Taxikář Robert, kterého zachránil remdesivir: Učí se chodit, ochablo mu svalstvo

Minulé úterý večer český internet dojalo video, v němž taxikář Robert děkuje doktorům a sestřičkám za záchranu svého života. „Jsou to andělé, opravdu andělé,“ říká na nahrávce muž, který se nakazil koronavirem a byl v kritickém stavu, ale zachránil ho experimentální lék remdesivir. Z nejhoršího je třiapadesátiletý muž sice venku, ale podle informací redakce Expres.cz ho čeká ještě dlouhá cesta zpět k životu, který vedl dříve. Taxikář zahájil rehabilitaci a dá se říct, že se učí znovu chodit.

Do redakce Expres.cz se před pár dny dostala zpráva od důvěryhodného zdroje přímo z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde je taxikář Robert hospitalizován. A ta zpráva nezněla vůbec dobře.

„Pán je sice už odpojen od plicní ventilace, ale učí se znovu chodit,“ svěřil se nám náš zdroj pod zárukou anonymity.

To, že taxikář Robert skutečně začal s rehabilitací, nám poté potvrdila mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

„Ano, pacient byl odpojený od umělé plicní ventilace. Je schopný chodit, ale vzhledem k dlouhé době pobytu na lůžku a vážnosti jeho stavu během té doby je logické, že svalstvo částečně ochablo a je nutná i rehabilitace,“ sdělila nám Heřmánková.

Zdravotní stav taxikáře Roberta se naštěstí v posledních dnech výrazně zlepšil, důkazem budiž výše zmíněné video.

„Komunikuje s lékaři i s rodinou,“ dodává mluvčí nemocnice.

Pomohl mu skutečně remdesivir?

Třiapadesátiletý muž byl osmatřicátým Čechem, u něhož se prokázala nákaza koronavirem. Jeho případ byl zlomový, protože taxikář jako první neměl žádnou vazbu na lidi, kteří pobývali na severu Itálie. 

Taxikář Robert byl 10. března přijat do Thomayerovy nemocnice v Praze, nejprve však s podezřením na zápal plic. Po pěti dnech ho převzala Všeobecná fakultní nemocnice, kde byl napojen na ECMO. Jeho stav byl kritický.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze během léčby získala experimentální lék remdesivir od americké firmy Gilead, který 24. března taxikář Robert dostal zatím jako jediný Čech. 

„Lék remdesivir mu byl podán celkem v deseti dávkách. Jeho stav se mírně lepšil hned od počátku podávání léku a bude předmětem dalšího studia, do jaké míry měl na zlepšení stavu pacienta vliv právě lék remdesivir,“ řekla závěrem Heřmánková.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:36 úterý 18. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 51
  • 30
  • 29
  • 28
  • 28
  • 27