Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Konec nouzového stavu v nedohlednu. Vláda ho chce prodloužit, návrat dětí do lavic se odkládá

    Andrej Babiš vystoupil na mimořádné tiskové konferenci společně s ministrem Romanem Prymulou. | foto: Autor: ČTK

    Nouzový stav v České republice měl platit od 5. října do 3. listopadu. Už teď je ale jasné, že vláda bude žádat poslance o jeho prodloužení. Vláda potřebuje delší nouzový stav, aby mohla i nadále platit většina nařízení, která kvůli koronaviru plošně omezují pohyb, shromažďování či podnikání. Andrej Babiš se nechal slyšet, že doufá, že opozice pochopí vážnost situace a návrh odsouhlasí. Vláda chce nouzový stav prodloužit o měsíc, opozice chce kratší dobu. Jasné je to, že se děti do škol po 2. listopadu nevrátí.

    „Sněmovna projedná naši žádost, já pevně doufám, že opozice pochopí vážnost situace a tuto žádost schválí,“ řekl premiér Andrej Babiš, který potvrdil, že se vláda shodla na tom, že je třeba žádat o prodloužení nouzového stavu.

    Už při jeho vyhlašování se otevřeně počítalo s tím, že pokud nařízení nezafungují, bude na stole i jeho prodloužení.

    Že se nepodařilo splnit plán, potvrdil ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten zároveň vyloučil, že by se 2. listopadu měly děti vrátit do škol. „My se k tomu pozitivně vyjádřit nemůžeme. Nechci čekat do pátku. Říkám, že druhého se děti do školy nevrátí. V pátek řekneme, kdy to bude možné,“ dodal Prymula s tím, že bude jednat o nejbližším možném termínu.

    Jak se opozice postaví k žádosti o prodloužení nouzového stavu, není jasné, nepředpokládá se, že by žádost neuspěla. Opozice si však žádá od vlády potřebná data.

    „Plnou odpovědnost za nepřipravenost na druhou vlnu nese vláda. Piráti podpoří prodloužení nouzového stavu o čtrnáct dnů. Budeme chtít od vlády slyšet, jak zajistí návrat do normálního života,“ řekl k prodloužení nouzového stavu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

    Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že vzhledem k závažnosti situace je jeho strana připravena k jednání.

    Předseda STAN Vít Rakušan naznačil, jakým směrem se bude ubírat rozhodování poslanců z jeho politického tábora. „Co nám zbývá, při těchto opatřeních nelze jít podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Restriktivní opatření jsou nyní namístě, ale je to tím, že se cosi zanedbalo. A opravdu za to nemohou lidé,“ dodal Rakušan, podle něhož by Andrej Babiš neměl ze současné situace obviňovat občany.

    Tisková koneference vlády.

    Na dnešním jednání vláda schválila zavedení plošného testování na koronavirus v domovech pro seniory či postižené. „My jsme představili strategii, kterou chceme v ČR aplikovat. Záměrem co možná nejplošněji testovat. Testujeme v určitých segmentech, zcela zásadní jsou domovy seniorů a podobná zařízení,“ vysvětlil Roman Prymula.

    „Celý proces bude nastartován příští týden, kdy chceme testovat jak zaměstnance, tak klienty. Problematika seniorů je pro nás naprosto prioritní. Kromě zařízení sociální péče budeme testovat i zařízení zdravotnická,“ dodal Prymula.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:36 středa 24. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      59
    • Haha
      22
    • Tvl
      22
    • Trapas
      21
    • Sladký
      16
    • Cože
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...