Lékař přijel z Itálie, kde na koronavirus zemřely desítky lidí. Dva dny ordinoval

Zřejmě třináctý člověk nakažený koronavirem se objevil na území Česka, prozatím se čeká na výsledky testů. Ukázalo se také, že jedním z infikovaných je lékař z Prahy, který se vrátil ze severní Itálie a ještě celé dva dny potom ordinoval. Samotná Itálie už počítá mrtvé po desítkách za den.

Česká republika se ještě dlouho poté, co epidemie koronaviru bujela v ostatních zemích Evropy, držela na nule v počtu nakažených. Během pár dní jich už ale je dvanáct a číslo bude zcela jistě narůstat. 

Dost možná už lékaři evidují dalšího. Třináctého nakaženého identifikovala soukromá laboratoř a zatím se čeká na oficiální výsledky testů. Informoval o tom sám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kromě toho hygienici oznámili, že už došlo na první případ přenosu koronaviru přímo na území Česka. Jde o ženu, která se nakazila od syna. Ten byl lyžovat v Itálii.

Zároveň s tím vyšel najevo případ naprosté nezodpovědnosti jednoho z nakažených. Tím je lékař z Prahy, který se aktuálně nachází v péči kolegů na Bulovce.

Koronavirus

Ten se vrátil ze severní Itálie, což je oblast obecně známá jako ta nejrizikovější v celé Evropě. Namísto do karantény ovšem muž zamířil do práce a celé dva dny ordinoval. A to i přesto, že už se u něj objevovaly lehké příznaky nemoci.

Informoval o tom mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík. Podle něj sestra nakaženého lékaře dává dohromady seznam pacientů, kteří s ním přišli do styku. Ji samotnou čeká domácí karanténa.

Desítky mrtvých v Itálii

Právě v Itálii, odkud se pražský lékař vrátil, se začíná situace poměrně rapidně zhoršovat. 

Ve čtvrtek večer už celkový počet nakažených vzrostl na skoro čtyři tisíce. Podobným tempem šplhá nahoru i počet obětí koronaviru. Ten je už na čísle 148.

Děsivou skutečností pak je, že 41 lidí zemřelo jen za posledních 24 hodin.

Zdá se navíc, že někteří Italové se z rapidně se zvyšujících čísel nakažených i obětí nijak nepoučili. Například hotel v Alpách, ve kterém se nakazili minimálně čtyři čeští hosté, funguje podle zjištění TN.cz dál v běžném režimu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:27 sobota 4. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 21
  • 20
  • 19
  • 19
  • 18