Koronavirus z něj udělal celebritu, zároveň mu zabil otce. Pacient číslo 1 promluvil

Jmenuje se Mattia Maestri (38) a v Itálii je z něj celebrita. Maratonského běžce a fotbalistu ovšem neproslavil sport, ale skutečnost, že byl vůbec prvním pacientem, jemuž v Itálii diagnostikovali covid-19. Od té doby si prošel peklem. Nemoc zabila jeho otce, nakazila se i jeho těhotná žena a on sám byl dvacet dní v bezvědomí. Nyní může vyprávět, jak moc mu koronavirus změnil život a v jakém šoku byl, když se v nemocnici poprvé dozvěděl, co nemoc v jeho zemi působí.

V půlce února byl koronavirus známý především v Číně a pro zbytek světa byl spíše raritou. Nikdo si neuměl představit, co Evropu a svět čeká v nadcházejících měsících. Neuměl si to představit ani Mattia Maestri, jemuž v Itálii říkají „pacient číslo 1“.

Byl prvním, u koho byl covid-19 v Itálii odhalen. Během toho, co byl Mattia v kómatu, v němž bojoval o život, nákaza se rozšířila po celé Evropě a počet mrtvých narůstal.

Celý život Mattia běhal, v minulosti hrával profesionálně fotbal, a tak když na něj přišla horečka, neočekával nic jiného než menší nachlazení. Lékaři mu oznámili, že má mírný zápal plic, měl brát antibiotika a v klidu doma nemoc přečkat.

Léčba ale nezabírala a stav mladého běžce se stále zhoršoval. „Lékaři nerozuměli tomu, co se to se mnou děje. Mou ženu tak požádali o ty nejpodrobnější informace. Řekla jim o večeři s kamarádkou, která se nedávno vrátila z Číny. A to byl zázrak, protože i když má přítelkyně neonemocněla, lékař měl dobrou intuici,“ popisuje Maestri, jakou náhodou u něj lékaři přišli na to, že by mohl mít v těle koronavirus.

V nemocnici ztratil vědomí, probral se až po dlouhých třech týdnech, kdy se začal dozvídat, co se v Evropě děje.

„Lidé mi říkali, abych na Googlu nehledal své jméno. Já to ovšem udělal a nemohl jsem uvěřit vlastním očím. Psali o mně samé lži. Například že jsem odmítal jít do nemocnice nebo že jsem běhal maratony po celé Evropě a roznášel tak nemoc, i když jsem věděl, že nejsem v pořádku,“ říká Maestri, jemuž lidé denně psali nenávistné zprávy a přáli mu smrt.

Osmatřicetiletý Ital přežil, na rozdíl od svého otce, který nemoci podlehl dva dny předtím, než Mattia propustili z nemocnice. Virem se nakazila také jeho těhotná žena, ale ta se zvládla vyléčit a porodila zdravé dítě.

V Itálii koronavirus zabil už několik set lidí.

„Když jsem byl v bezvědomí, nic mě nebolelo, nic jsem necítil. Jen jsem měl občas sny a vše bylo takové klidné, že jsem myslel, že tohle je ta předsíň smrti. Ještě v nemocnici jsem se dozvěděl, že je Den otců. Volal jsem domů, abych tátovi poblahopřál, ale slyšel jsem jen matčin pláč a pochopil jsem, že už není mezi námi,“ vypráví emotivně.

„Po tom všem, co jsem prožil, je těžké to někomu popsat a vysvětlit. Ale vnímám teď život jinak, nikdy nepřestanu děkovat všem zdravotníkům, kteří se o mě starali,“ vzkazuje Ital, který je dodnes v kontaktu s lékařem, jenž u něj nemoc odhalil.

„Je teď jako můj druhý otec. Jako můj nový otec! Byly to nepředstavitelné měsíce, šílené. V jednu chvíli jsem byl anonymní pacient se zápalem plic a po probuzení ze mě pandemie udělala symbol Evropy,“ dodává.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:30 úterý 22. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 37
  • 31
  • 29
  • 29
  • 28