Koronavirus je v Česku: Dva nemocní jsou v Praze, jeden v Ústí, nakazili se v Itálii

Strašák překročil hranice České republiky. Máme první tři případy nákazy novým typem koronaviru. Dva pozitivně testovaní jsou v Praze v Nemocnici na Bulovce, jeden v Ústí nad Labem, muž byl nakonec také převezen na Bulovku. Jeden z nich je Čech, jenž byl v Itálii, a Američanka, která tam studuje. I nemocný Čech v Ústí byl v Itálii, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Česká televize se spojila s jedním z nakažených, který cestoval s rodinou z Itálie.

První nakažený je muž ročník 1952, který se účastnil konference na italské univerzitě ve městě Udine. „Po návratu byl v karanténě, u jednoho z jeho italských kolegů byla potvrzena nemoc covid-19,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Muž se sám ozval a hned se dostal do péče lékařů. Pacient je na infekčním oddělení Nemocnice na Bulovce.

„Všichni pacienti jsou zaizolováni na infekčním oddělení,“ řekl Vojtěch. Ani jeden pacient nemá závažný průběh nemoci, sdělil dále ministr.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci potvrdil, že v Česku jsou minimálně tři osoby nakažené koronavirem.

I druhý případ je v Nemocnici na Bulovce. Jde o ženu americké národnosti ročník 1999, která studovala na univerzitě v Miláně. Podle hlavní hygieničky se lékaři ihned dozvěděli, že cestovala z Itálie, díky tomu byla vzápětí izolována na samostatném pokoji. 

„Při cestě do Prahy se zhoršil její zdravotní stav, vyšetřena byla v nemocnici v Motole. Je s ní nakládáno jako s potenciálně infekčním pacientem,“ pokračoval Vojtěch. Ženu po vyšetření převezli do Nemocnice na Bulovce.

Infikovaná cestovala se studentkou z Ekvádoru, která měla příznaky viru. Zatím má testy na koronavirus negativní, ale musí se ještě opakovat. Zatím není jisté, zda nakažená přišla s někým do kontaktu v čekárně a kolik zdravotníků ji vyšetřovalo.

Má jenom rýmu

Ústecký případ nákazy koronavirem se týká podle Vojtěcha muže narozeného v roce 1976, který se vrátil z lyžařské dovolené v severní Itálii. Do Čech cestoval v osobním automobilu s rodinou. Manželka a děti jsou bez příznaků, nachází se v domácí karanténě.

„Cestoval autem s rodinou, ta zatím žádné příznaky nemá. Umístili jsme je do domácí karantény a budou dále testováni,“ řekl ministr zdravotnictví.

Jeden z novinářů se ministra ptal na to, zda je pravda, že infikovaný muž chodil po návratu z dovolené do práce nebo nakupovat. Vojtěch tuto informaci nevyvrátil s tím, že stále probíhá šetření, s kým a jak přišli nemocní do styku. Pokud by se to potvrdilo, hrozí, že počet nakažených bude raketově stoupat.

Nicméně Česká televize se s nemocným mužem spojila. Ten vyvrátil, že by kromě rodiny přišel s někým dalším do kontaktu. Průběh nemoci popisuje jako běžnou rýmu. „Necítím se nemocný. Celé to byla souhra náhod, vůbec jsem si nepřipouštěl, že by se něco mohlo stát. Bral jsem to jako mediální humbuk,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Epidemií koronaviru se na celém světě nakazilo přes 87 500 lidí a nemoc covid-19 si vyžádala téměř 3000 obětí.

Markantně počet nakažených a mrtvých nadále stoupá v Íránu a Jižní Koreji. Čína za 24 hodin vykázala 35 mrtvých, což je nejmenší hodnota za tři dny. První úmrtí na nemoc ohlásily Spojené státy, Austrálie a Thajsko, v Evropě je nejvíce mrtvých v Itálii, a to 29.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:10 pondělí 29. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 80
  • 49
  • 40
  • 29
  • 28
  • 26