Mladí nám umírají pod rukama, potřebujeme obejmout! Sestry popisují situaci ve špitálech

Tisíce Čechů už delší dobu volají po rozvolnění a návratu k normálnímu životu. Argumentují tím, že věčné čekání už je nebaví a situace přece není tak strašná, jak vykreslují média. Na sociálních sítích se ovšem množí vzkazy zoufalých zdravotníků, kteří popisují každodenní boj o záchranu těch, co bojují s covidem-19. Podle zaměstnanců českých nemocnic čím dál tím více umírají mladí pacienti. „Potřebuji obejmout,“ zoufá si například mladá sanitářka, která během své první služby zažila dvě úmrtí za dvě hodiny.

Koronavirová pandemie si po celém světě vyžádala téměř 2,5 milionu lidských životů. Česká republika hlásí k dnešnímu dni přes 18 tisíc mrtvých. 

Ve středu laboratoře odhalily nových 10 813 případů nákazy, což je o bezmála 1300 více než před týdnem. Přesto se stále najdou tací, kteří situaci berou na lehkou váhu a přáli by si okamžité rozvolnění.

Facebookový bloger, který si říká Visegrádský jezdec, na svém profilu upozornil na vzkazy zoufalých zdravotníků, kteří na sociálních sítích popisují každodenní snahy o záchrany lidských životů.

„Dnes tu máme pětatřicetiletého kluka. Bez komorbidit. Covid pneumonka. A všichni ostatní mrtví přijatí za včerejší den: covid-19. Není mi z toho hezky,“ píše na Twitteru patoložka, která učí na Karlově univerzitě.

„Jsem dočasně půjčená na covid standard. A je to masakr. Propouští se nedoléčení pacienti, aby bylo místo pro další příjem. Dnes se takhle otočila čtvrtina lůžek. To není dobré,“ přidává se anestezioložka, jež si podle svých slov připadá jako „Alenka v říši divů“.

„My jsme včera přijali vojáka (sportovec, nekuřák), ročník 1980. Horší snímek plic jsem dlouho neviděla. Dnes zaintubovaný a řešíme ECMO. A takových lidí máme čím dál víc. Na spaní jsem si musela dát lexaurin, už to nedávám,“ popisuje Aneta, která v diskuzi uvedla, že nedávno oplakala smrt svého dědečka.

„Víte, co se stane s člověkem, který překoná akutní covid, mrtvici nebo třeba úraz míchy, ale z ventilátoru se dostává dlouho? Takový člověk potřebuje na DIOP: dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči, kde ho budou ňuňat zpět do života. A tahle oddělení jsou teď hodně plná,“ píše lékařka Anna K. z Liberce.

Dění na JIP popsal také lékař Lukáš, který na Twitteru vystupuje pod přezdívkou „Doktor Punk“.

„Od rána druhý příjem, takže nám zbývá poslední místo. Oba těžká covid pneumonie s nutností agresivní ventilace. U jednoho z nich nutná pronace. Následná akutní plicní embolie s nutností trombolýzy. Ne, vážně to není dobrý! Buďte na sebe opatrní,“ nabádá Čechy Lukáš.

První služba a dva mrtví během dvou hodin! Potřebuji obejmout

Pravděpodobně největší ohlas na sociálních sítích vzbudil tweet od začínající sanitářky Lucie Z.

„Dnes jsem tady sama ‚sanitář‘. První služba. Umyla jsem prvního pacienta, a než jsem stihla umýt ostatní, zemřel. Můj první exitus. Následovala snídaně a stejný scénář. Druhý exitus během prvních dvou hodin. Asi potřebuju obejmout,“ píše Lucie, které se v diskuzi dostalo velkého uznání.

„Při vyklízení věcí jsem u toho druhého našla vzkaz od manželky: ‚Drž se a brzy se uzdrav, ať se nám vrátíš domů. Miluji tě.‘ Určitě potřebuju obejmout. A vzduch. Víc vzduchu,“ dodává začínající zdravotnice.

Situace je kritická, Vystrčil mezitím napadá dohodu s hejtmany

Minulý čtvrtek opoziční politici hlasovali proti dalšímu prodloužení nouzového stavu. Vládu tak museli zachránit hejtmani, kteří požádali o nouzový stav, jenž nyní platí do konce února.

To se ale vůbec nelíbí předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, který už má podle svých slov vyjednané podpisy pro ústavní stížnost proti opětovnému vyhlášení nouzového stavu. Vystrčil nyní čeká, jak se zachovají poslanci.

„Deset podpisů mám zajištěných stoprocentně. Je evidentní, že ta podpora existuje, a předpokládám, že ji využijeme. My čekáme, jak se budou vyvíjet jednání v Poslanecké sněmovně. To sepsání vlastního podání bude také nějakou dobu trvat, to není otázka jednoho dne,“ uvedl pro Seznam Zprávy Vystrčil.

Mezi senátory, kteří případnou ústavní stížnost podpoří, je například Miroslava Němcová z ODS, místopředsedkyně Senátu za KDU-ČSL Jitka Seitlová, bezpartijní Pavel Fischer nebo Jiří Oberfalzer (ODS).

„Jde o obcházení Ústavy ČR a usnesení Poslanecké sněmovny, která kontroluje vládu. Podpořím ústavní stížnost senátorů,“ řekl výše uvedenému serveru senátor Jiří Oberfalzer.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:04 sobota 19. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 18
  • 17
  • 9
  • 9
  • 7