých choval.

    10:17 Čepická má vypovědět vše, co si pamatuje.

    10:20Byla jsem požádána ve čtvrtek svým kolegou, jestli by se mohla spojit s velvyslancem, že potřebují někoho, kdo umí anglicky,“ říká psycholožka s tím, že do Egypta letěla ještě ten den. S Kramným strávila dvě hodiny.

    10:24 Petr Kramný si některé detaily vybavoval a některé ne, podle expertky je to normální. „Byl velmi neklidný,“ líčí chování obžalovaného Čepická.

    10:25 Během těch dvou hodin vyšetření se ale postupně zklidňoval. Pak se s Čepickou rozloučili a měli se vidět další den.

    10:28 Mohla byste přiblížit, na co jste za ty dvě hodiny s panem obžalovaným přišli, jaký obraz té situace jste složili?,“ ptá se soudkyně.

    10:30Už si to přesně nepamatuji, ale nebylo tam nic jiného, co už nebylo v médiích,“ říká psycholožka a o chování Petra Kramného dodává: „Byl zmatený, chvíli brečel, byl emočně nevyvážený. V nemocnici to považovali za projev psychoticismu. Ale je to v rámci post traumatických podmínek. Shodli jsme se pak na tom, není to psychóza jako nemoc, ale reakce na těžkou situaci.“

    „Byl zmatený, chvíli brečel, byl emočně nevyvážený. V nemocnici to považovali za projev psychoticismu.“

    10:32Takže ho propustili z nemocnice, ve které byl, a kde si právě mysleli, že je psychotik,“ dodává Čepická.

    10:34 Psycholožka s Petrem Kramným řešila i jeho budoucnost a záležitosti kolem pohřbu. Navíc ho upozorňovala, ať se nebaví s médii.

    Ale to, že by Kramný Klárku držel v náručí při výslechu ani u soudu nikdy předtím neřekl - je to tedy rozpor ve výpovědi.

    10:42Řekl, že mu bylo zle, šel pro kolu, pozvracel se. Celý den bylo všem špatně a rozhodli se nejít ven. Ležel a držel dceru v náruči. A když se probudil, byla mrtvá. Manželka také, ležela na vedlejší posteli. Poté telefonoval domů, bylo to v noci. Pak letěl ven a bušl na vedlejší pokoj,“ popisuje psycholožka, jak jí krátce po smrti Moniky a Klárky Kramný popsal, co se na hotelu v egyptské Hurghadě odehrálo.

    10:48 Měl Kramný zdravotní potíže, když za obžalovaným přišla do nemocnice? Podle psycholožky měl infuzi. Kramný prý nemohl jíst, popisuje Čepická. Kramný se tváří vážně a upřeně ji sleduje.

    10:52 Můžete obecně uvést, jaké faktory vyvolávají post traumatické jevy. A zda k nim může dojit i tehdy, pokud se jedinec na vzniku traumatické situace podílel,“ ptá se soudkyně Renáta Gilová. Psycholožka odpovídá: „Ano, člověk se může zaleknout, co se vlastně stalo. Ano, je možné, aby měl posttraumatické jevy, i když to sám spáchal.“

    10:54: Soudkyně se ptá, jestli padla řeč na soužití manželů Kramných. Sexuální stránku prý neřešili vůbec. Vztahu se prý dotkli, Kramný mluvil o vztahu hezky. „Neuváděl žádná negativa,“ říká Čepická. Dokonce jí ukazoval fotky manželky a dcery na mobilu.

    10:59 Neustále padala otázka, proč se to stalo. Co bude dál? Nerozuměl, co se stalo. Víte, když se něco takového stane, člověk to nečeká. Má nalinkovaný život a najednou je všechno jinak. Člověk tomu nerozumí a vše se mu naráz změní,“ říká Čepická.

    11:03 Soudkyně čte výpověď z přípravného řízení, svědkyně má za úkol doplňovat, co ji napadne.

    11:05 Rodiče Petra Kramného jsou očividně z toho celého unavení. Karel Rychlý už pár minut jen kouká do země.

    11:10 Kramný střídavě kouká do papíru nebo na psycholožku.

    11:12 Soudkyně dočetla výpověď a ptá se psycholožky, jestli chce něco doplnil. Čepická trvá na výpovědi, není nic, s čím by nesouhlasila.

    11:16 Obhájkyně Kramného Rejžková se ptá, jestli řešili věci manželky a dcery, které mely v Egyptě. Soudkyně ji odpálkovala, že je to ve výpovědi, kterou před chvílí četla.

