Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Číšníci ze známé pražské restaurace soptí: Zaměstnavatelé nás okradli během koronakrize

    Během koronavirové krize se mnoho majitelů restaurací rozhodlo svým zaměstnancům pomáhat, jak jen to jde. Našli se ale i tací, kteří číšníky a barmany bez pardonu okradli a dodnes jim odmítají dát peníze, jež jim dluží. Expres získal svědectví několika pražských číšníků, kteří se kvůli nechutným praktikám ocitli na dně a nevědí, co s nimi bude. Někteří skončili na ubytovně, jiní se zase zadlužili, aby měli z čeho žít. Co zneužitým číšníkům radí Ministerstvo práce a sociálních věcí?

    Redakce Expres.cz před časem přinesla svědectví pražského číšníka, který pracuje ve známé restauraci v centru Prahy. 

    Zaměstnanec podniku, který je oblíbený zejména mezi cizinci, nám pod zárukou anonymity popsal, jak se k němu zaměstnavatelé zachovali během koronavirové krize.

    „Za únor, kdy restaurace ještě normálně běžela a žádná pandemie tu nebyla, jsem místo dvanácti tisíc, které mám na pásce, dostal jenom pět tisíc korun. Odpracoval jsem ale celý měsíc. Vedení podniku mi to nijak nevysvětlilo. Slíbili mi ovšem, že peníze přijdou později. Nic nepřišlo. Za březen jsem místo sto procent náhrady mzdy, na což mám podle státu nárok, dostal jen tři a půl tisíce korun. Opět bez vysvětlení. Já mezitím ale nemám ani na nájem,“ řekl nám číšník, který je jinak zvyklý si v sezoně vydělat kolem padesáti tisíc měsíčně. 

    Za únor a březen ale dostal pouze osm a půl tisíce korun a je nyní odkázán na pomoc rodičů. Slíbené peníze do dnešního dne (2. června, pozn. red.) stále nedostal.

    Krátce po uveřejnění článku se Expresu ozvali další číšníci, kteří tvrdí, že pracují ve stejném podniku jako výše zmíněný muž. 

    „Zachovali se ke mně úplně stejně a to jsem matka samoživitelka. Nebyla jsem jediná v tíživé situaci, maminek je nás tam více. Nevíme, jak z nich své peníze dostat, a právníka si nemůžeme dovolit,“ svěřila se nám zaměstnankyně pražské restaurace.

    „Do dnešního dne nám ještě nezaplatili za únor, který máme celý odpracovaný. Donutili nás podepsat výplatnice, pravděpodobně aby mohli čerpat od státu finance na náhradu škody. Ty peníze nikomu ale nedali,“ říká další číšník.

    „Podle mých informací existují i nahrávky, kde manažer vysvětluje, že pokud chceme alespoň zálohu pět tisíc korun, musíme podepsat výplatnici na celou částku. Kromě toho od znovuotevření podniku v normálním režimu nám bylo oznámeno, že pracujeme za poloviční plat, aniž bychom dostali novou smlouvu nebo cokoliv. Nedostaneme tedy ani minimum za celý odpracovaný měsíc,“ dodal rozzuřený číšník, který si už neví rady.

    Ministerstvo práce: Číšníci, nahlaste své zaměstnavatele online!

    Redakce Expresu kontaktovala Ministerstvo práce a sociálních věcí. Zajímalo nás, co by měli udělat okradení číšníci, jichž je jistě více, protože nejmenovaná restaurace má v Praze několik poboček.

    „Nevyplacení mzdy nebo jakékoli její části nebo náhrady mzdy do patnácti dnů od uplynutí období splatnosti je důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem. Obdobím splatnosti je kalendářní měsíc následující po měsíci, ve kterém vzniklo právo na mzdu. V případě mzdy za práci odvedenou např. v měsíci únoru je tedy zaměstnanec oprávněn okamžitě zrušit pracovní poměr při nevyplacení byť jen části mzdy do patnácti dnů od konce měsíce března, tedy do 15. dubna 2020,“ řekla nám Kateřina Brodská z tiskového odboru Ministerstva práce a sociálních věcí.

    „Kontrola dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů přísluší Státnímu úřadu inspekce práce. Zaměstnanci mohou podat podnět ke kontrole tohoto zaměstnavatele, a to i prostřednictvím webového formuláře. Mezi oprávnění Státního úřadu inspekce práce a jemu podřízených oblastních inspektorátů práce patří i bezúplatné poskytování základních informací a poradenství týkající se ochrany pracovních vztahů a pracovních podmínek zaměstnavatelům a zaměstnancům,“ radí okradeným číšníkům Brodská s tím, že se zaměstnanci restaurace mohou obrátit také na Úřad práce České republiky.

    „Lidé, kteří zcela nebo částečně ztratili příjem, mohou požádat o opakující se dávky pomoci v hmotné nouzi, tj. o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. U těchto dávek je možné reagovat na náhlý pokles příjmu ihned. Pokud nevznikne nárok na opakující se dávky, je možné kvůli důsledkům v souvislosti s pandemií covidu-19 na Úřadu práce ČR požádat o mimořádnou okamžitou pomoc (MOP) z důvodu vážné mimořádné události. Tato MOP se poskytuje pouze na pokrytí základních životních potřeb, mezi které v této situaci patří především živobytí (potraviny, základní hygienické potřeby), nájem a služby spojené s bydlením, internet a služby spojené s telefonováním,“ dodala tisková mluvčí ministerstva.

    Pohlreich: Není to v pořádku, já do tohoto světa nepatřím!

    O názor jsme poprosili i patrně nejznámějšího českého kuchaře a podnikatele v gastronomii Zdeňka Pohlreicha, který se během koronavirové krize naopak snažil pomáhat tím, že zorganizoval rozvozy jídel pro jednotky integrovaného záchranného systému.

    „Nevidím do toho, každý to dělá po svém, nechci se do toho plést. Není to v pořádku, to je jasné. My do tohoto světa ale nepatříme. Každý podnikatel nebo zaměstnavatel se chová v rámci nějakých svých morálních zásad a schopností, my to řešili podle svých zásad, řešili jsme to důstojně. Snažíme se chovat tak, jak jsme se s lidmi domluvili. Jediné dohody, které mají smysl, jsou ty, které se plní, i když se to nehodí,“ řekl nám k praktikám restaurace Pohlreich.

    Zdeněk Pohlreich

    Pracujete v pohostinství a máte podobnou zkušenost? Napište nám na tip@expres.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:37 úterý 6. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      40
    • Trapas
      31
    • Tvl
      31
    • Haha
      25
    • Cože
      24
    • Sladký
      22
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...