Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib oznámil šestý případ koronaviru, úřady to vyvrátily. Podle soukromé kliniky je test pozitivní

    Velký šok čekal na Pražany, když si dnes ráno přečetli vyjádření primátora Zdeňka Hřiba, který oznámil už šestý případ člověka nakaženého koronavirem v České republice. Zvláštní ovšem bylo, že o něčem takovém informoval jako jediný. Zpráva zaskočila také mluvčí Ministerstva zdravotnictví, která novinářům sdělila, že neví, odkud tuto informaci Hřib má, a oficiálně další výskyt onemocnění nepotvrdila. Zarážející je informace, že žena lékaře kontaktovala už v minulosti, ale ten ji odmítl vyšetřit. Podle soukromé kliniky však žena nemoc skutečně má.

    O novém případu výskytu koronaviru informoval Zdeněk Hřib poprvé kolem deváté hodiny ráno, kdy jej zároveň začala citovat řada médií. Primátor informoval o izolování celých tříd, které měly být uzavřené, a citoval na svém twitterovém profilu ředitele školy Petra Karvánka.

    „V Praze máme nový případ výskytu koronaviru. Jde o matku dítěte ZŠ v Praze 6. Vybrané třídy dotčené školy proto budou dočasně zavřené,“ napsal ráno na Twitteru Hřib. 

    Zároveň uvedl, že třídy, které navštěvovaly děti postiženého rodiče, jsou v izolaci a rodiče ostatních dětí dostali zprávu, aby si je ze školy vyzvedli.

    Jenže postupem času, co se zpráva začala šířit, začaly být některé informace upřesňovány a bylo jasné, že Zdeněk Hřib zveřejnil nepotvrzené informace. 

    „Všechny třídy se nezavřely. Jen děti ze dvou tříd nemohou běhat po chodbách a mají vlastní toalety. Dvě děti od matky s podezřením na koronavirus žádné příznaky nemají. Ostatní rodiče už škola informovala, aby si pro své děti přijeli,“ řekl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek, jenž tak vyvrátil Hřibovo tvrzení o uzavřených třídách.

    Z dalších nepotvrzených informací pak primátora usvědčila mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová, která šestý výskyt nemoci v Česku nepotvrdila.

    V ZŠ Antonína Čermáka společně jednali zástupci radnice, hygieny i vedení školy.

    „Nevím, z jakých informací pan primátor Zdeněk Hřib vychází, všechno zjišťujeme. Kdybychom případ měli potvrzený, hned bychom informovali, jak to děláme,“ citoval mluvčí iDNES.cz.

    Na poplašnou zprávu reagovala přímo Praha 6, kde se měla nemoc objevit: „Dnes ráno se vyskytlo podezření na nákazu covidem-19 u jednoho z rodičů žáka na prvním stupni ZŠ Antonína Čermáka. Výsledky testu budou známy dnes ve večerních hodinách.“

    I když nebyl koronavirus u ženy potvrzen oficiálně, bylo zjištěno, že se před nedávnem vrátila z dovolené v severní Itálii. Zároveň pociťuje příznaky onemocnění.

    Matka dvou dětí si měla nechat udělat testy na soukromé klinice. Rozhodla se k tomuto kroku poté, co ji lékaři odmítli vyšetřit s odůvodněním, že netestují každého.

    „Kamarádka byla na lyžích v Itálii, vrátila se teď o víkendu, začala mít příznaky. Nahlásila se u lékaře, že tam byla a že jí není dobře a ať ji otestují na koronavirus. Lékař sdělil, že rozhodně netestují všechny, co byli v Itálii, a ať si to laskavě zařídí po své ose,“ napsal na Facebook kamarád nemocné ženy.

    „Rodič dítěte si na vlastní náklady nechal udělat výtěr, který vyšel pozitivně. (...) Jedná se však o výsledek ze soukromé kliniky, který musí potvrdit národní referenční laboratoř. V tuto chvíli se tedy nejedná o oficiálně potvrzený výsledek,“ upřesnil situaci mluvčí magistrátu Vít Hofman.

    Pokud národní referenční laboratoř onemocnění u ženy potvrdí, bude se jednat už o šestý potvrzený případ v Česku. Zároveň se bude zkoumat, zda nemoc nešířily děti nemocné ženy, která je v posledních dvou dnech posílala do školy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:14 čtvrtek 2. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      37
    • Tvl
      23
    • Super
      22
    • Haha
      22
    • Cože
      21
    • Sladký
      20