    11:18 Kramný se vyjadřuje. Už na začátku ho prý psycholožka upozorňovala, že bude nejspíš vyšetřován. Takže není pravda, co říká státní zástupce Vít Legerský, že si Kramný pořád nepřipouštěl, že by mohl být stíhán.

    11:22 Obžalovaný se ptá psycholožky, jestli v té době vykazoval sebevražedné tendence. Jestli má pocit, že by něco takového byl schopný udělat. Čepická odpovídá, že si to moc nepamatuje.

    11:30 Soudní líčení je na hodinu přerušeno. Pokračovat bude ve 12:30.

    O pauze řekla Rejžková médiím na chodbě, že příští týden přijde k soudu s něčím velkým. Můžeme očekávat zlomové svědectví, které Kramnému pomůže?

    11:38 Obhájkyně Rejžková spokojeně komentovala výpovědi učitele Richarda B. Policie podle ní toužila po člověku, jehož svědectví by posílilo obžalobu a prokázalo, že má Kramný elektrotechnické znalosti. Výpověď učitele hrála jednoznačně ve prospěch Kramného.

    Pozitivně reagovala i na výpověď sexuoložky. Ta jednoznačně vylučuje, že by měl Kramný sexuální deviaci a došlo ke zneužití dcery Kláry, jak naznačovala některá senzacechtivá média.

    Jana Rejžková, advokátka Petra Kramného.

    12:40 Soudní jednání pokračuje. Předvolána je svědkyně Dana Z.. Vypovídat bude ve slovenštině, přítomna je tlumočnice.

    12:50 Soudkyně se svědkyně ptá, jaký vztah měla k manželům Kramným, nakolik je znala, zda s nimi byla v kontaktu před, během a po dovolené v Egyptě a pokud ano, čeho se to týkalo.

    12:53 S rodinou jsme se seznámili v roce 2008 na tuniském ostrově Džerba, Klárka měla dva roky Tam jsme se seznámili a vztahy už tehdy byly hluboké, po dovolené jsme se navštěvovali. Ze začátku častěji, poté otěhotněla a návštěv bylo méně. Při první návštěvě přijeli Kramní do Žiliny, pár měsíců po dovolené v Tunisu,“ říká Dana Z.

    12:54 Vždy se na sebe těšili, jejich děti si rozuměly. Navštěvovali se i na Vánoce, s Monikou dělaly salát, byly si velmi blízké. „V roce 2013 jsem s Monikou řešila na Facebooku, že oni pojedou do Egypta. Zvažovali jsme, jestli jet s nimi. Monika se nabídla, že by to zařídila a Petr by to zaplatil s tím, že bychom mu to potom dali, měli jsme málo času na rozhodnutí,“ říká svědkyně a dodává, že kvůli práci nakonec nejeli.

    12:57Byla to Moničina vysněná dovolená. Rok předtím nikde nebyli a Monika chtěla k moři,“ popisuje svědkyně.

    12:58 "Monika mi napsala poslední zprávu na Facebook den před odletem, že se mi ozve. Od té doby jsem od ní neměla zprávy. Vrátili jsme se z Chorvatska a v rádiu jsem slyšela, co se stalo. Došlo mi, že jsou to ony...,“ doplňuje Dana Z. a propuká v pláč.

    13:00 Soudkyně Gilová se ji snaží uklidnit a dává jí čas na to, aby se uklidnila. „Kramný mi poté zavolal z Moničina telefonu na Skype. Celou dobu plakal, byl to velmi emotivní rozhovor. Nad ránem se vzbudil, dotknul se Klárky a byla studená... Volal na Moniku, aby se vzbudila, že se něco děje. Začal oživovat Klárku, a pak bouchl do Moniky. Všiml si, že je celá modrá a něco jí teklo z úst. Nejdřív dával umělé dýchání Klárce a potom Monice. Pak zpanikařil a vyběhl ven. Lékař mu prý poté vypumpoval žaludek,“ popisuje rozhovor Dana Z. s Petrem Kramným.

    13:02

    „Když poskytoval rozhovory pro televizi, vůbec jsem ho nepoznávala. Znala jsem ho jako tichého introverta, moc nekomunikoval, většinou jsme museli navazovat komunikaci my. Moc nepil, seděl potichu. A najednou ho vidím, plného emocí, hodně mluvil,“ říká Dana Z.

    13:03 Svědkyně pokračuje: „Jak jsem ho znala, nevěřila jsem, že by mohl něco takového udělat...“ Dana Z. říká, že s Petrem pak komunikovali výhradně přes Skype a vyměnili si pár mailů. Svědkyně přiznává, že byli v intenzivním kontaktu.

