Katastrofická kombinace: Do Evropy už míří migranti z oblastí postižených koronavirem

Tohle je kombinace, která může mít hrozivé následky. Turecko oznámilo, že nebude nadále bránit migrantům ve vstupu do Evropy, a to zrovna ve chvíli, kdy syrsko-ruský nápor vyhnal z Idlibu milion Syřanů. První přibližně tři stovky migrantů už se vydaly k hranicím s Řeckem. Někteří z nich přitom pocházejí z oblastí zasažených koronavirem, nehledě na to, že takové oblasti budou na cestě Evropou procházet.

Jako by šířící se koronavirus nestačil, Evropa se zřejmě bude v nejbližší době muset potýkat i se silnou migrační vlnou.

Na Blízkém východě se v uplynulých hodinách a dnech udály dvě zásadní věci. Zaprvé to bylo bombardování syrské provincie Idlib, které z domovů vyhnalo zhruba milion lidí.

Zadruhé se Turecko na mimořádném zasedání Bezpečnostní rady státu, kterému předsedal sám prezident Erdogan, usneslo, že nehodlá bránit migrantům v cestě do Evropy, jako tomu bylo dosud.

Migranti z oblastí zasažených koronavirem míří do Evropy.

Uprchlíci z Blízkého východu tedy mají cestu volnou. Toho využily už zhruba první tři stovky z nich a vydaly se směrem k řecké hranici.

Na 160 dalších se zase shromáždilo ve městě Dikili, vybírali mezi sebou peníze na nákup zásob na cestu, ale i gumových člunů, na kterých se chtějí k řeckým hranicím doplavit. 

Řecká policie už je podle agentury AFP v pozoru a na hranicích zdvojnásobila hlídky.

Migranti z oblastí zasažených koronavirem míří do Evropy.

Není pochyb o tom, že migrační vlna, která pomalu nabírá na síle, bude oproti těm předchozí specifická. Pokud skutečně na Evropu udeří, bude to v době, kdy se na území starého kontinentu nezadržitelně šíří koronavirus.

Dokonce už někteří z několika stovek migrantů mířících k hranicím Řecka pocházejí z oblasti, která je smrtícím virem zasažena. Řeč je o téměř izolovaném Íránu.

Nemluvě o tom, že pokud do Evropy skutečně proniknou, bude to skrze oblasti, kde se virus šíří. Třeba právě Řecko. 

Následkům koronaviru zatím podlehlo asi 2800 lidí. Může migrační vlna situaci zhoršit?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:33 sobota 27. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 231
  • 77
  • 51
  • 48
  • 42
  • 36