Jak koronavirus mění Česko? Lidé se nemají líbat, děti budou doma a metro čeká dezinfekce

Situace ohledně koronaviru v České republice v úterý vygradovala novými rozhodnutími Bezpečnostní rady státu, která vydala nová rozhodnutí, jež budou mít dopad na všechny obyvatele České republiky. Zavírat se budou školy, rušit se budou také společenské akce a mluvit se začíná i o možnosti uzavření, případně omezení městské hromadné dopravy, jako je metro nebo městské autobusy a tramvaje. My vám nabízíme souhrn toho nejdůležitějšího, o čem bylo v posledních dnech a hodinách rozhodnuto.

Už v neděli rozhodla vláda o tom, že všichni lidé, kteří se vracejí z Itálie, mají dodržovat pravidla karantény, a pokud by se rozhodli pravidla izolace porušit, hrozí jim až třímilionová pokuta. V té době Bezpečnostní rada státu řešila 19 nakažených koronavirem. Nyní už je nakažených 41 lidí.

Stát nově zakázal v České republice od úterních 18 hodin akce nad 100 účastníků. Oznámil to na tiskové konferenci Bezpečnostní rady státu Andrej Babiš (ANO). Zákaz se týká kulturních, sportovních a náboženských akcí. Toto rozhodnutí bude platit až do odvolání, žádné přesné datum zákonodárci nestanovili.

Zákaz výuky na školách

Oznámeno bylo rozhodnutí uzavřít pro žáky a studenty všechny základní, střední a vyšší odborné školy. O osudu vysokých škol si měly jednotlivé univerzity rozhodovat samy. To však během dne vláda změnila, a tak budou uzavřeny i vysoké školy.

Zákaz se týká výuky žáků, kteří mají zůstat doma, učitelé do škol přijdou a budou připravovat studijní materiály pro své žáky, kteří se budou učit doma, kde mohou vypracovávat zadané úkoly.

Uzavření se však netýká mateřských škol, takže rodiče mohou i nadále využívat jejich služeb.

Pokud mají rodiče doma školáky, které nemohou nechat doma samotné, mají nárok na takzvané ošetřovné. Jak dlouho bude přerušení výuky trvat, zatím není jasné. „Minimálně týden určitě, já myslím, že spíše tak dva týdny,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Ministr zároveň lidem doporučil, aby přicházeli do kontaktu s co nejmenším možným počtem lidí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) potvrdil uzavření všech škol, kromě...

„Doporučujeme lidem vyhýbat se osobnímu kontaktu, podávání rukou, líbání, objímání. Máme zmapováno, že se ta nemoc takto šíří,“ řekl Vojtěch.

Opatření se týkají svateb i pohřbů

Hranice účasti 100 lidí se týká i velkých akcí, jako jsou svatby a pohřby. Zatím nijak ovlivněna nebudou obchodní centra, sauny, bazény a další místa, kde se lidé běžně setkávají.

Opatření se nevztahují ani na restaurační zařízení nebo hromadnou dopravu. Na tiskové konferenci nicméně zaznělo, že pokud by se zdravotní situace v České republice i nadále zhoršovala, bude namístě zvážit omezení hromadné dopravy ve městech, včetně pražského metra.

Soupravy metra mají navíc projít také důkladnou dezinfekcí, v těchto dnech probíhá dezinfekce autobusů.

„Je to další z našich preventivních opatření, kterým chceme přispět ke zvýšení komfortu a pocitu bezpečí cestujících. Jednáme i s dodavatelem úklidu souprav metra, ve kterých chceme dezinfekci ozonem provést také. Naším cílem je nicméně v oblasti úklidů a dezinfekce do budoucna využívat moderní a k povrchům šetrnější postupy, účinné na dlouhodobější bázi,“ řekl Petr Witowski, generální ředitel DPP.

Dopravní podnik také zvýšil frekvenci čištění přípravky s vysokou koncentrací chemických prostředků a dezinfekce. Aktuálně tyto přípravky používá každý den a zaměřuje se na madla, kliky a záchytné tyče.

Zahlcené informační linky

Pražský magistrát zřídil novou informační linku na čísle 800 100 991.

„Smyslem této linky je ulevit pražské hygienické stanici a Státnímu zdravotnímu ústavu, na které se obrací řada občanů s technickými a obecnými dotazy ohledně koronaviru. Ty jsme přitom schopni zodpovědět i my,“ vysvětlil smysl nové linky náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Linka není určena těm, kteří mají zdravotní problémy, tito lidé se mají obracet na linky krajské hygienické stanice a Státního zdravotního ústavu.

Zavřené budou i domovy seniorů

V současné době není možné navštěvovat nejen nemocnice, ale také domovy důchodců. 

Výjimka platí pouze u nezletilých pacientů, lidí s omezenou svéprávností, rodiček a pacientů v hospicech. 

Kontroly na hranicích pokračují

Na hraničních přechodech Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Dolní Dvořiště, Strážný, Mikulov, Hatě, Břeclav, Cínovec a Pomezí budou probíhat kontroly, jejichž součástí je měření teploty. Policisté, hasiči a celníci namátkově kontrolují přijíždějící auta a upozorňují na rizika, zároveň rozdávají informační letáky.

Nová opatření budou platit až do odvolání. Rozhodující bude vývoj šíření...

Na některých přechodech také vzniknou zázemí pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu. Testovaní lidé budou muset na hranicích vyčkat, než bude k dispozici výsledek vyšetření. Jestliže bude pozitivní, budou svěřeni do péče lékařů.

Testů, které dokážou nemoc odhalit do zhruba půl hodiny, si Česká republika objednala sto tisíc.

Nic se ovšem nemění na příkazu Ministerstva zdravotnictví, aby lidé s příznaky nemoci nechodili osobně do čekárny svého obvodního lékaře, ale aby jej kontaktovali telefonicky. Lékař pak rozhodne o dalším postupu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:08 čtvrtek 9. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 45
  • 45
  • 43
  • 41
  • 37