Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová a Konečný: Řvěte takhle ještě chvíli a ty roušky už nesundáte

    Roman Prymula, Jan Hamáček a Andrej Babiš | foto: ČTK

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval a na jeho místo podle očekávání přichází plukovník Roman Prymula. Co to znamená? Odteď budete v rouškách i spát, protože mnohem nebezpečnější než neviditelný covid je zcela viditelná lidská hloupost.

    V březnu při první vlně koronaviru jsme napsali glosu pod názvem „Koronavirus se chytl v Česku osmi lidí, ale nákazou ‚chytrismem‘ tady trpí komplet všichni“, kdy jsme se strefovali do počáteční pandemie v tom smyslu, že Češi se hned během prvních dní ukázali jako švejkové, kteří by za všechno chtěli odvolávat vládu a viní stát, že se o ně neumí postarat, ale jakmile dojde na nejhorší, dovolávají se právě jeho. Koronavirus neměl být téma pro opozici, ale příležitost se ukázat, a chvilku se pojďme vykašlat na politikaření a zkusme dodržovat pravidla, i když se nám to moc nelíbí, protože už tehdy někdo mluvil o tom, že na podzim by mohla přijít druhá vlna.

    Bum, je to tady, ten někdo byl profesor Prymula, a i když jsme slyšeli několikero varování, může za to samozřejmě vláda, protože nejdříve nás zakázala moc a pak nás zakázala málo a my jsme lidé, co se musí nechat vodit za ručičku.

    Strašná věc, berou nám ústavní právo cestovat!

    Co všechno se stalo od té doby? V březnu jsme se zavřeli doma a všichni jsme si šili roušky, točili jsme dojemná videa a byli na sebe strašně fajn, vykupovali jsme obchody a měli jsme takové pěkné prázdniny na svých balkonech a chatách. Stali se z nás diváci pandemie. Babiš se chlubil čísly, měli jsme jedničku s hvězdičkou v celé Evropě, zbytek světa se od nás učil nosit roušky, ale po dvou měsících přišla ponorka, lidi to přestalo doma bavit, začala se hroutit manželství, umělci neměli co jíst, roušky šly dolů. Po sociálních sítích jela hesla jako „Rouška je totalita“ nebo „Babiš nás zavřel doma, aby nás ovládal“, jedna blonďatá rádoby blogerka si stěžovala, že jsme JEDINÁ ZEMĚ, která vzala svým občanům ústavní právo cestovat (fakt to takhle napsala), aby pak zjistila, že za dva dny se zavřel jeden před druhým úplně celý svět. Občas se řešilo, jestli je správný respirátor z Číny, nebo z Tchaj-wanu, a Babiš se po počátečním chaotickém jednání a špatně uvázané „rouške“ vzpamatoval, našel si svého Prymulu, Hamáček vykopl sympatie červeným svetrem a chvíli to vypadalo, že jsme ti „best of“.

    Pak se začaly blížit dovolené a na vládu a krizový štáb byl vyvíjen tlak o zrušení nouzového stavu, protože nejpalčivější otázkou bylo: Budu moct jet letos do Chorvatska? A protože v květnu se začalo masivně testovat zdarma, ukázalo se, že žádný velký nárůst se nekoná. To proto, že byli všichni doma a nikdo se s nikým neviděl, takže se nebylo jak promořit. V ten moment ale začali někteří hystericky křičet, že jsou v první vlně, a pak roušky bagatelizovat, jako například jeden zubař z Novy nebo rektor jedné významné univerzity, a přestože stále panovalo doporučení nikam necestovat a nikde se netrajdat s cizími lidmi či snad chodit se vykalit, jak zákon káže, do hospod, rostl tlak na vládu, aby dostala ekonomiku do normálu, tedy otevřít, co se dá, a ještě nějak zachránit to málo z turistického průmyslu. Všichni s tím byli naprosto v pohodě, nikdo z nynějších proroků smrti neměl žádné katastrofické předpovědi a vypadalo to, jako by covid-19 zcela zmizel.

    A ejhle, on ten plukovník Prymula, který vás strašil, že když toho nenecháte, nepojedete nikam tři roky, měl evidentně pravdu.

