Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Covid nakazil přes 38 milionů lidí. Slovensko se bojí českého scénáře, ale kráčí stejnou cestou

    Fronta jako na banány? V Brně lidé dvoumetrové rozestupy ignorovali. | foto: Autor: Mafra/Anna Vavříková

    Na začátku pandemie byly scénáře s desítkami milionů nakažených považovány za zbytečně dramatické. Teď je situace jiná a zdá se, že dokud lidstvo nevyrobí dostatečně účinnou vakcínu, bude koronavirus velkým strašákem. Americká Univerzita Johnse Hopkinse už potvrdila přes milion zemřelých s nemocí covid-19. Milionové přírůstky nakažených jsou pravidelně už jen otázkou několika dní. Na rozdíl od první vlny pandemie teď s virem výrazně bojuje nejen Česká republika, ale i Slovensko, které zavádí tvrdá opatření.

    Pokud se dnes svět baví o 38 milionech nakažených, příští týden bude pokořena čtyřicítka a bude se vyhlížet padesátka. Polovinu případů mají na svědomí tři nejpostiženější státy: Spojené státy, Indie a Brazílie.

    Situace se výrazně zhoršuje v Evropě, kde propukají takzvané druhé vlny. Nejhůře je na tom bohužel Česká republika, která se z premianta stala černou ovcí.

    Situace v Česku byla varováním i pro okolní země, které s námi postupně uzavíraly hranice a snažily se, aby u nich pandemie opět nepropukla dramatickým způsobem. Jednou z takových zemí bylo i Slovensko, které ale nyní čelí podobným problémům.

    „Slovensko se bohužel vydalo českou cestou. Naše křivka má podobný průběh jako česká křivka. Mezi námi a Českou republikou je rozdíl asi dva týdny,“ prohlásil slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí na mimořádné tiskové konferenci.

    Slováci přistoupili k razantním opatřením, která jsou v mnohém dramatičtější než v České republice. Od 1. října v zemi platí nouzový stav, během něhož byly omezeny hromadné akce. Roušky je nově povinné nosit nejen uvnitř, ale i venku, pokud nejsou lidé schopni zajistit více než dvoumetrový odstup od ostatních.

    „Kde budeme za dva týdny a jestli budeme tam, kde Česká republika, je velmi těžké říct, protože opatření mají v současnosti plošný charakter a jsou velmi přísná,“ řekl slovenský epidemiolog Marek Majdan pro iRozhlas.cz s tím, že pro Slovensko je Česká republika odstrašujícím příkladem toho, co hrozí v případě propuknutí nákazy.

    Přestože je na tom Německo zatím v přepočtu na počet obyvatel lépe než zmíněné Slovensko a Česká republika, i tam začíná počet nových případů narůstat. Důkazem toho budiž slova Angely Merkelové, která na své občany naléhala a vyzvala je k vzájemné solidaritě v těžkých časech.

    Taxikář Robert v dojemném videu poděkoval doktorům a sestřičkám. Zachránili mu...

    „Myslete na to, co je pro vás nejdůležitější. Není to zdraví vaší rodiny, vašich prarodičů? Všechno se to vrátí zpátky: chodit na zábavy a užívat si legraci. Ale to, na čem záleží teď, je něco jiného,“ řekla kancléřka, která byla mnohými považována na politickou vítězku první koronavirové krize. Německo boj s nemocí zvládalo skvěle a popularita Merkelové stoupala.

    Nové rekordy oznámilo také Polsko, kde bylo za úterý zjištěno 6526 nových případů nákazy a zemřelo 116 lidí. Stejně jako u nás se i v Polsku obávají především vyčerpání kapacit lékařského personálu.

    Naposledy lidmi silně zahýbal případ pacienta, který zemřel přímo v sanitním voze, když čekal na příjem do nemocnice ve městě Nisa. Ředitel nemocnice uvedl, že se podobné případy mohou opakovat, jelikož nemocnice mají lůžka i potřebnou techniku, ale ubývá těch, kteří je mohou obsluhovat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:11 čtvrtek 11. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      17
    • Tvl
      17
    • Haha
      16
    • Cože
      13
    • Trapas
      11
    • Sladký
      11