Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová a Konečný: Vypněte facebookové idioty a dejte na svůj rozum, jinak neporazíte ani sami sebe

    Když už jsme v Evropě, berme to lokálně, tedy nejen my, ale celá Evropa bojujeme s virem, kdy se nehraje o volby, ale o to, zda ještě budeme mít normální život. V březnu byla mezi námi hluboká solidarita a otázka, jak dlouho nám to vydrží, nyní však hrajeme, jak řekl ten kuchař s bankovním číslem na čele, už každý sám za sebe. Ze všech stran je slyšet jen já a jak to bude se mnou, přitom už i ten největší laik pochopil, že bez omezení veřejných míst to fakt nepůjde. O covidu se toho nakecalo, a my jsme nakecali, hodně, tady je stručný průvodce pandemií.

    Zařiďte se podle sebe, ale nestahujte s sebou svoje okolí, je to jen vaše odpovědnost. Neříkejte lidem, co si myslíte, že mají dělat, a neříkejte nám, že říkáme, co vy máte dělat, my se řídíme podle bodu jedna. Stát není váš táta, aby vás vodil za ruku.

    Kverulanti a nové mediální hvězdy

    Když jdete do televize, zamyslete se nad tím, jaký máte vliv a jak moc můžete tuto situaci ovlivnit, než tam něco řeknete. Přiznejte si vlastní motivaci k tomu zpochybňovat všechno o stále ještě neznámé nemoci, jako je třeba jít nadávat na vládu, protože mi zavřela restauraci a musím prodat jedno z pěti aut, vysmívat se rouškám, protože jsem ztratil bohatou německou klientelu, která ke mně jezdila na plastiky, nesnáším Babiše a každé ráno se modlím za vyšší číslo, které by ho připravilo o moc, nebo jdu do do televize proto, že mě do té doby nikdo neznal, strašně rád děsím lidi a potřebuju kauzu, která mě zviditelní, a je mi úplně jedno, kolik lidí je v nemocnici, hlavně aby se mnou v DVTV udělali rozhovor.

    Je až neuvěřitelné, kolik Bobíků Povídalů dostává prostor v médiích. To sice patří ke svobodnému smýšlení říkat si, co je vám libo, ale v téhle době k tomu neexistuje žádná omluva, je to jen honba za kliknutím, viz souboj Flegra a zubaře Šmuclera, kdy oba prezentují absolutní extrém a oba taky dostávají extrémní prostor. Šmucler je už za vola, kdy ho do háje posílají nejen jiné lékařské kapacity, ale již se proti němu píší otevřené dopisy z řad například sester, které mají na práci jiné věci než sledovat, kde co zase kdo plácne, a zatímco ony si nosí svačiny z domova, protože nemají čas se během dne ani najíst, Šmucler se akorát bojí toho, že mu zavřou jeho oblíbenou restauraci, protože proč si udělat špagety doma, když si na ně můžete zajít?

    Zajímavé je, že občanská společnost, která vždy apeluje na to, abychom si tady dělali všechno sami, a která chce, abychom si o sobě sami rozhodovali, je první, která křičí: Vládo, co máme dělat, my se v tom nevyznáme! Vlhké sny o referendech a vox populi se rozplynou v momentě, kdy se jeden den řekne A a druhý den se řekne B, přitom dikce je naprosto jasná: Poslouchejte lidi, co covid mají nebo kteří ho opravdu léčí v nemocnicích, ne manažery zubů, restaurací a divadel, nelezte zbytečně mezi chumel lidí a myslete na to, že vaše rozhodnutí záleží jen na vás, můžete se tomu buď vysmát, nebo se můžete zamyslet nad tím, co se od vás vlastně chce.

    Média

    Celý problém zkreslujeme na válku dobra a zla, je z toho akorát lunapark názorů, přitom jen výjimečně se objeví články sloužící k edukaci lidí, jako například zde. Celé to je jen Babiš versus ti, co ho nesnáší, ale chybí servis pro lidi, je to taková clickbaitová válka o to, kdo bude mít nejšílenější titulek od toho, koho zrovna seženete.

    Dostáváme se do doby, kdy máte pocit, že dneska si nezapnete zprávy, protože už toho máte dost.