    Jak se to zvládne, záleží na občanech

    Udeřila druhá, ale pro Česko prakticky zase první vlna epidemie. Začali jsme ten covid opravdu dostávat, ale s tím rozdílem, že nás nezasáhl plnou silou, počet zemřelých s covidem je pořád zanedbatelný, nic tak strašného se nestalo, ale evidentně se něco strašného stalo v našich hlavách, a už to jelo.

    Země v chaosu, totální rozvrat státu, z každé mediální díry vylezl pro veřejnost do té doby naprosto neznámý vědec, profesně většinou mimo jako botanik, chemik, klimatolog, biomechanik či ortoped, a měl katastrofické vize. Jedna skupina emeritních expertů na covid označovala nemoc za rýmičku, druzí začali počítat mrtvoly do Vánoc. 

    A opozice? Ta si myslí, že jim covid vyhraje volby. 

    Přitom žádná vláda na světě to nezvládla ani excelentně skvěle, ani vyloženě průšvihově (o. k., nad Brazílií přimhouříme oko), to vždycky záleží na občanech, jak se s tím, co jim někdo řekne, poperou. Jsou to dospělí a za sebe odpovědní lidé. Ani Česko, ani Švédsko nesnědly Šalamounovo h*vno, je to jen o lidech, kteří v té zemi žijí a kteří se rozhodnou být občansky vůči druhým odpovědní. Nedokážeme nikdo říct, čí přístup je lepší, protože na covid-19 není vakcína a nikdo pořád ještě neví, co vám tahle nemoc, pokud ji proděláte, provede v těle za deset let. Velká část z nás je pod vlivem osobností, které jedou v jediném módu, nadávat na jakoukoliv vládu, protože si sobecky chrání své zájmy. Příkladem toho je Heřmánek a Hrušínský, dva principálové divadel, která všechna, nejen ta jejich, padají na hubu. Heřmánek vyzve vládu, aby zavřela divadla, protože se bojí o starší herce a šíření epidemie, zatímco Hrušínský řve: Kde mám prachy?

    Hej, kde jste vy všichni?!

    Taky si pamatujete tu paní z NeFestivalu, která v půlce července v televizi plakala, že jí zlá hygiena zavřela akci, protože covid? Proč ji dneska nekonfrontuje Moravec, který v OVM hřímá, jak strašně špatně na tom jsme? Kde ta ženská je? Proč se nevyjadřuje? Kde je kavárník Kobza, který na Karlově mostě prostíral stůl a byl za kinga, když tam slavil například s Ferim konec covidové krize v Česku?

    Koncem července prostřel Kobza obrovský stůl na Karlově mostě, protože „je po všem“.

    Hnal se na most, ale teď za další nárůst můžou ostatní.

    Kde je David Zahumenský a jeho žena Vendula, který podal stížnost na Ústavní soud ČR, že nouzový stav je protiústavní? Proč s ním teď nikdo nedělá rozhovor? Kde jsou všichni ti lidé, co se smějí tomu, že covidem se může člověk nakazit na párty? Kde je Mádl, který se vyfotil s koblihou v puse? Proč nám to teď ani jeden z nich během druhé vlny nepřišel vysvětlit, jak to tedy mysleli? Kde se slehla země po jarní mediální hvězdě Soně Pekové? Tato hygienička už v dubnu věděla, že druhá vlna nebude, ale teď asi už netestuje. 

    Jasně, premiér má odpovědnost, ne tihle lidé z Facebooku, tak na to myslete, až zase uvidíte ty jejich statusy. Každá vláda dělá chyby, ale snad v žádné době nečelí ministři zdravotnictví všude tolik kritice jako dnes, a upřímně, kdo by taky chtěl tuhle podělanou práci vůbec vzít? Nejste ministr zdravotnictví, ale ministr covidu, který namísto lidí z oboru musí uřídit rozjívenou školku. Andrej Babiš se nechal hodně unést na vlně úspěchu a zároveň k tomu přistoupil až příliš píárově, například památnou větou „Zařídil jsem vám Řecko“, kdy se nám Řecko zařídilo spíše samo, protože jinak by v zimě Řekové museli jíst kameny z pláží, ale nikdy to neměl rozvolnit až do mrtě, měl zachovat rouškovou kontinuitu, stejně jako to nechaly ostatní státy, jejichž občané zůstali v ostražitosti.

