Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Byl Vojtěch příliš hodný otloukánek? Covid by zlomil krk i zkušenějším

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil 21. září 2020 v Praze svou rezignaci na funkci ministra. | foto: Expres.cz

    Pondělní rezignace nyní už bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha přišla v době, kdy země objektivně nezvládá rostoucí křivku počtu nakažených. Vojtěch s koronavirem bojoval dlouhé měsíce, a přestože jarní krizi ustál, teď už se mu vaz pod tíhou nových případů zlomil definitivně. Pro některé Babišův otloukánek, pro jiné další oběť koronakrize.

    Postavil se před skupinu novinářů, za zády měl ministry i premiéra Andreje Babiše. Jedna z novinářek mu právě kladla sérii otázek ohledně chybných informací, které předtím ministr Vojtěch oznámil. Jednou z nich bylo, zda vyvodí politickou odpovědnost a rezignuje na svou pozici kvůli šíření poplašné zprávy, kdy uvedl, že lékařka se měla nakazit při odběru vzorků pacientovi, což se ale nestalo.

    Vojtěch se ošíval, a přestože bylo zřejmé, že rezignovat nehodlá, celá situace mu byla zjevně lidsky nepříjemná a sám už se zmíněné lékařce za svůj omyl omluvil. 

    „Byla to chybná informace, já se za ni omlouvám, omluvu jsem sdělil paní doktorce,“ řekl na tiskové konferenci Vojtěch předtím, než se do všeho vložil premiér Andrej Babiš.

    „Nebuďte slušný, řekněte pravdu. Kdo vám to řekl? Který úředník? Jste moc hodný,“ řekl tehdy premiér, který tím udělal svému nezkušenému ministrovi skutečně medvědí službu.

    Pokud byl do té doby Vojtěch vnímán jako hezounek ze SuperStar, jemuž neřekli jinak než Ken, od té chvíle byl v očích některých jen tím „příliš hodným“ mužem, který nemůže krizi zvládnout.

    Jste moc hodný, pane ministře

    Vždyť židle ministra zdravotnictví se během světové pandemie stala nezvykle horkou. Personální změny se děly po celém světě, rezignoval jak ministr na Novém Zélandu, tak v sousedním Polsku. Mnozí si pozici zachránili jen proto, že se zdálo nezodpovědné dělat velké změny právě v časech největší krize, kdy ještě nikdo příliš netušil, co můžeme od covidu-19 očekávat.

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch potvrdil pátý případ nakažení koronavirem v...

    Jak těžké je ustát pandemii, se ukázalo třeba v Izraeli, kde musel skončit ministr zdravotnictví Jaakov Licman, kterému veřejnost vytýkala, že nebyl dostatečný profesionál.

    A přestože se podařilo první vlnu epidemie v Česku z pozice Ministerstva zdravotnictví zvládnout dobře, opozice si přesto přála hlavu mladého ministra. Předseda ODS Petr Fiala chtěl Vojtěchovu rezignaci dokonce už v lednu.

    Vojtěch doplatil nejen u politiků, ale i u veřejnosti na to, že byl až příliš považován za pravou ruku Andreje Babiše a z ministra se proměnil spíše v hromosvod všemožných frustrací. Už na jaře bylo jasné, že ekonomicky čekají Českou republiku těžké časy, ale čistě ze zdravotního hlediska byla země jednou z nejbezpečnějších. Až do léta.

    Poslední rána od Václava Moravce?

    Pokud nesmělému otloukánkovi prošly některé přešlapy v komunikaci v období, kdy se dařilo, jakmile se čísla začala zhoršovat, nešetřil ho už vůbec nikdo.

    Neustálé změny pravidel, nové termíny omezení a jejich nedostatečné vysvětlení trvaly už moc dlouho a frustrace v zemi rostla. Pochopil to i zkušený novinář Václav Moravec, který v neděli griloval Vojtěcha ze všech sil. Ministr před kamerami České televize uznal, že měl asi postupovat jinak, a prozradil, že už několikrát myslel na rezignaci. Možná už v tu chvíli věděl, že v pondělí svůj konec oznámí.

    Adam Vojtěch podepsal s firmou lukrativní smlouvu. Z objednávky nakonec sešlo.

    Jak by si Vojtěch vedl ve své funkci dále, už se nedozvíme, ale je zajímavé sledovat, jak se zpětně dočkává od svých kolegů a spolupracovníků uznání.

    „On vždy dal na názor odborníků, jen měl někdy problém prosadit to na vládě. Pandemie způsobila, že se musel věnovat akutní situaci, která je bezprecedentní, ale přesto si většinu času vedl dobře a dokázal ustát obrovský tlak,“ chválil ho pro ČTK Rastislav Maďar.

    „Jsem přesvědčen, že kdyby veškerou svou energii nemusel vydat na boj koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví,“ napsal Andrej Babiš.

    Nyní pozici covidového ministra přebírá Roman Prymula a až čas ukáže, jak on naplní svůj úkol. Už teď ale můžeme říci, že jej nečeká nic snadného. Nás vlastně také ne.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:51 úterý 19. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      81
    • Trapas
      23
    • Cože
      22
    • Haha
      20
    • Sladký
      20
    • Tvl
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...