Nouzový stav prodloužen do 11. dubna, vládu nakonec podpořili komunisté

A je rozhodnuto. Dnes večer vláda získala důvěru a může prodloužit nouzový stav do 11. dubna. Ten stávající končí zítra a Jan Blatný s Andrejem Babišem žádali o dalších 30 dnů v lockdownu. To jim nevyšlo, ale komunisté jim vyjádřili podporu alespoň na další dva týdny.

„Nám všem samozřejmě vadí to omezení pohybu ohledně uzávěry okresů. Chápu, že všichni jsou frustrovaní a že to trvá dlouho a psychika nás všech je samozřejmě ohrožena. Ale myslím, že teď je tady skutečně naděje, že to může být poslední lockdown. Ta čísla klesají. I když klesají pomaleji, než jsme si mysleli,“ uvedl v pátek v Poslanecké sněmovně premiér Babiš.

Stále upozorňuje na fakt, že je v nemocnicích pořád hodně pacientů ve vážném stavu a našemu zdravotnictví se ještě moc neulevilo.

„Stav v nemocnicích je stále nedobrý. Stav je 7853 lidí hospitalizovaných a na jipkách více než 1700. A samozřejmě i věková struktura je úplně jiná. Včera bylo hospitalizovaných 500 lidí, průměrný věk 65. Tak už to není tak, jako to bylo v minulém roce, že jsou to lidé nad 75. Stav v nemocnicích klesá velice pomalu. (...) Ten virus je zabiják, zabíjí lidi, umírají bohužel i mladší ročníky na těch jipkách,“ upozornil Babiš.

Premiér se snaží být více smířlivější než v dřívější době a prý opravdu věří, že se situace po Velikonocích změní a budou se moci otevřít okresy a děti se dostanou zpět do škol.

„My si určitě po Velikonocích ve vládě na základě celkové situace, a jsem přesvědčen, že to jde správným směrem, sedneme a oznámíme nějaké termíny návratu do škol a další věci,“ dodal premiér Babiš.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:59 sobota 24. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 127
  • 16
  • 13
  • 1
  • 0
  • 0