Druhá vlna jako zaklínadlo? Podle některých přijde brzy, jiní v ni už nevěří

Molekulární genetička Soňa Peková je označována za jednu z největších odbornic ohledně šíření nového typu koronaviru. Podle ní už Česku žádná druhá vlna epidemie nehrozí a co víc, do konce roku má virus zmizet z povrchu zemského. Její kolega Jan Pačes z Akademie věd České republiky s tím nesouhlasí, podle něj koronavirus opět zesílí během druhé vlny.

Druhá vlna. Dvě slova, která vyvolávají v lidech obavy a mnoho otázek. Strach není vždy způsoben jen obavou z covidu-19, ale důležitou roli hraje obava z ekonomického dopadu krize, která si vybrala daň nejen na lidských životech, ale i na světových ekonomikách.

Není divu, že lidé chtějí vědět, na co se mají připravit. Prognózy odborníků se ale liší. Genetička Soňa Peková dokonce říká, že ve skutečnosti u nás neudeřila ani první vlna epidemie.

„Domnívám se, že žádná druhá vlna nebude. Plošně mezi lidmi už se to šířit nebude. Tady jsme to vyčistili. Nabádám pouze k obezřetnosti před lokálními náhodnými výskyty, především po návratu z ciziny, kde epidemiologická situace není ještě vyřešená. Navíc tady u nás se nakonec, z dnešního pohledu, nedá mluvit ani o první vlně šíření koronaviru. Vlna je něco, co člověka, populaci, smete. A nic takového se vlastně v epidemiologickém slova smyslu v Česku nestalo,“ řekla pro Novinky.cz Peková a její názor se začal rychle šířit po sociálních sítích.

Reakce dalších odborníků na sebe nenechala dlouho čekat. Doktor Oto Sova z výzkumného ústavu biologické substance naopak varuje před tím, aby lidé přestali být ostražití.

„Musíme se připravit na stejná omezení jako u první vlny. Může být ještě horší, protože lidé již ochabli ve střehu a jsou příliš sebejistí,“ řekl Sova.

S Pekovou nesouhlasí ani molekulární genetik Jan Pačes, který nevěří tvrzení, že se jedná o uměle vytvořený virus, což bioložka dlouhodobě prohlašuje.

„Je to úplně typický koronavirus. Má přesně ty samé geny jako každý jiný koronavirus. Žádná specifická oblast tam není. Nebo taková, kterou bychom nikdy nikdo neviděl,“ řekl Pačes v rozhovoru pro Aktuálně.cz ohledně tvrzení Pekové.

Hlavní vstup do havlíčkobrodské nemocnice zastínil 16. března 2020 provizorní...

„Když dojde k takovéhle expanzi viru, který způsobí epidemii, je samozřejmé, že najdeme virus, který je velmi infekční a dobře se šíří. Když epidemii způsobil, musí takový být,“ pokračoval Pačes s tím, že varianta druhé vlny je možná i kvůli nízké promořenosti obyvatelstva v České republice.

Radovat se na konci roku, že koronavirus kompletně z populace vymizel, nebude možné ani podle koordinátora pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví Rastislava Maďara. Ten si myslí, že druhá vlna tu může udeřit už v létě.

„Ale ještě dříve, než nastane podzim, mám obavu z letní sezony. Mimo jiné i po jednání se slovenskými kolegy jsem se utvrdil v tom, že všichni epidemiologové ve všech evropských zemích, možná i ve všech zemích světa postižených covidem, mají obavu, aby otevírání hranic – které je na jednu stranu nezbytně nutné – nezhoršilo situaci,“ cituje Maďara web Seznam Zprávy.

O druhé vlně už mluví i politici. Podle Andreje Babiše je zbytečné hrozit návratem krizové situace. Pokud by se naplnily nejhorší scénáře, Česko už by podle premiéra nevolilo plošné zákazy, ale spoléhalo by na chytrou karanténu.

„Jsme připraveni na druhou vlnu. Máme skvělé technologie, chytrá karanténa funguje. Z první vlny jsme se poučili a jsme připraveni,“ řekl Babiš na tiskové konferenci k průběhu epidemie koronaviru.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:56 neděle 4. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 33
  • 30
  • 29
  • 28
  • 26