Nový den a další smutný rekord. V úterý přibylo v Česku 11 984 nakažených

Od začátku epidemie za jediný den nepřibylo tolik nakažených, jako jich bylo včera. Z údajů Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v zemi je již 113 tisíc nakažených. Přestože má většina z nich mírný průběh onemocnění, stále přibývá těch, které je nutné hospitalizovat. V nemocnicích v tuto chvíli s koronavirem bojuje přes čtyři tisíce osob, z toho 634 je jich ve vážném stavu. S covidem-19 dosud v České republice zemřelo 1619 lidí.

Od března odhalily laboratoře v Česku 193 946 případů koronaviru. Denní nárůsty v posledních týdnech stále stoupají a vláda musela přikročit k některým opatřením, která v zemi platila na jaře tohoto roku. 

Za uplynulých 7 dní přibylo více než 644 tisíc potvrzených případů, tedy téměř třetina z celkového počtu. Z nemoci se dosud v České republice vyléčilo 79 108 lidí.

Jen v pondělí zemřelo s covidem 97 lidí, což je nejvíce za jediný den od té doby, co se tyto statistiky uvádějí. 

„Zvyšuje se také podíl nakažených z celkového počtu testovaných. Od pátku 9. října do pondělí 19. října podíl pozitivních testů s jedinou výjimkou vždy přesáhl 25 procent. Před tímto obdobím se to nestalo ani jednou. Úterní bilanci testů zveřejní ministerstvo dnes večer,“ uvádí ČTK.

Největší problémy se zvládáním situace mají na Zlínsku. Za týden se tam objevilo v přepočtu 881 případů nemoci covid-19 na 100 tisíc obyvatel. Jako další kritické oblasti následují Prostějov, Plzeň a Uherské Hradiště.

A medical staff takes care of a patient from Paris and infected with the...

Od středy platí v Česku povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku mají členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Povinné jsou roušky opět i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy své rodiny. 

Současně musí mít lidé zakrytá ústa a nos ve všech vnitřních prostorách budov kromě domácnosti nebo ubytování, také ve vozech a na nástupištích hromadné dopravy.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý prohlásil, že i za současných restrikcí je kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho a platná omezení se často nedodržují. Největší nápor na zdravotnický systém očekává mezi 3. a 11. listopadem. Opatření podle něj zřejmě ještě zpřísní.

Aktuálně se nejvíce spekuluje o tom, že vláda uzavře obchody a služby, jako jsou například kadeřnictví. Otevřeny by měly zůstat obchody s potravinami a drogerie.

Lockdown není podle Romana Prymuly zatím na stole. Čekat se bude na to, zda bezpečnostní opatření zafungovala, či nikoliv. 

„Základní opatření by měla platit minimálně 14 dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Nemyslím si, že by to bylo ve středu nebo kdykoliv tento týden,“ řekl v pondělí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:02 čtvrtek 18. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 20
  • 17
  • 17
  • 17
  • 15