Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koronavirus zesílil a situace se zhoršuje. Deset milionů nakažených je jen otázkou dní

    V pondělí bylo celosvětově hlášeno přes devět milionů lidí nakažených covidem-19. Do konce týdne by podle očekávání měla padnout hranice deseti milionů nemocných. Počet mrtvých se k dnešnímu dni pohybuje okolo 478 tisíc. Od poloviny května se počet nakažených zdvojnásobil. Vysoká čísla v posledních dnech zaskočila jak Českou republiku, tak sousední Slovensko.

    V České republice za úterý přibylo 89 nových případů covidu-19. Minulý týden bylo v jeden den pozitivně testováno 126 lidí, aktuálně musí být v karanténě přes dva tisíce Čechů, což je nejvyšší číslo od začátku měsíce.

    Náhlý nárůst nemocných hlásí také Slovensko, kde nejvíce nových případů evidují v Žilinském kraji.

    Pandemie stále sílí v Latinské Americe, kde už je evidováno přes 2,2 milionu případů nákazy. Jen v Brazílii se čísla pohybují kolem 40 tisíc nemocných za den.

    Krize dopadla také na Rusko, kde se počet nakažených blíží hranici 600 tisíc. Ekonomiku by prezident Vladimir Putin chtěl nastartovat zvýšením daně pro bohaté.

    Situace se nadále zhoršuje ve Spojených státech, kde za jediný den přibylo kolem 35 tisíc nakažených. Nejhůře je na tom z pohledu nově nakažených Texas. 

    Celkově mají Spojené státy kolem 2,35 milionu infikovaných. Kritika za stále vyšší nárůsty nemocných směřuje do nejvyšších pater americké politiky.

    „Prezident a jeho nejvěrnější stoupenci se stále chovají, jako by koronavirus mohl zmizet ze světa, když budou jeho závažnost ignorovat,“ píší komentátoři The New York Times.

    V klidu nemůže zůstat ani Evropa. Chorvatské úřady už varovaly před existujícím nebezpečím, že se město Zadar stane novým lokálním ohniskem nákazy v zemi.

    Chorvatsko je destinací, která už teď láká na své otevřené hranice, země přitom čelí kritice za nedůsledné dodržování protikoronavirových opatření.

    Naposledy si tamní „pohody“ užíval Novak Djokovič, který se tam zúčastnil nejen tenisového turnaje, ale i následného tahu po nočních klubech. Djokovič a jeho žena oznámili, že jsou v karanténě a mají covid-19.

    Některé země už teď mluví o tom, že musejí řešit druhou vlnu epidemie. Ta je podle slovenského epidemiologa Martina Pavelky velmi pravděpodobná.

    Zdravotníci v ochranných oblecích kontrolují 25. března 2020 v Praze cestující...

    „Druhá vlna určitě přijde a pravděpodobně bude trvat déle než ta předchozí. Napomáhá tomu také počasí,“ uvedl v oficiálním materiálu, který představuje strategický výhled vývoje nemoci na Slovensku.

    V Česku se debaty o druhé vlně dělí na dva póly, kdy jedni tvrdí, že se jedná o přirozené chování viru, kdy udeří v několika vlnách, druzí naopak tvrdí, že vývoj a chování koronaviru druhé vlně nenahrávají.

    Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila může být Česká republika spokojena s tím, jak krizi zvládla.

    „Velmi dobře jsme zvládli koronavirovou krizi. Nyní je potřeba, abychom stejně dobře zvládli i díky vzájemné spolupráci to, co nás čeká po krizi. Opětovné nastartování ekonomiky, všech dalších procesů, které souvisí s chováním a rozvojem svobodného demokratického státu, nás čeká a je před námi,“ řekl Vystrčil.

    Pro Čechy může být dobrou zprávou, že epidemiologové v zemi objevují jen lokální ohniska nákazy. Ve většině regionů dokonce žádné případy nejsou. Výlety za hranice by ale měli velmi zvažovat.

    „Tady jsme to vyčistili. Nabádám pouze k obezřetnosti před lokálními náhodnými výskyty, především po návratu z ciziny, kde epidemiologická situace není ještě vyřešená. Navíc tady u nás se nakonec, z dnešního pohledu, nedá mluvit ani o první vlně šíření koronaviru. Vlna je něco, co člověka, populaci, smete. A nic takového se vlastně v epidemiologickém slova smyslu v Česku nestalo,“ uvedla genetička Soňa Peková.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:54 čtvrtek 22. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      52
    • Cože
      48
    • Super
      45
    • Tvl
      42
    • Haha
      31
    • Sladký
      29