Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Krutá daň z koronaviru: Královna se k práci nevrátí, říká expert. Přišel Charlesův čas?

    Mimořádně důležitou roli hraje britská monarchie v době panující pandemie koronaviru. Klíčových rolí se ujal princ William s vévodkyní Kate, v přísné izolaci nezahálí ani sama královna, která dodává lidem sílu projevy přes video. Smutné ovšem je, že možná nejobdivovanější dámu světa už jinak neuvidíme. „Koronavirus tu bude i další roky a bylo by pro ni nebezpečné setkávat se s lidmi,“ říká královský životopisec Andrew Norton. Schyluje se ke střídání na trůnu?

    Jinak než ve videu už možná královnu Alžbětu nikdy neuvidíme. A to kvůli pandemii koronaviru, která by vzhledem k jejímu věku mohla mít ty nejhorší následky. Myslí si to alespoň novinář a životopisec Andrew Norton, autor například několika bestsellerů o princezně Dianě.

    „Je to strašně smutné, ale nevidím možnost, že by se královna mohla vrátit ke svojí obvyklé práci. Koronavirus jen tak nezmizí, bude tu s námi další měsíce, ne-li roky. Pro královnu by bylo strašně riskantní začít se znovu pravidelně setkávat s lidmi,“ říká Norton pro server The Sun s tím, že by Alžběta ohrozila nejen sebe, ale i manžela Filipa.

    „Její projev minulý měsíc byl fantastický a spojil celou zemi. Kdybychom citovali Churchilla, byla to její nejskvělejší hodina, ale bohužel teď už ji zřejmě budeme vídat jen takto,“ dodal odborník na britskou monarchii.

    Královna je aktuálně v přísné izolaci na zámku Windsor, kde o ni pečuje jen nejužší okruh služebnictva. Podle informací by se ke svojí běžné práci ráda vrátila, zároveň se ale nechce stavět proti nařízením vlády, která pro rizikovou skupinu obyvatel nad sedmdesát let doporučuje karanténu do odvolání, a házet tím premiéru Johnsonovi klacky pod nohy.

    Královna zůstává v Buckinghamském paláci! Jeho mluvčí popřel, že by prchla do...

    Otázkou nyní je, jak to bude s britskou monarchií nadále. Královna v minulosti několikrát naznačila, že v čele země hodlá stát pouze v případě, že bude moci povinnosti vykonávat naplno. A že pokud by ji mělo limitovat například zdraví, raději z veřejného života ustoupí a trůn předá následníkovi. 

    Královna Alžběta a premiér Boris Johnson při telefonické audienci

    Záleží tedy na tom, jak vnímá nastalou situaci, kdy jí zdraví sice slouží skvěle, ale vzhledem k vývoji ve světě a pokročilému věku patří mezi ohrožené osoby.

    Varianta, že korunu raději přenechá princi Charlesovi (71), každopádně není zřejmě zcela vyloučena. I když on sám mezi starší občany patří a nejaktivnějším členem „firmy“ je aktuálně jeho syn princ William.

    „Princ Charles má sám přes sedmdesát let, ale onemocnění covid-19 prodělal a má teď pravděpodobně imunitu,“ připomíná Norton.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:42 úterý 8. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      71
    • Tvl
      35
    • Cože
      33
    • Trapas
      32
    • Sladký
      29
    • Haha
      28
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...