Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nepodléhejte mýtům o koronaviru. Malé děti jsou proti němu imunní a zásilka vám neuškodí

    Koronavirus paralyzuje Evropu. | foto: ČTK

    Zavlečením nákazy koronavirem do České republiky stále stoupá zájem lidí o informace o této nakažlivé nemoci. Přestože si nemoc covid-19 vyžádala už přes tři tisíce životů, je podle lékařů třeba umět rozlišovat mezi přínosnými fakty a mýty, které mohou být v důsledku mnohem nebezpečnější. Češi sice vzali útokem lékárny a vykoupili roušky, které jsou proti nemoci zcela zbytečné, ale často zcela ignorují základní hygienická opatření, jež je třeba dodržovat například během sezonní epidemie chřipky.

    V posledních hodinách překročil počet mrtvých hranici tří tisíc a zároveň pronikl do České republiky, kde panika lidí začíná strmě stoupat. Lékaři však na některými reakcemi jen kroutí hlavou a upozorňují na to, že si lidé škodí především tím, jak podléhají mýtům, které jsou s nemocí spojené.

    „Celá řada reakcí je přehnaná a teď nám může více škodit než pomáhat. (...) Bohužel zaznamenáváme stále častěji hysterické reakce našich spoluobčanů,“ říká Milan Trojánek z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

    Světová zdravotnická organizace varovala před nesmyslným používáním roušek při ochraně před nákazou koronavirem. Pokud lidé netrpí respiračními problémy, roušku vůbec nepotřebují. 

    Mnohem přínosnější by podle odborníků bylo, kdyby se Češi „naučili“ mýt si pravidelně ruce.

    Chlór a alkohol jako dezinfekce

    Na internetu kolují „zaručené informace“ o tom, že je možné virus zničit alkoholem nebo značným množstvím chlóru. Někteří se rozhodli své tělo čistit touto cestou.

    „Tímto způsobem je možné čistit například různé povrchy, ale postřikem takových látek si člověk může poškodit oblečení nebo sliznice,“ varuje na svých stránkách zdravotnická organizace, která tento mýtus považuje za jeden z nejškodlivějších.

    Vliv alkoholu na koronavirus na sociálních sítích řeší také Češi.

    Antibiotika nefungují

    Jak si zajistit klidné spaní před koronavirem? Někteří lidé své tělo preventivně „dopují“ antibiotiky, která si nechávají od lékařů předepisovat. Jenže covid-19 je virové onemocnění a na to antibiotika nefungují. Zahlcení organismu tímto lékem může zhoršit odolnost člověka, který si do budoucna vytvoří mnohem výraznější zdravotní komplikace.

    Stále platí informace, že lék na koronavirus ještě nevznikl, a to i přesto, že se testuje hned několik léků, jenže žádné s potvrzenými účinky.

    Koronavirus pod mikroskopem.

    Malé děti virus zvládají dobře

    Přestože Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že nemocí se mohou nakazit všichni lidé bez rozdílu věku, pozitivní zprávou je doposud nevysvětlená schopnost malých dětí nemoc zvládnout bez komplikací. Koronavirus je mnohem nebezpečnější pro muže ve středním věku než pro batolata.

    Vše potvrzují také statistické údaje, ze kterých je vidět, že nejméně nakažené jsou právě děti. Naopak nejvíce ohrožená je věková kategorie 80+, kde nemoci podlehne téměř patnáct procent nakažených.

    Co dělat, když mám příznaky?

    Místo toho, aby Češi navštěvovali čekárny v nemocnicích a u lékaře, který by je měl vyšetřit a případně rozhodnout o jejich zdravotním stavu, je doporučeno naopak zůstat doma, necestovat za lékařem městskou hromadnou dopravou a raději využít informační linku, kterou zřídili například v Praze. 

    „Linka 773 782 856 bude v provozu do odvolání každý den od 9:00 do 19:00. Dotazy budou zodpovídat odborní zaměstnanci pražské hygieny, kteří jsou obyvatelům Prahy schopní vysvětlit míru rizika možného onemocnění,“ stojí přímo na stránkách magistrátu, který tak bude chtít ulehčit práci lékařům.

    Ti jsou aktuálně plně vytížení a nezvládají vyřizovat stovky hovorů.

    Rychlý přehled informací o koronaviru.

    Babské rady problém nevyřeší

    Dalším mýtem, který je mezi lidmi velmi častý, je zpráva o tom, že česnek pomáhá v boji s koronavirem. Tento mýtus už lékaři vyvrátili, ale zároveň upozorňují, že se nejedná o jedinou „babskou radu“ a některé by mohly být naopak zdraví škodlivé. Asi nejvíce paradoxní radou je začít kouřit, protože se tímto způsobem mohou škodlivé viry v organismu zničit. Zřejmě není třeba dodávat, že ani tato rada samozřejmě nefunguje.

    Člověka zároveň neochrání ani nosní kapky a časté kloktání ústní vody. Na rozdíl od kouření však tento způsob prevence nemusí nijak zdraví poškodit.

    Virus mimo lidské tělo nepřežije

    Před několika dny Čechy vyděsila informace o kolabující dívce, která si přičichla k parfému objednanému z Číny, někteří tak spekulovali, že právě tímto způsobem se může virus po světě šířit.

    Pravda to však není, podle lékařů nemoc mimo lidské tělo nemůže fungovat dlouho a dálkovou dopravu, kterou doprovázejí často extrémní podmínky, tím spíše virus nepřežije. Zásilky z Číny tak pro Čechy nepředstavují vůbec žádné riziko.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 úterý 30. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      116
    • Trapas
      33
    • Tvl
      29
    • Cože
      28
    • Haha
      26
    • Sladký
      25