Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zahrajte si na koronavirus! Češi vytvořili hru na vyhlazení lidstva. Čína ji zakázala

    Počítačová hra Plague Inc. je už přes osm let stará, ale díky koronaviru se z práce českých vývojářů stal celosvětový hit. Zatímco herní studio si mne ruce nad vysokými prodeji hry, v Číně politici rozhodli, že bude její další prodej z důvodu šíření paniky zakázán. Hra je nesmírně realistická i díky tomu, že její tvůrci před lety úzce spolupracovali s hygieniky a světovými zdravotníky. Na internetu už se také množí videa, kde se hráči snaží simulovat reálný vývoj nemoci a odhadovat, jak bude vývoj onemocnění vypadat.

    Pravidla hry, kterou si lidé mohou pořídit i jako mobilní aplikaci, jsou velmi jednoduchá. Na začátku si hráči vyberou, zda se stanou bakterií, virem, či nějakým parazitem. Zároveň si mohou svůj virus pojmenovat a vytvořit si tak vlastní covid-19. Hráči si pak musejí vybrat, v jakém státě se jejich nemoc poprvé vyskytne.

    Během hry se pak nemoc postupně šíří, mutuje a svět na ni také reaguje, například vyhlášením karantény a uzavřením letišť po celém světě.

    Aktuální vývoj událostí udělal ze hry hit nejen v Evropě, ale především v Číně, odkud se nemoc začala šířit. Čínský App Store dokonce v únoru hru evidoval jako tu vůbec nejprodávanější. Internetový prodejce her Steam pak přidal informaci, že hru nyní hraje více než čtyřnásobek lidí oproti loňskému roku. 

    Zájem o hru (a informace s ní spojené) byl dokonce tak velký, že vývojáři museli řešit kolaps oficiálních stránek, které nebyly na tak velký nápor návštěvníků připraveny.

    Podle videí, která ve spojení s touto hrou zaplavila YouTube, je vidět, že ne všichni se snaží pouze o škodolibé vyhlazení lidstva, ale někteří se snaží napodobovat chování koronaviru, který aktuálně řeší celý svět.

    Ve hře je možné virus upravovat a pracovat na jeho mutacích, tak aby se měnil způsob přenosu, příznaky či inkubační doba. 

    Cíl hry na jejímž vývoji se podíleli také Češi je jasný, vyhubit celé lidstvo.

    Podle čínských zákonů však autoři pracují s „nezákonným obsahem“, a tak v zemi oblíbenou hru zakázali. Společnost Ndemic Creations, která za hrou stojí, se prý bude právně bránit a doposud nemá potvrzeno, že zákaz byl nařízen kvůli aktuálnímu vývoji ohledně koronaviru.

    Každopádně hra je již osm let stará a náhlý zákaz zřejmě s nákazou souviset skutečně bude.

    „Máme několik velmi smutných zpráv, které můžeme sdílet s našimi čínskými hráči. Právě jsme byli informováni, že hra Plague Inc. zahrnuje obsah, který je v Číně nezákonný, jak určuje čínská správa kyberprostoru. Byla tedy odstraněna z čínského App Store. Tato situace je zcela mimo naši kontrolu,“ stojí v oficiálním vyjádření firmy.

    Cíl hry na jejímž vývoji se podíleli také Češi je jasný, vyhubit celé lidstvo.

    Vývojáři se navíc brání tím, že hra vznikala ve spolupráci s Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí, může mít tedy edukativní charakter a nejedná se pouze o zabíjení „virtuálních obyvatel planety“.

    Tvůrci hry navíc prozradili, že aktivně komunikují se Světovou zdravotnickou organizací, aby i oni podpořili jejich snahu o co nejrychlejší zastavení šíření nemoci.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:26 neděle 5. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      27
    • Super
      22
    • Cože
      20
    • Haha
      19
    • Tvl
      18
    • Sladký
      15