    13:05 Soudkyně Gilová se ptá: „Popisoval blíže situaci, která předcházela zjištění, že jsou ženy mrtvé? Co dělali během dne, co celé situaci předcházelo?“ Dana Z. odpovídá: „Říkal mi vše, co se dělo. Že byli den předtím na dětské diskotéce s Klárkou. Zakoukal se prý do jedné animátorky, Monika dělala žárlivé scény! Den na to prý bylo už všem třem zle. Monika s Klárou celý den jen ležely. Šel pro kolu a zdálo se mu, že byla něčím říznutá. Poté šel spát a když se probudil, byly mrtvé. Byl přesvědčený o tom, že byli všichni otráveni z jídla, které požili v restauraci. Nebo, že měli něco v drinku. Nic speciálního neměli, on měl nějaký salát, Klárka jedla hranolky.

    13:09 Proč nezavolali lékařskou pomoc? Měli malou dceru,“ ptá se soudkyně. „Dali si Antinal, na průjem. Monika prý nechtěla k lékaři. Průjem prý dostali už tehdy v Tunisu, nepřišlo jim to nijak extra zvláštní,“ odpovídá Dana Z.

    13:11

    Asi za 14 dní až měsíc se v komunikaci Kramný podle svědkyně zmínil, že se od sousedky dozvěděl o nevěře Moniky. „To se měl dozvědět až v tom Egyptě?“ ptá se Gilová. „Ano, tak mi to přišlo. Předtím to nevěděl,“ odpovídá svědkyně.

    13:13 Svědkyni prý Kramný posílal fotku, kde byla Monika s kamarádkami na striptýzu. „Podle toho, co říkal, mi přišlo, že jsem Moniku vůbec neznala,“ říká Dana Z. Podle jeho popisu byla Monika úplně jiný člověk. „Byla psychicky labilní, užívala léky, chodila na psychiatrii,“ popisoval Moniku svědkyni Petr Kramný.

    13:16 Dana Z. si o Monice myslí něco jiného: „Monika byla plná života. Byla člověk který měl velké srdce. Když jsem ji potřebovala, vždy přišla.“ Svědkyně opět propuká v pláč.

    13:18 „Jaký byl vztah Kramného ke Klárce?“ ptá se soudkyně. „Nemůžu nic říct, nemůžu říct, že by se nestaral. Měli krásný vztah, byla to jediná dcera. Každý týden někam cestovali, Klárka chodila do mažoretek, jezdili s ní,“ říká svědkyně.

    13:20 „Od začátku jsem mu věřila, že to nemohl udělat. Potom jsem si spojila všechny ty věci a...Třeba jsem ve zprávách viděla, že jsou nějaké fotky mrtvé Moniky a Klárky. Hned jsem mu volala, co to zase je, co mu to našili. Tvrdil, že ležely mrtvé na posteli a PŘITOM SI JE VYFOTIL,“ říká svědkyně. O tom, že KRAMNÝ FOTIL MRTVÉ NA POSTELI, zatím nikde nepadlo slovo.

    13:25 „Od Moniky jsem věděla, že jí zakázal Facebook. Pak si vytvořila tajný profil, bez jeho vědomí. Věděla jsem i proč. Já tu osobu teda neznám, ale sousedka Kramných mu to prý řekla, že má tajný profil. Poté se s Petrem dohodli, že si znovu otevře svůj Facebook s pravou identitou a umožní mu do něj přístup,“ říká Dana Z. a Kramnému v tu chvíli zmizel úsměv z tváře. Je nervózní.

    Pak začal obviňovat Moniku, že byla nevěrná a psychicky nemocná, všechno zlé na ni házel,“ říká svědkyně.

    13:27 Sousedka ho měla kontaktovat v Egyptě a tam mu o tom říct (o nevěře Moniky - pozn. red.). Byli stále v kontaktu a domluvili se, že se spojí až se vrátí domů z Egypta. Měla přijít k němu na návštěvu. Byla asi hodinu u něj v bytě. Bylo to velmi emotivní, celou dobu brečel.

    13:30Snažila se mu to vysvětlit, že se rozhodla zůstat s ním, tak ať už po tom nepátrá, že to teď není důležité. Pořád po tom šel a musel zjistit pravdu,“ říká Dana Z. o tom, co měla Monika říkat Kramnému o nevěře.

    13:33 „Řešili jste i to, zda šlo smrti předejít?“ ptá se soudkyně. „Stále se hájil tím, že jemu bylo nejhůř!

