Strach o královnu: Omluvenka z dnešních oslav! Necítila se dobře, Andrew má covid-19

První den oslav platinového jubilea královny Alžběty II. se vydařil na výbornou. To samé ale nejspíše nebude platit po páteční bohoslužbu v katedrále svatého Pavla. Královna tam nakonec nedorazí, opět ji trápí zdraví.

Panovnice, která je na britském trůnu už neuvěřitelných sedmdesát let, se fanouškům ve čtvrtek ukázala hned třikrát. 

Nejprve sama na balkoně Buckinghamského paláce, potom ještě jednou s dalšími členy královské rodiny. Večer pak ve Windsoru slavnostně odstartovala světelnou show.

Při všech těchto vystoupeních vypadala královna fantasticky. Že má drobné problémy s pohyblivostí, připomínala jen hůl, se kterou si při chůzi pomáhala. Na balkoně ale zvládla stát několik dlouhých minut.

Ještě téhož večera ovšem Buckinghamský palác neurčitě oznámil, že během vojenské přehlídky Trooping the Colour královna pocítila „nepohodu“ a že se v důsledku toho nezúčastní páteční bohoslužby v katedrále svatého Pavla.

„S přihlédnutím k délce cesty a aktivitě nutné k účasti na zítřejší bohoslužbě díkůvzdání v katedrále svatého Pavla Její Veličenstvo s velkou neochotou dospělo k závěru, že se nezúčastní,“ stojí v prohlášení.

Královnu tak zastoupí její syn a následník trůnu princ Charles. Samozřejmě také dorazí další členové královské rodiny, přičemž největší událostí bude příchod prince Harryho a vévodkyně Meghan, kteří se na oficiální královské události společně objeví poprvé od chvíle, co opustili královskou rodinu.

Pochopitelně se tak opět začalo spekulovat o zdravotním stavu královny Alžběty. Palác ujišťuje, že si včerejší den náramně užila a zkrátka jen zažila určité nepohodlí. 

Kromě toho jí mělo velkou radost udělat první setkání s roční pravnučkou Lilibet, kterou jí Meghan a Harry měli představit včera během oběda po Trooping the Colour.

Královna Alžběta na balkoně Buckinghamského paláce

Bohoslužby v katedrále svatého Pavla se nezúčastní ani princ Andrew. Hodně se mluvilo o tom, jaká bude během oslav platinového jubilea jeho role, protože sice na krku má skandál v podobě styku s nezletilou dívkou na párty zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina, ale například na březnové mši za prince Filipa zastal klíčovou roli doprovodu královny.

Rodině nakonec řešení zapeklité situaci „usnadnil“ covid-19, na který prý byl vévoda z Yorku pozitivně testován.

Dnešní bohoslužba v katedrále svatého Pavla začne ve 12.30 hodin našeho času.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:57 sobota 1. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 11
  • 7
  • 6
  • 6
  • 6