„Situace v Česku je děsivá. Slováci jsou z toho v šoku,“ vzkázala studentka medicíny na Erasmu

Doslova ze dne na den jim zavřeli brány škol a poslali je domů. Mnoho zahraničních studentů v Praze zažilo tvrdou ránu, když jim kvůli povinné distanční výuce školy zrušily jejich studentské pobyty. Vysokoškoláci si přitom museli zaplatit drahé pojištění, zálohy na bydlení a další výdaje v řádech desítek tisíc korun. Návraty domů komplikuje také skutečnost, že Česká republika je nyní považována za velkého strašáka v boji s nemocí covid-19.

Slovenská studentka medicíny Mária toužila po tom, aby si mohla vyzkoušet studium na Karlově univerzitě v Praze. Díky programu Erasmus se jí přání splnilo. S další spolužačkou si tu našly byt, zaplatily kauci a začaly si ho vybavovat.

Do poslední chvíle dívky netušily, zda se vůbec budou moci do Česka vydat. „Doslova za pět minut dvanáct nám potvrdili, že můžeme přijet, a měly jsme dva měsíce stáž v Ústřední vojenské nemocnici,“ řekla nám Mária, která si život v Praze pochvalovala i přes řadu omezení spojených s koronavirem.

„Omezení samozřejmě byla, ale nevnímala jsem to ani já, ani má kamarádka jako něco, co by se nedalo zvládnout. Roušky jsme pochopitelně nosily i celý den v nemocnici, a tak jsme byly zvyklé. Problémy nastaly teď, když jsme měly pokračovat ve studiu na Karlově univerzitě. Praha nařídila distanční metodu výuky a to je pro nás konec Erasmu,“ zalitovala mladá Slovenka, jež řeší, co bude dál s bydlením, které si v Praze po dlouhém hledání našla a zavázala se k němu podpisem smlouvy.

„Jsem vážně pořádně naštvaná. Nechápu, proč takto omezují právě školy. Podle mého měli nechat alespoň povinné předměty ve formě prezenční výuky. Na vysokou se chodí dobrovolně, protože to chceme a chceme se něco naučit. Domácí studium si můžeme zařídit i bez školy,“ dodala rozčílená Mária, která nerozumí tomu, proč jsou otevřené kluby a konají se sportovní utkání, ale studenti dostali stopku.

„Ať si udělají průzkum, kde se nakazilo nejvíce lidí. Pochybuju, že bude na prvním místě univerzita,“ míní.

Program Erasmus umožňuje studentům část studia prožít v jiné zemi a získat tak nové zkušenosti v zahraničí. Češi dostali varování a je jim připomínáno, že kvůli šíření covidu-19 jsou pravidla pro vycestování aktualizována.

Praha se už s koronavirem loučila. Teď primátor přiznává kritickou situaci.

„Současně jsou přijímána v České republice i v zahraničí opatření, která ovlivňují realizaci projektů. Držitelé grantů se mohou ocitnout ve složitých situacích, proto Dům zahraniční spolupráce v roli národní agentury pro uvedené programy průběžně aktualizuje informace pro příjemce grantů,“ píše se na stránkách jednoho z nejvyhledávanějších vzdělávacích programů v Evropě.

Složitá situace pro studenty nemusí vždy znamenat jen finanční ztrátu, ale také problémy pro návrat do rodné země. I sousední Slovensko teď kouká na dění v Česku hodně nevěřícně.

Motol rozjel pomoc pro zaměstnance i další nemocnice

„Všechno je to ze dne na den. A navíc to pak ještě všechno tisíckrát změníte. Lidé na Slovensku čtou noviny a sledují zprávy. Česko je vnímáno opravdu hrozně. Když jsme se vracely s kamarádkou na Slovensko, koukali na nás, jako kdybychom přijely už nakažené,“ vysvětluje Mária, jak nyní naši bratři vnímají situaci v České republice.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:33 úterý 19. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 28
  • 27
  • 20
  • 19
  • 18