Koukalová a Konečný: Koronavirus se chytlo v Česku 8 lidí, ale nákazou „chytrismem“ trpí všichni

Jedna paní odjela do Itálie a je z toho aféra jako prase. Prý byla v nerizikové oblasti, i když Itálie je epicentrem nákazy už měsíc, a poté zavolala do nemocnice, kde ji údajně nějaký lékař odmítl, takže ho teď bude muset vláda odsoudit k odebrání diplomu a možná i zastřelit. Sama si na soukromé klinice zaplatila test, aby ta nešťastnice přišla na to, že v té zatracené Itálii, kam se nemá jezdit, fakt chytla koronavirus. Mezitím řev ze všech stran, že stát je debil a nedokáže se o nás postarat, ale že Češi i přes mnohá varování stále jezdí do Itálie na hory, to přijde lidem normální, protože „jsme si to přece zaplatili...“

Pojďme si tedy na koronaviru ukázat, co vlastně Češi po systému a vládě chtějí. Na jedné straně nevěří státním institucím a chtěli by je odvolávat každou první středu v měsíci společně s falešnou sirénou, ale jakmile jim teplota stoupne na 37,1, obviňují celý stát, že nás neumí ochránit, zabalit do roušek a nechat doma.

S podivem můžeme sledovat, jak se občanská společnost vzbudila s prvním nakaženým koronavirem v Česku, protože do té doby to byla selanka „smějeme se Makarónům, opovrhujeme panikou a novinářům vyčítáme články, že to jsou přece ti pitomci, co nás chtějí vyděsit k smrti“, ale teď je to už vážné a ptáme se: Vládo, kde máš pro nás papír, co máme dělat a kam máme volat?

Hysterii předvádí hlavně opozice, která když nemá zrovna program, jenž se jmenuje Anti nebo Ne nebo Cokoliv záporného plus Babiš, musí počkat na to, co Babiš udělá. Bezvadný příklad nám ukazuje Petr Fiala, šéf ODS a zdatný nástěnkář hesel Myslete na budoucnost, Hospodařit dobře a Zlepšit současnost, který byl asi měsíc v názorové karanténě a teď se probudil s tím, že musí zachránit alespoň ten zrušený biatlon.

Sice jsme si tady vyrabovali pár obchodů, ale jinak jsme celkem normální společnost, která by si měla poradit po svém, proto říkat, kdo co udělal blbě v době zavlečení viru, o němž nic nevíme, je jaksi mimo, když blbě se to děje po celém světě, protože nikdo logicky neví, jak na to. A nebuďte na sebe tak namyšlení, že jen my trapní Čecháčci umíme dělat cirkus, vyprázdnit regály zvládli nejen v zemích po celé Evropě, ale i za oceánem.

Takhle to například vypadá až v dalekém New Jersey.

Nemá smysl něco zakazovat, rušit lety a zavírat školy, protože každý jedinec má svou vlastní občanskou odpovědnost a zase není tak složité si uvědomit, co mám dělat. Nemusím vykoupit všechny respirátory světa, protože pak budou chybět zdravotníkům a osoby ve veřejných službách je potřebují víc než já, hordami těstovin virus nezabiji a do Itálie pojedu prostě až za rok. Asi nejrozumněji se k tomu postavil profesor Pirk, který prohlásil, že by bylo dobré, kdybychom se tím nakazili všichni a získali tak imunitu (a následně snad i rozum).

Vládě by mělo stačit, aby ve třech minutách vysvětlila, co by lidé měli dělat, co by neměli dělat, a přiznat, že nemoc je nová a nic o ní nevíme. I koronavirus může být k něčemu dobrý, měl by společnost například otestovat, jak je vůbec vyspělá a soběstačná. Není čas na hádky a na politická PR, pořád je to jenom divná chřipka, která dokazuje pouze to, že občanská společnost chce neustále demontovat stát, ale když lidé začnou kýchat, dovolávají se ho jako prvního, aby jim podal kapesník.

koronavirus

Koronavirus není téma pro opozici, naopak je to příležitost ukázat, že když celé zemi něco hrozí, na chvíli se vykašleme na volby a přidáme konkrétní nápady namísto výkřiků do tmy na Twitteru. Opozice by se měla postavit za vládu, a ne se hodiny promenádovat před kamerami na zbytečných tiskovkách, kde budou stejně o týden pozadu a nic tam nevymyslí.

I průměrný Čech chápe, na rozdíl od některých politiků, že vláda nemůže mít respirátory pro každého a že roušky poslané do Číny mají zamezit šíření viru, nejsou tam jako prevence proti jeho vdechnutí, že nakažených je u nás osm a možná zítra jich bude deset, že není potřeba vypisovat mimořádné manuály, když stačí selský rozum každého elementárně příčetného Čecha, a že když vám někdo řekne, že nemáte někam jezdit, nejezděte tam, nebo si pak na izolaci fňukejte do hrnku s čajem sami.

À propos, že nemocnice nemají na neznámé či pandemické nemoci vybavení, to víme až díky koronaviru, nikoliv díky facebookové investigaci politiků, takže je spíše načase se ptát, kdo to spraví, jelikož takové vybavení evidentně neměly nikdy a všechny vlády předtím měly jen to štěstí, že za nich se na to nepřišlo.

Má kdokoliv z těch „statusářů“ odpověď?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 2. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 560
  • 89
  • 45
  • 41
  • 29
  • 27