Česko se vrací do 4. stupně, ale se změnami: Co od pátku můžeme a co nesmíme?

Čtvrtý stupeň systému PES je zpátky, tentokrát ale v mírnější variantě. Otevřené zůstanou služby a obchody, opět ale zavřou restaurace a vejde v platnost noční zákaz vycházení. Co si od pátku můžete dovolit a co naopak ne? Přinášíme vám přehled opatření.

Vánoce klepou na dveře a Čechy zajímá v první řadě to, zda stihnou dokoupit všechny dárky. Tou nejpozitivnější zprávou je, že zůstanou otevřené obchody, a to tentokrát bez výjimek, tedy i ty malé. Otevřeno navíc zůstane i v neděli. 

Stále platí omezení počtu zákazníků. Každý by pro sebe měl mít patnáct metrů čtverečních, výjimku mají ve velkých obchodech děti do šesti let a v menších do patnácti let.

„Je to především pro obchody s obuví či oblečením, aby si v nich mohl nakoupit i neplnoletý člověk,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). 

Naopak nejsmutnější zprávou je, že budou opět zavřeny restaurace. Povolen bude výdej z okna, tentokrát to platí i pro kávu a čaj, alkohol zůstává zakázán. 

Stejně tak platí zákaz provozu pro ubytovací zařízení, až na výjimky, jako jsou služební cesty.

Přesto si Češi budou moci během svátků užít hor a lyžování. Provoz lyžařských areálů pojede podle rakouského modelu, což znamená, že budou v provozu vleky, lanovky, a dokonce i výdejní okna u sjezdovek, jen nebude možné se v horských penzionech ubytovat.

Příznivci dalších sportů mají víceméně smůlu, protože pro ně si vláda žádnou příznivou změnu nepřipravila. Všechna vnitřní sportoviště budou uzavřena, stejně tak i bazény a wellness centra, venku bude moci sportovat maximálně šest lidí najednou. 

Výjimku mají profesionální sportovci, kteří musí být pravidelně testováni.

Podobně jako sport je na tom i kultura. Divadla a kina zůstanou zavřená, stejně tak i muzea, hrady nebo zámky. Knihovny budou fungovat pouze jako výdejny objednávek.

Během Vánoc se také budou konat bohoslužby, v kostelech ale může být zaplněno pouze dvacet procent kapacity.

Zpřísnění opatření zřejmě potěší snad jen školáky, jimž budou prodlouženy vánoční prázdniny. V pátek jdou do školy naposledy, původně měla výuka skončit až 22. prosince. 

Oddělení na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kde ošetřují pacienty s koronavirem. Snímek z 12. října 2020.

Seniory zase může těšit to, že o Vánocích nezůstanou kvůli nařízením vlády sami. Ministerstvo zdravotnictví oproti původnímu čtvrtému stupni povolilo návštěvy v domovech důchodců, a to po předložení čerstvého negativního testu.

Zásadním opatřením je noční zákaz vycházení, a to opět od 23 do 5 hodin. Je pravděpodobné, že se Češi výjimky nedočkají ani na Silvestra.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 pátek 16. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 67
  • 27
  • 19
  • 17
  • 15
  • 14