Blatný potvrdil lockdown minimálně do Velikonoc. Roušku při sportování mít už nemusíte

Původně měl tvrdý lockdown v Česku trvat tři týdny, dnes ale ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání vlády oznámil, že přísná protiepidemická opatření budou platná minimálně do Velikonoc. Padl pouze zákaz volného pohybu a sport mimo katastr obcí. Sportovci navíc nyní mohou sportovat bez roušky.

„Zůstává v platnosti omezení pohybu mezi okresy. Tam změna není a nepředpokládáme, že by v nejbližší době k ní mohlo dojít s ohledem na epidemickou situaci. Vím, že je to složité, vím, že je to nepříjemné, ale právě proto, že vidíme, že tato opatření začínají fungovat dobře, je potřeba v nich pokračovat,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Ministr také potvrdil, že bude chtít, aby vláda v pondělí požádala Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který má trvat do 28. března. Podle Blatného je nutné nouzový stav prodloužit minimálně do konce Velikonoc.

K menším úpravám ale přece jen došlo. Lidé budou moci nově chodit na procházky po celém okresu nebo si zasportovat bez roušky.

„Vláda odsouhlasila uvolnění některých z těch opatření. Týká se to zejména uvolnění tzv. volnočasových aktivit, které byly do této doby omezeny pouze na katastr obce, nově budou omezeny na celý okres. Bude možno se i za přírodou, při sportování apod. pohybovat po celém okrese,“ řekl Blatný.

Ministr dále upozornil, že je nutné, aby lidé na ulici města nebo v obci chodili s rouškou či respirátorem. Dohady o tom, zdali toto nařízení není zbytečné, už Blatného unavují.

„Mrzí mě a někdy trochu fascinuje, proč vždy hledáme nějaké způsoby, jak něco zpochybnit a jak najít aspoň malou skulinu,“ pravil ministr, který očekává, že by se měla začít zlepšovat situace v českých nemocnicích po 20. březnu.

Podle předpovědí bychom se na konci dubna měli dostat na čísla kolem pěti tisíc hospitalizovaných.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:01 pátek 16. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 116
  • 16
  • 14
  • 6
  • 4
  • 4