    Zatímco tady se vesele hodovalo bez roušek na Karlově mostě a dělala se u toho selfíčka, přímořské státy, totálně závislé na turistech, dál chodily v rouškách a nikdo z nich na nic nepindal. Stačilo si jen zapnout zprávy a poslouchat Francouze ze Saint-Tropez nebo Chorvaty z Bašky Vody, kteří s trochu vyčerpaným úsměvem, jenž se dal odhadnout pouze podle mhouření očí nad rouškou, ujišťují reportéra, že celý den v roušce je malá daň za to, aby k nim v klidu Němci a Britové na prázdniny přijeli.

    Nebudu se omezovat! Fajn, tak vás zavřeme všechny

    Touhle nastalou hysterií o konci světa vyvolaném vládou, která za to prý může, přičemž si za to můžeme akorát sami, když nás nenapadlo nic lepšího než lítat po Techtle Mechtle a vykřikovat, jak je rouška totalita, se dostaneme akorát tam, že konstantní popírači všeho, co Babiš vymyslí, a odborníci na vše, kteří se najednou zjevili pod každým kamenem, vytvoří na vládu takový tlak, že tu budeme s rouškami dalších deset let. Covid-19 je nemoc, která nezabíjí sama od sebe, ale vraždí zdravý rozum. Stane se nemocí mladých lidí, kteří už nikdy nebudou chtít chodit do práce, protože proč bychom neseděli celý život doma s nohama na stole? Nevadí, že v zaměstnání se v sociální skupině lidí tvoří hodnotnější projekty, než když si to šolicháte sám u stolu doma. Stane se nemocí studentů, kdy skončí tradiční školní systém, protože rodiče píší do škol, že jejich dítě v roušce šest hodin nevydrží dýchat, zatímco chirurgové během operací v nich vydržet musí.

    Uvázneme v nějakém divném světě, protože je evidentně lepší nemít asi půl roku omezená práva a svobody rouškou a normálně fungovat, ale sedět zase doma bez roušky. Každá vláda, ať tam bude Andrej Babiš, nebo Franta Flinta, se po každém nárůstu čísla R nad 1,6 tak vystresuje ze všech těch řvounů uřvaných, kdy nejdříve řvou, že nás všechny pozavírala, pak zase ječí, že to otevřením vymňoukla, až se pro jistotu zavře úplně všechno, aby nemusela od novinářů a celebrit poslouchat, že to zase nezvládli. Vážně si chcete zvykat na život bez hudby, koncertů, festivalů, kin, výstav, párty a barů? Chceme svět, kde se bude řešit, že kdo má roušku, je ovce? Nebo jestli je můj respirátor lepší, protože je z Číny nebo z Ugandy? My opravdu nevíme, co je covid zač a jaké kdy a zda jestli vůbec může mít následky, ale jestli kvůli tomu začnou padat vlády a ministři, vznikne něco, co je daleko nebezpečnější, a to je globální zneužití.

    Spousta lidí si totiž přeje, aby covid porazil jenom Andreje Babiše, takže si trochu mnou ruce, když jdou čísla nákazy nahoru, ale nedej bože, aby se ta opatření dotkla jich osobně.

    Jak tedy vzít rozum do hrsti? Roušky se staly součástí našeho života a je stokrát lepší být občas omezen na osobním a kulturním životě než se donekonečna prát s hysterií, protože žádná vláda na světě nás donekonečna nemůže udržet doma, jinak by se stát zhroutil, kdyby v něm neměl ani kdo pracovat. Částečné uvolnění tedy logicky přijít mělo, ekonomika nám nemůže stát týdny, ale to neznamená, že jsme toho měli všichni okamžitě zneužít, pořádat sto padesát slavností a demonstrativně si strhávat roušky na protest, protože svobodu a demokracii si můžeme vzít jenom my sami.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:18 úterý 19. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      1698
    • Trapas
      545
    • Tvl
      160
    • Haha
      61
    • Cože
      49
    • Sladký
      34
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...