Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Z vrcholu až na dno. Česko je nejhorší v Evropě. Každý druhý testovaný je nakažený

    Křivka znázorňující denní přírůstky nakažených opět vystřelila vzhůru. Za jeden den laboratoře odhalily 8618 nakažených. Za 24 hodin byl dosavadní rekord překonán hned o více než tři tisíce testovaných. V nemocnicích je nyní 1893 pacientů s koronavirem, z toho 412 je ve vážném stavu. V pátek zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 25 lidí. Tento černý pátek udělal z České republiky aktuálně nejvíce postiženou zemi v Evropě, co se týče počtu nově nakažených v přepočtu na počet obyvatel. K situaci se vyjádřil i pražský primátor, který požádal lidi o pomoc.

    Od začátku týdne platí v České republice nouzový stav a řada omezení, jež se od čtvrtka znovu rozšířila a jejich další vlna nastane v pondělí. Jde o reakci na aktuální čísla stavu nemocných a volných kapacit v nemocnicích, které se rychle blíží ke svému maximu. Aktuálně je v Česku nakažených přes 55 tisíc lidí.

    Na páteční tiskové konferenci premiér Andrej Babiš přiznal, že je reálná varianta takzvaného lockdownu, tedy uzavření země, což jsme zažili už na jaře při první vlně epidemie.

    Vážné situace v Česku si všímají i zahraniční média, čísla se ale zhoršují prakticky všude v Evropě. Poprvé od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 bylo za jediný den na kontinentu odhaleno přes 100 tisíc nakažených. Celosvětová bilance se pohybuje kolem 350 tisíc nově odhalených případů.

    „Vážení Pražané, chci vás požádat o pomoc. Potřebujeme, aby se situace zlomila k lepšímu. Pokud bude současný vývoj pokračovat, začnou docházet kapacity lůžek v nemocnicích. To je fakt založený na matematických modelech. Počet hospitalizovaných se odvíjí od počtu nakažených. S masovým růstem nakažených poroste se zpožděním i počet hospitalizovaných a těch v kritickém stavu, kteří vyžadují specializovanou péči,“ vzkázal Pražanům primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

    „Nevěřte proto šarlatánům, kteří tvrdí, že koronavirus není vážný problém. Říkají jen to, co si všichni přejeme slyšet. Virus je totiž schopný ochromit i náš poměrně odolný zdravotní systém. K lůžkům je potřeba také proškolený personál v dostatečném počtu, který je schopný se o nemocné postarat. Navíc nejde jen o nakažené koronavirem,“ pokračoval Hřib, který je sám vystudovaným lékařem.

    Zdeněk Hřib oznámil, že kvůli koronaviru v Praze ruší svou dovolenou.

    Pražský primátor přišel se svým prohlášením ve chvíli, kdy bylo potvrzeno, že v hlavním městě přibylo za pátek 1386 případů nakažených. To je nejvyšší číslo od začátku testování.

    Podle některých odborníků už je v České republice reálným scénářem to, co prožila Itálie na začátku pandemie, kdy nemocnice kolabovaly a nezvládaly zajišťovat péči ani pacientům, kteří jejich pomoc potřebovali z jiného důvodu, než byl koronavirus.

    Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je srovnání s Itálií nevhodné.

    Andrej Babiš vystoupil na mimořádné tiskové konferenci společně s ministrem...

    „Když se podíváme na data, která máme, jsme na tom možná ještě o něco hůře, co se týká epidemiologické situace. Na druhou stranu, co se týká kapacity zdravotního systému, jsme na tom výrazně lépe, protože Itálie ani zdaleka neměla tolik ventilovaných lůžek a takovou kapacitu, jakou máme my,“ uklidňuje Prymula.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:42 neděle 7. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      24
    • Haha
      22
    • Super
      21
    • Trapas
      20
    • Cože
      16
    • Sladký
      12