Reportáž z města, kde žili obvinění z vraždy pumpařky: Ten starší ho přemluvil!

Brzy tomu budou dva měsíce, co byla na čerpací stanici u Nelahozevsi zabita pumpařka Jana (†58). Obviněni byli David Š. (32) a Ivan H. (26), kteří žijí v nedalekých Kralupech nad Vltavou. Na osmnáctitisícové městečko měly události z posledních dní a týdnů velký vliv. Tamní obyvatelé jako by se snažili vše, co se týká obou uvedených mužů, vytěsnit, někteří o nich nechtějí mluvit vůbec. Nejsdílnější byli sousedé mladšího z obviněných.

Třetího prosince 2018 došlo na benzínové pumpě v Nelahozevsi k loupežnému přepadení, které mělo tragickou dohru: zavražděna byla pumpařka Jana Š. Po intenzivním vyšetřování byli policií předvedeni podezřelí David Š. (32) a Ivan H. (26), které Okresní soud v Mělníku poslal oba ihned do vazby. Starší obviněný, David Š. měl být podle závěrů vyšetřování tím, kdo střílel na pumpařku, která se schovala za dveře, za její vraždu mu proto hrozí v krajním případě až doživotní trest.

Kousek od místa vraždy čerpadlářky, která zemřela pro deset tisíc korun a tři kartony cigaret, vzniklo spontánně menší pietní místo, kam lidé pokládají květiny a svíčky, ale život na benzínové pumpě pokračuje dál.

„Už bylo řečeno vše,“ řekl nám zaměstnanec za kasou benzínové pumpy a sdílnější nebyl. Věcně nám oznámil, že se nechce bavit o ničem, co se týká jeho bývalé kolegyně. Redakce Expresu ale nedávno dělala rozhovor s člověkem, který velmi dobře zná oba podezřelé, věděli jsme proto, kde Ivan H. a David Š. se svými rodinami žijí. Budeme mít v Kralupech štěstí?

Domovy výše uvedených mužů od sebe dělí jen pár set metrů a dům Davida Š. byl první na ráně. Jakmile se v okolí objeví někdo cizí, místní okamžitě tuší, že jde o novináře, kteří hledají rodinu obviněného vraha. Nikdo ale nechce o vraždě mluvit. „O Davidu Š. se s vámi nebudu bavit,“ oznámil nám zdejší muž, který ani nepočkal, až dokončíme otázku.

Dům, kde žije otec Davida Š. S médii se nechce bavit.

Bylo mu nejspíš hned jasné, proč jsme tu, a stejně jako ostatní obyvatele ho zvýšená pozornost týkající se jeho souseda jistě velmi obtěžuje. „Nic vám neřeknu,“ přidal se další právě procházející soused a podobných reakcí bylo ke slyšení ještě několik.

David Š. je podezřelý z vraždy pumpařky Jany.

Nakonec se nám ale povedlo spojit se s otcem Davida Š., když jsme mu ale řekli, kdo jsme, ihned zavěsil a na další zvonění už nereagoval.

To lidé z okolí domu, kde žije otec Ivana H., byli otevřenější. „Je v práci,“ řekl nám jeho soused, když jsme s otcem Ivana H. chtěli udělat krátký rozhovor.

Dům, kde žije otec Ivana H. V době, kdy se ho reportéři Expresu snažili zastihnout, byl zrovna v práci.

Poblíž domu jsme narazili na několik lidí, kteří jak Ivana, tak jeho otce znají, ale na rozdíl od místních, s nimiž jsme chtěli mluvit dříve, se nebáli leccos prozradit.

„Ivana znám, byl to vždy hodný kluk. Nechápu, jak se do něčeho takového mohl zaplést. David, ten byl sígr odmala, u něj mě to nepřekvapuje,“ svěřila se nám žena, která žije ve stejné ulici jako Ivan H. „David ho určitě přemluvil, on by nic takového sám od sebe neudělal,“ dodala.

Ivana H. okolí popisuje jako hodného chlapce, který se zapletl s drogami.

„Ivan se moc hezky choval k ženám, byl to skvělý kluk. Oproti tomu David kradl už jako dítě,“ přidala se další obyvatelka okolí.

Po Kralupech dle výpovědi svědka, který zná obě rodiny a s nímž jsme se spojili před návštěvou města, kolují zvěsti, že lidé mají z rodiny Davida Š. strach. Ti, kteří se s rodinou znají, raději mlčí, aby se nedostali do maléru.

To možná vysvětluje, proč se nám v ulici, kde rodina podezřelého vraha bydlí, každý obloukem vyhýbal, přesto jsme nakonec získali rozhovor se svědkem, jenž zná oba obviněné dlouhé roky a na kameru nám prozradil důležité informace o rodině podezřelého vraha Davida Š.

Redaktor Expresu v rozhovoru se svědkem, který zná Davida Š. i Ivana H., kteří jsou obviněni z přepadení čerpací stanice poblíž Nelahozevsi.

Rozhovor s osobou, která promluvila jen pod zárukou anonymity, uvidíte již brzy na Expres.cz.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 29. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 14
  • 9
  • 9
  • 8
  • 7