Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Případ Kramný: Upravila policie přepis odposlechu? Spolek Šalamoun má důkaz!

    Petr Kramný byl odsouzen na základě důkazu vyrobeného policistou, který se na vyšetřování případu podílel. S tímto šokujícím obviněním přišel spolek Šalamoun a přináší záznam odposlechu. Spolek tvrdí, že jde již o druhý případ podvrhu v této ostře sledované kauze.

    Petr Kramný byl uznán vinným z vraždy své ženy Moniky a dcery Klárky na dovolené v Egyptě v roce 2013. Dostal trest 28 let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Soudkyni Gilové k rozhodnutí pomohly i odposlechy, v nichž se Kramný chlubí své tetě, že mu v Egyptě všechno vyšlo. Policista Alois Kubiena, který prováděl přepis odposlechu Petra Kramného s jeho příbuznou, uvedl, že řekl: „Tak mi to všechno vyšlo, i v tom Egyptě.“ Spolek Šalamoun tvrdí, že má originál záznamu odposlechu, z něhož nic takového nevyplývá.

    Rozhovor z 21. listopadu 2013 trval 32 minut, ale policista Kubiena ho zvládl přepsat do 21 řádků. Nešlo tedy ani tak o přepis jako spíše o jakýsi „výcuc“, jehož obsahem nebylo to, co Kramný řekl, ale co by mohl říct. 

    Rozhovor v plném znění najdete zde.

    Kramný v tajně odposlouchávaném rozhovoru, který se odehrál půl roku po smrti Moniky a Klárky, s příbuznou mluví o stupňujících se konfliktech s bratrem Moniky Radmilem, kterého mimo jiné viní z toho, že mu se mu vloupal do garáže a na jeho vůz načmáral nápis „vrah“. O sestře (od návratu z Egypta s ním přestala komunikovat), která přestává věřit v jeho nevinu a staví se na stranu rodiny manželky. Kramný v telefonátu působí dojmem člověka, který bojuje s rozvrácenou rodinou, s osudem i sám se sebou. O tom, že by v Egyptě něco vyšlo, není na záznamu, o nějž se spolek opírá, ani zmínka.

    Policista, který dělal přepis, si výrok prokazatelně vymyslel. Stačí srovnat originál a přepis,“ uvádí spolek Šalamoun. „Následně výrok převzaly všechny soudy a použily ho jako nepřímý důkaz toho, že je Kramný vrah.“

    Má jít už o druhý prokazatelný případ manipulování důkazů proti Petrovi Kramnému. V tom prvním soudní znalci a patologové Smatanová a Dokoupil vložili do spisu jeden snímek řezu srdce a vydávali ho za dva. Při výslechu následně uvedli, že se jim asi posunulo sklíčko v mikroskopu. Spolek Šalamoun na to upozornil už v dubnu 2016, kdy podal trestní oznámení na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně. Znalci si této chyby po trestním oznámení spolku Šalamoun všimli, ale nikomu to neřekli, protože se jich na to prý nikdo neptal. Brněnští policisté potvrdili, že s důkazy bylo manipulováno, ale rozhodli, že jen vinou lidské chyby, a trestní oznámení odložili.

    Fotografie pořízená na dovolené v Egyptě. Petr K. má na sobě žluté tričko, které později bude zkoumat policie.

    Policista Alois Kubiena z Moravskoslezského kraje jako člen týmu Kramný za svou práci na případu dokonce dostal v roce 2015 ocenění Policista roku, diplom a tašku se suvenýry.

    Výrok „Tak mi to všechno vyšlo, i v tom Egyptě“ pronikl do médií, která ho následně označovala za jakési Kramného přiznání. Jediná věta se dokonce stala záminkou pro policii, aby Kramného zatkla.

    Rozhovor s příbuznou byl přitom použit proti Kramnému u soudu jako nepřímý důkaz, že spáchal dvojnásobnou vraždu, za což dostal 28 let vězení. Soud přitom proti němu neměl jediný přímý důkaz, jen „ucelený řetězec nepřímých důkazů“.

    Kramného věta byla použita všemi soudy, včetně Nejvyššího soudu České republiky. Vrchní soud v Olomouci si dokonce popletl termíny „odposlech“ a „korespondence“. Soudkyně Gilová dokonce v rozsudku doslova uvádí: „V tomto hovoru z jeho úst přímo zaznívá, že mu všechno vyšlo, i v tom Egyptě.“

    Kubienův „přepis“ navíc vzniká až takřka rok po Kramného odposlouchávaném hovoru, tedy až 6. října 2014, a to přepisem odposlechů v rámci akce „Mony“. Odposlechy navíc nařídil soudce Karel Gil, manžel soudkyně Renaty Gilové, která pak poslala Kramného za mříže. „Jde o jasný střet zájmů,“ říká spolek Šalamoun.

    Tělo Moniky zabalené jako mumie během pitvy v Ostravě

    Ani jeden ze soudců si tento „zásadní rozhovor Kramného rozhovoru“ vůbec neposlechl a vycházel pouze z „přepisu“ kapitána Kubieny.

    Spolek Šalamoun k tomu ve své zprávě uvádí:

    Jsme svědky naprostého a zcela fatálního selhání dozorujícího státního zástupce Mgr. Víta Legerského a zejména obecných soudů všech stupňů, a to i Nejvyššího soudu a konkrétně těchto soudců: JUDr. Renáty Gilové, předsedkyně senátu Krajského soudu v Ostravě, JUDr. Václava Čapky, Mgr. Petra Andrése, Mgr. Pavla Gotha, soudců Vrchního soudu v Olomouci, a zcela nepochybně také selhání soudců Nejvyššího soudu České republiky, a to JUDr. Pavla Hrachovce, JUDr. Michala Mikláše a JUDr. Josefa Mazáka.“

    „Tady už se nejedná o výkon úřední moci, ale o zneužití úřední moci, tedy o justiční zločin,“ říká Václav Peričevič ze spolku Šalamoun a vyzývá každého slušného státního zástupce, aby v rámci zásady oficiality a legality neprodleně konal.

    Případ Kramný má být obnoven v řádu týdnů. Nezbývá než si zachovat víru ve spravedlnost a nezávislost české justice.

    Případem Petra Kramného se zabývá ve své knize „Případ Kramný, všechno je jinak“ novinář a spisovatel Ondřej Höppner. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:58 pondělí 22. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      29
    • Super
      23
    • Tvl
      15
    • Cože
      13
    • Trapas
      11
    • Sladký
      7