    Politika

    Jste opoziční politik a platí, že kam covid, tam plášť. Zneuznaný premiant, co se pořád hlásí, že byl první a přivezl nám ty správné roušky, protože jsou lepší než vše, co objednala vláda, ačkoliv prodavačkám z obchodu je to srdečně jedno. Nejhorší věc je věta: My bychom to udělali lépe. To samozřejmě může říct každý, ale lidé nejsou slepí, aby viděli, že covid se stal pro opozici berličkou, která je má podržet a jiným podkopnout nohy, ovšem i tohle se jednou bude účtovat.

    Pak můžu být taky Babiš, a nejenže se bojím se covidu, ale chci vyhrát i příští volby, takže jsem mezi dvěma mlýnskými kameny, ztrácím nervy, křičím na lidi a odborníky, protože virus není firma, kterou můžete prodat nebo v ní změnit obchodní strategii. Což je něco, s čím se Andrej Babiš, ale hlavně ještě nikdo nikdy nesetkal, a je vidět, že ho to psychicky dostalo. Věříme mu, že chce nad virem vyhrát, ale chce vyhrát i volby, jenže zatím si musí vybrat covid, přestat se litovat, zvednout národ a nemůže ho suplovat Prymula.

    Pak je tu ještě třetí do party, Miloš Zeman, všechno jsem vyhrál, už mi na ničem nezáleží, a tak si říkám, co chci. Zemanův poslední rozhovor, byť z toho média vytáhla jen dva výroky, říká od začátku pořád jen to stejné a taky od začátku tam chybí nějaká vzpruha a poselství všem lidem. Chápeme, že nemá rád umělce, protože oni nemají rádi jeho, ale jednou je hlava státu a musí být nad věcí, v jeho slovech je cítit škodolibá radost: Teď to dopadne na vás, hahaha. Hm, děkujeme, ale náš problém to ani tak nevyřeší. Na druhou stranu ale ani milosrdná lež nepomůže, scházet se s umělci a chlácholit je taky nemá smysl, realita dopadu pandemie totiž bude strašná pro celý sektor a kulturu bude muset zachránit každý z nás tím, že ji bude platit.

    Tiskací prasátko do notýsku

    Už nás štvalo, jak jsme se chlubili tím, že jsme první, možná jsme měli jen kliku a možná se jen Babiš lekl v pravý čas, nicméně horší byla nedostatečná pomoc pro země, které na tom byly hůře. Teď je ouvej nám a zase to není důvod k nějaké radosti a pak k zuřivosti, dá se předpokládat, že do doby, než bude lék a pořádná vakcína, proběhne v celém světě několik vln.

    Lidstvo je dokonalý druh v tom, že se dokáže poučit ze svých chyb, postupně se s covidem naučíme žít a jednou z něj opravdu uděláme pouze tu chřipečku. Vyhrát přece musíme všichni, ne Pepa, který volí ANO, nebo Tonda, který volí topku.

    Na co jsme kvůli covidu zapomněli

    Na to strašné sucho, co mělo přijít, ale celé se nám to propršelo.

    Na Gretu a její projevy, kdy covid jí ukradl nejen slávu, ale nakonec i poslední momenty jejího dětství, jak si to mohl dovolit...

    Na migranty a kvóty (nezapomněli na ně ale Francouzi, Švédi a Řekové, kteří s nimi chtějí pod rouškou covidu jednou provždy zatočit), na to, že všichni osaháváme ženské a všichni jsme „mítúčkáři“, zapomněli jsme, že Chorvatsko je nejhloupější země na světě a jezdí tam jen nudní lidé s paštikami.

    Zapomnělo se na hipsterské kraviny, jako je přesličkový gin tonic a krajíc chleba s příběhem za dvě stovky, a všichni se vrátili k normálnímu tradičnímu chlastání všeho, co doma najdou.

    Zapomnělo se na Evropskou unii, protože teď je to: Poraďte si všichni sami, my vlastně kromě dotací a kvót neumíme jinak nic udělat.

    Zapomnělo se na Rusko, že číhá za rohem a chce nás všechny vyšpionit a otrávit neexistujícím ricinem v kufru, zapomnělo se nadávat na čínské výrobky a předtím si za ně nechat platit v reklamě.

    Je načase vytvořit si nový covidový svět a do budoucna s ním počítat, hlavně zůstat v klidu a i vnuceně volný čas využít k novým věcem. Vítězové budou jen ti, kteří se chopili nových příležitostí v byznysu, umění, sebezdokonalování, a ne lidé trvající na návratu do starých kolejí, protože celý svět se navždy změnil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 8. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      688
    • Trapas
      93
    • Haha
      41
    • Tvl
      31
    • Sladký
      23
    • Cože
      19
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...