Češi provozovatelům trn z paty nevytrhnou. Jednoduše na to mají málo peněz

Výpadek zisků plynoucích z turismu bude letos obrovský, takže se není čemu divit, že řada provozovatelů doufá, že je zachrání Češi. Podle odborné analýzy je to spíše jen zbožné přání. Čechům chybí v kapsách dostatek peněz, aby mohli nahradit zahraniční turisty. Navíc by k tomu potřebovali až o osm týdnů dovolené navíc. Velká města se tak musejí smířit s tím, že pokles příjmů bude obrovský.

Je to vidět všude. Hotely i restaurace přepisují ceníky, respektive jídelní lístky. Bohatí Němci a Asiaté v Praze chybí tak moc, že se z jindy pro Čechy finančně nedostupných lokalit stala místa jim zaslíbená. Vždyť kdo by věřil tomu, že si na Staroměstském náměstí dá pivo za 49 korun, a to ještě v půllitru.

Hospodští připomínají, že s cenou půjdou nahoru, jakmile se naplno otevřou hranice, ale k cenám před krizí se to zřejmě blížit nebude. Češi zůstanou jednou z nejdůležitějších skupin klientů, což v centru Prahy rozhodně nebylo zvykem. Návrat do normálu bude podle provozovatelů trvat dlouho a jen místní situaci nezachrání.

Fórum cestovního ruchu (FCR) si nechalo vypracovat analýzu a ta nepřinesla dobré zprávy. Čeští turisté by potřebovali mít na svou dovolenou alespoň o 25 tisíc korun víc, zároveň by potřebovali nějaké dva měsíce dovolené k dobru.

Z analýz vyplývá, že jakmile budou mít Češi dovolenou, většinou ji nechtějí trávit ve městech, ale vyrazí do přírody, což hoteliérům v lázeňských oblastech a velkých městech příliš nepomůže.

Největší problémy mají mít regiony jako Ostravsko, Karlovarsko a pochopitelně také Praha, která řeší nedostatek turistů, většina hotelů téměř zeje prázdnotou.

Místopředseda FCR Martin Plachý prozradil, že situace je komplikovaná i proto, že se liší místo od místa. Pokud si provozovatelé u Lipna pochvalují, že mají plno, nedaleký Český Krumlov má obsazenou sotva pětinu.

Řada Pražanů takhle prázdné ulice nikdy nezažila.

„Někde ta situace samozřejmě bude dobrá, ale i když se bavíme o tom, že ta situace bude dobrá, výpadek tří měsíců (potažmo dalších) nemáme šanci dohnat. Kapacity jsou dané, ty nenafoukneme. I kdyby některé hotely byly plné do konce roku, nedoženou ztrátu, kterou zavřením nakumulovaly,“ říká Plachý.

Zástupci Fóra cestovního ruchu jednali i s prezidentem Zemanem, který vyjádřil obavy z toho, že negativní vztah k Rusku a Číně ovlivní rozhodování turistů z těchto zemí Českou republiku navštívit.

Podle FCR by bylo dobré cestovní ruch podpořit částkou alespoň deset miliard korun. Z této částky by byly rozdělovány vouchery, které by Češi mohli během prázdnin využít.

Propad způsobený opatřeními proti koronaviru přichází po rekordním loňském roce, kdy se u nás ubytovalo rekordních dvaadvacet milionů hostů, z toho přes osm milionů v Praze.

Nejčastějšími zahraničními hosty byli Němci, jichž přijelo kolem dvou milionů. Následně Slováci (750 tisíc) a Poláci (673 tisíc). Číně patří čtvrté místo, páté obsadily Spojené státy. Pokračuje Rusko, Velká Británie, Itálie, Jižní Korea a Ukrajina.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 pondělí 28. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 36
  • 36
  • 34
  • 33
  • 32