Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čeští policisté hlídali v Makedonii hranice, nakazili se a letěl pro ně speciál. Švejdar se ohradil

    Čeští policisté se v Makedonii nakazili koronavirem. Domnívají se, že od uprchlíků. (Ilustrační foto) | foto: Reuters

    Na misi v Makedonii se nakazilo dvanáct ze čtyřiceti českých policistů. Uvedl to server Aktuálně.cz, podle něhož byli nakažení převezeni zpět do Česka vládním speciálem. Podle policejního prezidenta Jana Švejdara s ohledem na aktuální situaci nyní nebudou do zahraničí vysílány další kontingenty, doplnil server. Policisté v Makedonii hlídali hranice s Řeckem, aby odtamtud neprocházeli dále do Evropy uprchlíci.

    Podle jednoho z policistů, se kterým server mluvil, udělali Makedonci českým policistům testy 4. září, pozitivní test zjistili u dvanácti z nich. Všichni čeští policisté museli do karantény, stejně tak i jejich makedonští kolegové, kteří s nimi sloužili.

    Pro nakažené policisty podle serveru přiletěl vládní speciál 10. září, zbylí přijeli terénními vozy. 

    „Vše probíhalo v utajení, nikde se neobjevila jediná informace o našem návratu, stejně jako o jeho důvodech. Vojáci, kteří si chtěli udělat v Makedonii fotku, dostali zákaz cokoliv fotit,“ řekl serveru policista.

    Uprchlíci na hranicích Řecka a Makedonie

    Nakažení policisté i policisté v karanténě byli umístěni do ubytovny v Kněžmostu u Mladé Boleslavi, kde jim byly udělány další testy, lékař zároveň všem měřil teplotu. 

    „Většina policistů už by měla ubytovnu opustit, někteří museli slíbit, že se budou zdržovat v izolaci,“ uvedl server.

    Podle Aktuálně.cz není jasné, jak se čeští policisté nakazili. Švejdar sice serveru řekl, že policisté byli před odjezdem testováni na koronavirus, policisté, s nimiž web mluvil, to ale popřeli. Policisté jsou přesvědčeni o tom, že je nakazili migranti, uvedl server.

    Švejdar uvedl, že zajištění průjezdu kolony by bylo komplikované, rozhodl proto o tom, že policisté s pozitivním výsledkem testu na koronavirus přiletí armádním speciálem. 

    „Všichni policisté po návratu absolvovali opětovné testování, kdy z dvanácti pozitivních měli znovu pozitivní výsledek pouze dva z nich,“ řekl také Švejdar.

    Čeští policisté působí v Severní Makedonii pátým rokem. Jejich úkolem je zabránit nelegálnímu vstupu cizinců do země a zajistit je v případě, že už na území Makedonie jsou.

    Švejdar: Nic jsem nepotvrdil

    Sám policejní prezident Jan Švejdar, jehož Aktuálně.cz cituje, ovšem na článek později reagoval nečekaně. Ke komentáři autora, že policie nejprve zajímavé zjištění serveru tajila, ale pak jej právě prezident potvrdil, se vyjádřil negativně.

    „Potvrdil? Děláte si legraci? Napsal jsem vám, že vaše informace se nezakládají na pravdě,“ ohradil se Švejdar. 

    Autor článku se následně zeptal, co je v článku nepravdivé, a řekl, že prezidium nejprve nechtělo nic říct, načež Švejdar měl poté potvrdit dvanáct nakažených policistů. Na to mu odpověděl uživatel s přezdívkou „Policajt makedonský“, který podle svých slov patří k policistům, o nichž článek je.

    „Jsem jedním z těch, o kterých je váš článek, a musím říct, že je mi zle z člověka, který vám poskytl ty lži, a také z vás, že vám stačily k tomu, abyste je zveřejnil. Asi hlavní je to, že nikdo nic netajil, jen na naše přání, zejména s ohledem na naše rodiny a děti nezveřejňoval,“ napsal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:03 čtvrtek 14. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      20
    • Tvl
      19
    • Trapas
      17
    • Super
      16
    • Sladký
      13
    • Haha
      12