Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kde je Zeman? ptá se celé Česko. Prezident má mezitím home office v Lánech

    Celý svět řeší pandemii koronaviru, v Česku je doteď potvrzených téměř 300 nakažených pacientů a dva z nich jsou ve velmi vážném stavu. Velká část české veřejnosti volá po jakémsi uklidňujícím projevu prezidenta Miloše Zemana, ten se ale už nějakou dobu nikde neukázal. Kolují tak nepotvrzené spekulace, že byl evakuován podobně jako britská královna Alžběta II. či je snad dokonce v karanténě. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na tyto drby reaguje podrážděně. Podle zdroje redakce Expres.cz má prezident v současné době pouze jakýsi „home office v Lánech“.

    Miloš Zeman se k pandemii koronaviru oficiálně vyjádřil poprvé 8. března v rámci živě vysílaného projevu. Občany varoval před panikou a nakupování zásob potravin označil za nesmyslné.

    „Chtěl bych vyzvat, abychom si především zachovali chladnou hlavu. Protože nejhorší, co by nás mohlo potkat, je strach. Strach oslabuje,“ pravil Zeman.

    Od té doby se na prezidentově facebookové stránce objevila pouze dvě krátká vyjádření. V jednom z nich vyjádřil podporu vládě, ve druhém zase konkrétně kritizovanému ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi.

    Jinak žádné veřejné vystoupení neproběhlo. Oproti tomu premiér Andrej Babiš je v televizi každý den a i další členové vlády se k pandemii koronaviru vyjadřují snad hodinu co hodinu.

    Není tak divu, že se česká veřejnost začala ptát, kde vlastně prezident Zeman je. Po sociálních sítích kolují spekulace, že se před nemocí, která je nebezpečná zejména pro staré lidi, ukrývá podobně jako britská královna Alžběta II. či je dokonce v karanténě.

    Když jsme se zeptali hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, dostalo se nám této odpovědi: „Žádný komentář.“

    Netrvalo dlouho a Ovčáček se vyjádřil na svém Facebooku.

    „Pan prezident pracuje v těchto dnech pro republiku na zámku v Lánech. V neděli jednal s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem v rámci expertního týmu. Další schůzky má na programu i tento týden. Budeme vás o nich informovat,“ uvedl prezidentův mluvčí, který v dalším příspěvku vyzval české novináře, aby „vážili každé slovo“.

    Home office v Lánech. A co Kate?

    Podle našeho exkluzivního zdroje z Hradu se situace má tak, že prezident Miloš Zeman má v současné době něco jako home office na zámku v Lánech.

    „Nic nechytil a není ani v karanténě. Všichni na Hradě jsou v pořádku. Pan prezident nemá oficiální program, takže je v Lánech a řeší zde administrativu. Zákony, návrhy, podpisy, klasika... Na Hradě je, jen když tam má schůzky nebo oficiální program, který má normálně pořád, ale teď samozřejmě ne,“ sdělil nám náš zdroj.

    Je možné, že společnost prezidentovi dělá nejen manželka Ivana, ale také dcera Kateřina, která sice ještě nedávno studovala a žila ve Velké Británii, ale 8. března se zúčastnila slavnostního koncertu na Pražském hradě k výročí inaugurace svého otce.

    V Česku je podle informací Expresu stále i Zemanova dcera Kate.

    Do Británie se prezidentova dcera pravděpodobně nemohla vrátit z toho důvodu, že je tam, co se koronaviru týče, ještě mnohem horší situace než v České republice.

    „Očekáváme, že virem se během příštích 12 měsíců nakazí až 80 procent populace,“ stojí v tajné zprávě agentury Public Health England, která má jako součást britského ministerstva zdravotnictví na starosti práci na opatřeních v zájmu zlepšování zdravotního stavu občanů.

    Podle oficiálních zpráv je v Británii přes 1300 lidí nakažených koronavirem, 35 Britů nemoci podlehlo. V Česku je potvrzených 298 nakažených, nikdo nezemřel, dva pacienti jsou ale ve vážném stavu v nemocnici.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:34 úterý 14. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      102
    • Super
      77
    • Haha
      51
    • Cože
      40
    • Sladký
      40
    • Tvl
      40