Došlo na Prymulova slova? Rekordní čísla mu dávají za pravdu. Hamáček zvažuje nouzový stav

Když kritizoval rychlost rozvolňování, byl Roman Prymula považován za nepřejícího pesimistu. Když tvrdil, že na festivaly a dovolené v cizině je ještě brzy, vytýkali mu, že se příliš zhlédl v krizových nařízeních a straší. Aktuálně má Česká republika nejvíce nakažených od začátku pandemie a dramaticky se zhoršují i celosvětová čísla. Nakazilo se už více než 15 milionů lidí. Podle Hamáčka je ve hře varianta vyhlášení dalšího nouzového stavu.

S nemocí covid-19 se dnes léčí přes pět tisíc lidí, takové číslo epidemiologové v Česku ještě nezažili. Jen za úterý jich přibylo 212. Podle Ministerstva zdravotnictví s koronavirem zemřelo 360 pacientů.

Vrchol epidemie byl v České republice v dubnu, kdy nákaza kulminovala a nemocných bylo 4736, čísla se pak začala zlepšovat. V květnu se křivka zobrazující počet nakažených vyrovnala a nějaký čas údaje stagnovaly. Od června začal počet nakažených opět růst až do současného maxima.

Nejvíce postižený je aktuálně Moravskoslezský kraj, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region.

„Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku v přepočtu na 100 000 obyvatel zhruba 60 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 38 případů na 100 000 obyvatel,“ uvádí ČTK.

Před přílišným rozvolňováním už koncem června varoval epidemiolog Roman Prymula, který zmiňoval stále větší virovou nálož v populaci.

„Zatím se to daří řešit na lokální úrovni, nicméně nějaký varovný prst to určitě je, protože když se podíváme na ten poslední týden, opravdu dochází už k indikativnímu nárůstu nad sto případů. To bylo už ve třech dnech. To vlastně znamená, že v populaci se ta virová nálož zvyšuje a je mnohem větší riziko, že se člověk nakazí při kontaktu s lidmi, kteří buď jsou pozitivní a mají příznaky, nebo jsou v inkubační době, anebo bezpříznakoví,“ uvedl Prymula.

Pandemie covidu-19 podle agentury Reuters zrychluje celosvětově. K dnešnímu dni se nakazilo přes patnáct milionů lidí, respektive tolik případů nákazy bylo zachyceno.

Ministr vnitra Jan Hamáček

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou ve hře opatření jako na začátku epidemie. Pokud bude počet lidí v karanténě nadále stoupat, může být opět vyhlášen nouzový stav.

Reálná je podle ministra také varianta odložení krajských a senátních voleb, které vycházejí na 2. a 3. října.

V úterý byl oficiálně oznámen Prymulův nástupce na postu náměstka pro zdravotní péči na Ministerstvu zdravotnictví. Od září se jím stane dosavadní děkan 1. lékařské fakulty UK Aleksi Šedo. Ten neměl ve výběrovém řízení velkou konkurenci, byl jeho jediným účastníkem.

Negativní výhled přiznaly Spojené státy, které jsou nejvíce postiženou zemí světa. Počet nakažených se tam přiblížil ke čtyřem milionům. Prezident Donald Trump na brífinku přiznal, že se situace bude ještě nějaký čas zhoršovat.

Severní a Jižní Amerika jsou, co se týče koronaviru, aktuálně největšími ohnisky. Na těchto kontinentech je podle epidemiologů hlášena více než polovina světových případů a téměř půlka úmrtí. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:19 čtvrtek 19. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 643
  • 85
  • 74
  • 58
  • 50
  • 17