Stejně jako drogy chce i koronavirus filipínský prezident vymýtit samopalem!

Filipínský prezident Rodrigo Duterte, pro své drsné metody boje s čímkoli přezdívaný Popravčí, opět dostál své pověsti. Poté, co v rámci boje s drogami nechal zabít tisícovky lidí, si posvítil také na ty, kdo poruší zákaz vycházení. Ten je v zemi nařízený v souvislosti s pandemií koronaviru a hlava státu chce zamezit jeho šíření za každou cenu. Kdo neposlechne, může být zastřelen. Ano, i takovou podobu může mít exotický ráj, který si oblíbili také Češi.

„Občané, kteří neuposlechnou zákaz vycházení vyhlášený na Filipínách kvůli šíření koronaviru a budou rušit pořádek, by mohli být zastřeleni,“ prohlásil filipínský prezident Rodrigo Duterte v souvislosti s nařízením, které nedávno vydal v souvislosti s šířením koronaviru.

„Můj rozkaz policii a armádě: Pokud budou problémy, narušitelé se budou bránit a vaše životy budou v ohrožení, zastřelte je,“ doplnil státník, který je nechvalně proslulý svými „donucovacími prostředky“.

Filipíny zaznamenaly víc než 2400 případů nákazy covidem-19 a 96 obětí. Nové případy ale přibývají po stovkách, a tak se prezident rozhodl sáhnout po razantních opatřeních. Z tropického ráje se tak rázem stalo vězení.

„Vláda uzavřela všechny ostrovy. Není mezi nimi spojení. Když chceš přejet na jiný ostrov, musíš řešit povolení přes ambasádu nebo podplatit rybáře. Všude jsou kontrolní stanoviště a kontroluje se, co na místě děláš, kdy jsi přijel a podobně,“ svěřil se před týdnem Deníku Čech Michal Guzi, který v tu dobu ještě netušil, co Filipíny za nedlouho čeká. 

„Snad to tady všechno nezavřou a nebude zákaz vycházení. Navíc je tady všechno levnější než v Čechách, takže když nemáš práci, možná je lepší zůstat tady,“ přemítal tehdy a podle statusu na sociální síti do repatriačního letadla zatím nenastoupil.

„Prázdné pláže, úžasné moře, kde nemáte povoleno plavat, skvělí přátelé, které nemůžete navštívit. Stále to může být horší, takže si nestěžujte,“ popsal před pár dny karanténu ve filipínským letovisku Moalboal. 

Duterte doma i ve světě proslul coby státník s hodně drsnými metodami. Ne nadarmo si svým chováním vysloužil přezdívku Popravčí. Se zbraní v ruce prosazoval například striktní zákaz kouření, který chce postupně zavést v celé zemi.

Když byl ve funkci hlavy státu teprve několik měsíců, nechal zabít přes tři a půl tisíce drogových dealerů. Boj se zločinem je jeho hlavní prioritou.

„Hitler zabil tři miliony Židů. V naší zemi jsou tři miliony narkomanů. Byl bych šťastný, kdybych je mohl vyhladit,“ nechal se slyšet kontroverzní státník, který se v minulosti navážel do Baracka Obamy, zatímco s Vladimirem Putinem naopak utužoval přátelství.

„Pokud Německo mělo Hitlera, Filipíny budou mít...,“ dodal s tím, že si jméno může každý doplnit sám.

„Zapomeňte na lidská práva. Jestli se dostanu do prezidentského paláce, budu postupovat přesně tak, jak jsem pracoval v pozici starosty. Vy, zastánci drog, raději odsud odejděte, než vás zabiju,“ varoval filipínský prezident Rodrigo Duterte před svým zvolením.

Jak se ukázalo, svým slovům, ač zněla sebevíc pyšně a nabubřele, dostál a ze svých zásad nehodlá slevit ani teď.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 1. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 20
  • 19
  • 19
  • 17
  • 16