Sněmovna jako na začátku karantény: Kvůli koronaviru zeje prázdnotou, veřejnost nesmí dovnitř

Atmosféra jako v nejtěžších časech nedávné koronavirové krize panuje v Poslanecké sněmovně poté, co se covid-19 prokázal u Hřibova náměstka Petra Hlubučka (STAN). Budova byla uzavřena pro návštěvníky, poslanci znovu nasadili roušky, které přitom odkládali už v době, kdy se opatření teprve zlehka začala rozvolňovat. A vzhledem k četnosti prázdných míst zřejmě spousta z nich raději zůstala doma a jednání o vodních zákonech vypustila.

Už včera předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček varoval kolegy, že hrozba jménem koronavirus visí i nad nimi. 

Do karantény totiž poté, co byl Hlubuček pozitivně testován, zamířili i poslanci Patrik Nacher (ANO) a Jan Čižinský (KDU-ČSL). Oba se s nakaženým setkali a oba se také účastnili pondělního jednání Sněmovny, kam mohli koronavirus z magistrátu přenést.

A je znát, že Hlubuček vody na parlamentní půdě pořádně rozvířil. Aktuálně tam opět platí přísná opatření, například galerie pro návštěvníky je pod zámkem, přístup nemá povolen nikdo kromě zaměstnanců, novinářů a samozřejmě poslanců. 

Těm Vondráček důrazně doporučil, aby nosili roušky. Spoustu z nich ale zjevně zachvátila panika, a tak se jednání o vodách a o změně některých vodních zákonů, což je téma možná nekontroverzní, ale pro budoucnost Česka mimořádně důležité, nezúčastnili.

Sněmovna tak byla během jednání značně prořídlá. Někteří poslanci dokonce nejspíše s cílem dodržet doporučovaný rozestup využili volného místa a seděli dosti osamoceně.

V nejistotě budou žít zřejmě až do té doby, než bude jasné, zda se Nacher s Čižinským od Hlubučka nakazili. Kromě nich se ovšem mohli se stranickými kolegy setkat i další nositelé koronaviru z magistrátu.

Stane se snad jedním z nových ohnisek koronaviru u nás právě Parlament ČR?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:08 pátek 16. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 17
  • 17
  • 16
  • 16
  • 15