    13:35 Dana Z. říká, že si poté, co se Kramný vrátil z Egypta, odnesla tašku s oblečením po Klárce (má podobně starou dceru). Kramný jí dal i nějaké hračky.

    Fotogalerie

    13:37Hovořila s vámi (Monika - pozn. red.), kromě toho, že byl manžel žárlivý, o jejich manželském soužití?“ ptá se soudkyně. „Ne, nebyla ten typ, který si stěžuje,“ odpověděla.

    Kramný sedí ponořený v židli a má sklopený pohled.

    13:38Uváděl něco o intimním soužití Moniky? Když mezi nimi došlo k intimnímu styku, chtěla po něm peníze,“ ptá se soudkyně Gilová. Povídal mi, že byli na procházce a Monika se ho ptala, co by dělal, kdyby s někým šla a dostala za to tisíc eur. To mělo proběhnout někdy v květnu červnu 2013,“ vzpomíná svědkyně.

    13:41 „Měl nějaké sebepoškozovací sklony?“ ptá se soudkyně. „Ano, pan Kramný mi několikrát říkal, při tom emotivním výstupu, že měl raději zemřít on, místo Moniky a Klárky. Když byl už dlouho v Egyptě, párkrát zmínil, jestli by nebylo lepší si vzít život,“ odpovídá Dana Z.

    13:44 „Vy, z toho jak jste Moniku znala. Domníváte se, že by byla schopna ublížit či usmrtit vlastní dítě? ptá se soudkyně. „Ne, nikdy by to neudělala,“odpovídá rozhodně svědkyně.

    Odmítl návštěvu s tím, že bude s rodinou. Pak jsem se dozvěděla, že byl s nějakou paní,“ říká svědkyně.

    13:45 Soudkyně se ptá, zda má svědkyně nějaký názor na to, jak se Petr Kramný choval po návratu z Egypta. „Ano mám, to je to, proč jsem mu přestala věřit. Snažila jsem se mu pomoct, podat pomocnou ruku, pronásledovali ho novináři.“

    13:47Bylo mi to divné, v mailech psal jak je nekonečně miloval a 5 měsíců na to už si našel někoho dalšího,“ dodává svědkyně Dana Z.

    13:49 „Mně, kdyby zemřelo dítě, tak mě odvezou. On byl relativně v pohodě. Prý navštěvoval psycholožku a bral nějaké léky,“ čte soudkyně ve výpovědi svědkyně.

    13:53 Ptá se státní zástupce Vít Legerský: „Vrátil bych se k té vaší společné dovolené v Tunisu v roce 2008. Uvedla jste, že malá Klára dostala průjem a Monika to řešila. Vzpomenete si jak dlouho ten průjem trval, než se rozhodla jednat?“ Dana Z. odpovídá: „No řešila to hned. Hledali v areálu doktora, ten tam nebyl. Měla jsem vlastní léky, dala jsem jí Smectu.“

    13:55 Soudkyně Gilová opět sepsula Kramného obhájkyni, že se ptá na něco, co už bylo řečeno chvíli předtím. Rejžková se tedy ptá alespoň na to, zda si svědkyně myslí, že by byl Kramný schopen ublížit dceři. „Ne,“ zní její odpověď.

    13:57 Kramný se vyjadřuje k tomu, že by si fotil mrtvou Moniku a Klárku. Podle něj se nic takového neprokázalo. „Nevím, kde na to přišla, já to neříkal. Poskytl jsem policii všechna záznamová média, včetně telefonu, který jsem jim dal po několika měsících ve vazbě, abych vyvrátil tohle,“ hájí se Kramný. Ale svědkyně trvá na své výpovědi.

    14:00 Svědkyně dále tvrdí, že jí volal na účet volaného z Egypta. Kramný tvrdí, že vůbec neví, jak se to dělá.

    14:06 "Věřila jste všemu, co říkala Monika?“ ptá se Kramný svědkyně. „Ano,“odpovídá. „Já bych jenom dodal, že Monika neříkala vždy pravdu, manažera jsem nikdy nedělal,“ dodává Kramný a komentuje tak tvrzení svědkyně, že měl v automobilce pracovat v manažerské pozici.

    14:08 Soudní proces pro dnešek končí. Bude pokračovat v pátek v 8:30 výpovědí údajného milence Moniky. I zítra budeme u Krajského soudu v Ostravě on-line. Pro dnešek děkujeme za pozornost!

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:53 pátek 8. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      7
    • Super
      6
    • Cože
      6
    • Sladký
      6
    • Haha
      5
    • Trapas
      2