Roušky chybí lékařům i pacientům s rakovinou. „Koronašmejdům“, kteří s nimi kšeftují, je to jedno

Obchod se strachem v Česku nezná mezí. Respirátory, které v průměru stály pár stokorun, nyní někteří „koronašmejdi“ prodávají za několik tisíc. Byznys si z roušek udělala také žena, která vystupuje pod jménem VKubeckova. Osobně se ji podařilo kontaktovat Radiožurnálu, který zajímalo, zda má žena nějaké výčitky svědomí. Obchodnice se však reportérům vysmála a uvedla, že peníze z předražených roušek chce a používá je na kastraci koček.

Respirátory jsou v České republice dlouhodobě nedostatkové zboží. Mohou za to především vychytralci, kteří se rozhodli, že si ze strachu ostatních lidí udělají vlastní byznys. Ve skutečnosti tím však nejvíce ohrožují lidi, kteří respirátory potřebují ke svému běžnému životu. 

Nejčastěji jde o pacienty s onkologickými potížemi. 

Kvůli vyprodaným zásobám roušek je jejich cena mnohonásobně vyšší než běžně. Žena, kterou novináři dohledali a vystupuje pod přezdívkou VKubeckova, jeden respirátor prodává za pět tisíc korun, cenu „nasadila“ rovnou pětadvacetkrát vyšší než v případě tradiční ceny.

„Koronašmejdy“ odsoudil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který zároveň požádal občany, aby na tuto obchodní politiku nepřistupovali. Lidé se mají chránit především důslednou hygienou a roušky společně s respirátory nechat pro potřeby zdravotníků a lidí pracujících v terénu.

Tyto výzvy však na zpovídanou ženu neměly žádný efekt.

„Já nevím, každý se má o sebe starat, je to každého věc,“ argumentovala před novináři z Českého rozhlasu, kteří ženu upozornili, že respirátory nemají ani sestry v nemocnicích.

„Je to kvůli tomu, že ty roušky nejsou. A tady bude pandemie, tak na shledanou,“ chtěla vysvětlit, proč požaduje za roušku tak vysokou cenu. Zároveň řekla, že jí její chování nepřipadá vůbec hloupé, protože dobře ví, na co peníze použije.

„Já ty peníze potřebuju taky na dobré účely. Chci to udělat pro moje kočky, prostě kastrace. Podívejte se, kolik stojí kastrace,“ řekla novinářům, jimž zároveň přiznala, že se nejedná o její kočky.

Snaha vydělat na lidském strachu je u některých skutečně neuvěřitelná.

Pokud prý lidé chtějí levnější respirátory a roušky, mají si je jít koupit. Reportérka ji následně upozornila, že lidé si právě roušky a respirátory koupit nemohou.

„Tak jste si je měli koupit dřív,“ stála si za svým žena, která odmítla, že by zpětně svého rozhodnutí litovala.

Vzhledem k současné vlně nemocných, kteří do Evropy proudí z Itálie, zájem o ochranné prostředky neupadá. Naopak se o roušky zajímá ještě více lidí než v době, kdy virus zabíjel výhradně v Číně.

S reakcí na podobné obchodníky se strachem přišlo už také Ministerstvo financí, které vydalo rozhodnutí o cenové regulaci respirátorů. Ty, které byly vyrobeny v Evropské unii, mají mít maximální cenu 175 korun, mimo EU je pak horní hranice 350 korun.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:28 pátek 3. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 34
  • 33
  • 30
  • 30
  • 28