Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nemocných v Česku rychle přibývá. Lidem otrnulo a přestali být opatrní, zlobí se lékaři

    Ve středu přibylo v České republice 127 nově nakažených covidem-19. Naposledy byla tak špatná čísla v dubnu. Přes 100 nových případů už epidemiologové řešili na konci minulého týdne. V Česku se od začátku pandemie nakazilo už přes 10 777 lidí. Ve spojitosti s koronavirem je hlášeno 344 úmrtí. Nepříznivý vývoj už začal strašit mnohé firmy, které opět začaly jednat o návratu do režimu z období nouzového stavu, kdy preferovaly home office před společnou prací v kancelářích.

    Přírůstky nakažených se už minulý týden zvýšily a začaly překračovat hranici stovky nemocných za den. Víkendová čísla prokázala pokles, ten byl ale způsoben především tím, že laboratoře nejely naplno a testů výrazně ubylo.

    Nejvíce případů je hlášeno v Praze, kde také platí, že je zde největší podíl nemocných v přepočtu na počet obyvatel.

    Prahu následuje Moravskoslezský kraj, kde bylo do dnešního dne potvrzeno 2168 případů. V přepočtu na počet obyvatel je Moravskoslezský kraj jen v těsném závěsu za hlavním městem.

    Na vině jsou údajně převážně lokální ohniska nákazy. Zvyšující se počty nemocných trápí také sousední Slovensko, kde za včerejší den evidují 23 nových případů.

    Zhoršená čísla jdou podle analytiků ruku v ruce s tím, jak se Češi postupně přestali obávat možnosti nákazy a ve své opatrnosti polevili.

    „S ohledem na to, že se u lidí začínají snižovat obavy z nákazy koronavirem, přestávají mít strach z přímého nakažení. Postupně se přestávají bát vycházet ven a scházet se s jinými lidmi. Je znatelné, že opatrnosti u lidí postupně ubývá. Následně hrozí, že si lidé mohou začít kompenzovat sociální kontakt, o který po dobu karantény přišli, a následně se ve větší míře začnou scházet s ostatními,“ vysvětloval analytik Bohumil Hurda.

    Kdo má z vývoje situace výrazně větší obavy, jsou firmy, které jsou rády, že se mohou pomalu vracet do normálu. Zaměstnanci v povinné karanténě jsou pro ně noční můra.

    Své o tom ví sázková kancelář Fortuna, která už minulý týden zvažovala, že opět nařídí svým zaměstnancům práci z domova. U jednoho ze zaměstnanců se koronavirus prokázal, ale od nových bezpečnostních opatření měla společnost uchránit skutečnost, že se zaměstnanec nakazil mimo kanceláře a od té doby v nich nebyl.

    O testy na koronavirus byl v Praze i ostatních městech velkých zájem.

    I další firmy odmítají riskovat, že v době rozvolněných opatření se bude nemoc šířit v jejich kancelářích a home office považují za jednu z možností, jak problémům předejít.

    Celosvětově křivka počtu nakažených stále stoupá. Nemocných je evidováno téměř devět a půl milionu. Podle odborníků je číslo výrazně větší, protože ne všude probíhá aktivní testování, prověřováni jsou například jen ti, které bylo třeba hospitalizovat.

    Druhou nejvíce postiženou zemí je Brazílie, kde však i nadále prezident Jair Bolsonaro odmítá uznat vážnost epidemie a volá především po rozvolňování bezpečnostních opatření, přestože proti tomu demonstruje řada aktivistických organizací.

    Více nemocných než v Brazílii (1,2 milionu) je pouze v USA (2,4 milionu). Obě země mají dohromady přes 175 tisíc potvrzených obětí covidu-19.

    Nemoc se rychle šíří také v lidnatých zemích, jako je Rusko a Indie, kde nejvíce panuje přesvědčení, že zveřejněná data nejsou zcela přesná a situace je v oblastech vážnější, než je uváděno.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 pátek 23. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      26
    • Super
      22
    • Haha
      19
    • Cože
      19
    • Trapas
      17
    • Sladký
      15