V centru Brna zkolabovala žena, která se vrátila z Itálie. Má koronavirus!

Ve středu v podvečer v centru Brna zkolabovala žena. Záchranáři tušili, že je pravděpodobně nakažená koronavirem, na místo činu tak vyslali rovnou specialisty z „biohazard týmu“. Testy později ukázaly, že žena, která se nedávno vrátila ze zahraničí, zákeřný virus skutečně má. Na případ jako první upozornil Brněnský deník Rovnost.

„Za užití ochranných pomůcek převezli záchranáři ženu na infekční oddělení fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová, podle které žena jevila známky nevolnosti a kolapsového stavu.

V noci ze čtvrtka na pátek se potvrdilo, že žena je nakažená koronavirem. Záchranáři, kteří ji ošetřovali, byli naštěstí chráněni, takže další opatření se přijímat nemusí.

Žena má pocházet z blanenského okresu, je jí přes třicet let a byla před časem lyžovat v Itálii, konkrétně v oblasti Passo del Tonale.

„Je izolovaná ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích, už je v dobrém stavu,“ sdělila vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Hygienici nyní provádějí epidemiologické šetření. Chtějí zachytit všechny, kteří s nakaženou ženou přišli do styku. Zatím se neví, kdy se žena do Česka z Itálie přesně vrátila a jestli měla nařízenou povinnou karanténu, či jen doporučenou. 

V Jihomoravském kraji je v současné době celkem pět lidí nakažených koronavirem. Tím posledním je muž z Brna, který je manželem čtyřiaosmdesátileté seniorky. Oba dva společně leží v bohunické nemocnici. Nakazit je měla jejich dcera, která se vrátila z Itálie.

„Jsou izolovaní a v dobrém klinickém stavu,“ řekla na adresu nakažených Renata Ciupek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:51 sobota 11. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 35
  • 32
  • 31
  • 27
  • 26