My to máme dávno za sebou, Britové teprve teď začali řádit kvůli rouškám: Nosit je nebudeme!

Přestože Češi povinné nošení roušek kritizovali, opatření dodržovali a země se tak může chlubit tím, že prvotní nápor nemoci covid-19 zvládla. Úplně jiná situace je ve Velké Británii, kde zdravotníci mluví o kolabující péči v nemocnicích. Vláda přitvrdila a od pátku zavádí povinné nošení roušek ve všech obchodech. Britové na to reagují demonstracemi.

Pandemie covidu-19 zahltila nemocnice ve Velké Británii natolik, že podle dat britské státní zdravotní služby (NHS) čekají na plánovanou operaci téměř čtyři miliony lidí. Číslo by mělo narůst až na deset milionů pacientů. Nejvíce se omezení dotkla lidí s rakovinou, lékaři je začali přeobjednávat na pozdější termíny v naději, že se situace stabilizuje.

Tomu měla pomoci přísnější opatření ze strany vlády, která musela reagovat na skutečnost, že Velká Británie patří v Evropě mezi nejvíce postižené země. Nově se zavádí povinné nošení roušek v obchodech a v případě nedodržení nařízení přijde pokuta tři tisíce korun.

V Británii zemřelo přes 45 tisíc lidí s nemocí covid-19. 

„Množí se důkazy, že nošení roušek v uzavřených prostorech přispívá k ochraně lidí a jejich okolí před koronavirem,“ vyjádřil se nedávno mluvčí britského kabinetu. Premiér Boris Johnson, který si sám nemocí prošel, zpřísnění opatření naznačoval už déle a nakonec k nim skutečně přikročil.

Česká republika tato plošná opatření aplikovala na začátku pandemie, a jak se ukázalo, na vývoj šíření nemoci to mělo skutečně vliv. Od té doby Češi mohli přistoupit k rozvolňování.

Britové proti rouškám protestují a podobně jako někteří aktivisté v Česku je považují za jakousi formu náhubku ze strany vlády.

„Pokud nás chce vláda skutečně chránit, ať nám víc důvěřuje a přestane používat donucovací prostředky. Jediné, čeho dosáhnou, je to, že se budeme víc bát,“ uvedla jedna z demonstrantek v londýnském Hyde Parku.

Někteří z účastníků demonstrace si na sebe vzali různé masky a převleky. Nechyběla ani ochranná maska, kterou nosili lékaři v době moru.

Demonstranti v londýnském Hyde Parku odmítají nosit roušky v obchodech.
Demonstranti v londýnském Hyde Parku odmítají nosit roušky v obchodech.

Mezi lidmi se našli tací, kteří se nevymezovali jen vůči rouškám, ale obecně kritizovali očkování, a dokonce i 5G sítě, které někteří milovníci konspiračních teorií pokládají za důvod šíření koronaviru.

Lidé vládu Borise Johnsona kritizují za to, že opatření vztáhl pouze na obchody a supermarkety s tím, že kaváren a restaurací se nošení roušek netýká.

„Vždyť je to celé směšné. Virus přece neví, kde se zrovna nacházíte,“ napsal na svůj Twitter starosta Londýna Sadiq Khan.

Demonstranti v londýnském Hyde Parku odmítají nosit roušky v obchodech.

Ohledně roušek v obchodech panuje řada dalších nesrovnalostí, Britové vedou debatu o tom, kdo by měl na dodržování opatření dohlížet a jak to bude v případě pokut.

Vláda slíbila, že pokud dotyčný chybu uzná a pokutu uhradí do 14 dní, bude stačit poloviční částka. Polehčující okolností má být situace, kdy ochranu úst a nosu lidé mít nebudou z důvodu silné úzkosti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:03 úterý 17. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 26
  • 23
  • 19
  • 19
  • 17