Statisíce lidí na plážích a v ulicích. Britský ministr zdravotnictví z toho měl málem smrt

Tropické teploty vyhnaly k moři statisíce lidí v Bournemouthu a okolí. Rozestupy a veškerá opatření v boji s koronavirem šly v horku stranou. Nešťastní byli ze situace jak zasahující policisté, tak samotný ministr zdravotnictví, který se rozzuřil a začal vyhrožovat uzavřením pláží a návratem přísných opatření. Problémy musel řešit i v Liverpoolu, kde místní fanoušci oslavovali první ligový titul po třiceti letech a v ulicích bylo pořádně veselo.

Jakmile rtuť teploměru přesáhla třicet stupňů, odhodili Britové nejen oblečení, ale také zábrany spojené se strachem z koronaviru. Pláže vzali útokem a ty byly brzy beznadějně plné.

Na takovou situaci nebyli připraveni ani strážníci, kteří se snažili na místě dohlížet na dodržování pravidel, ale uhlídat tisíce lidí bylo mimo jejich možnosti. Aby se to příště neopakovalo, varoval ministr zdravotnictví Matt Hancock, že zvažuje opětovné uzavření pláží. Koupající se Brity označil za nezodpovědné sobce.

V Bournemouthu bylo hlášeno kolem půl milionu návštěvníků, které úřady nemohly přehlédnout i kvůli dopravním komplikacím, jež hromady aut způsobily. Vedle porušení bezpečnostních pravidel musely úřady řešit tuny odpadků, které zůstaly na plážích, případně v jejich okolí.

Strážníci se na plážích museli vypořádat také s opilými jedinci, kteří odmítali pravidla ohledně odstupů dodržovat. Podle zpráv policie bylo několik lidí zadrženo a došlo k několika potyčkám.

Policie v Bournemouthu dorazila na pláže hlídat, zda lidé dodržují bezpečnostní...
Policie v Bournemouthu dorazila na pláže hlídat, zda lidé dodržují bezpečnostní...

„Pokud nebudeme postupovat podle pokynů ohledně odstupů a distancování se, případy nemoci se zase objeví ve velké míře. Je přirozené, že si lidé chtějí užít slunce a hezkého počasí, ale musíme tak činit způsobem, který je bezpečný pro nás i naše okolí,“ řekl lékař Chris Whitty.

Policie měla plné ruce práce i na severu v Liverpoolu, kde vyvolalo veřejné veselí vítězství Reds v Premier League. Fanoušci na tento úspěch čekali dlouhých třicet let, a tak se dá pochopit, že neodolali veřejným oslavám.

Šéf místní policie Rob Carden se fanoušků zastal, ale připomněl jim, že podobné chování nemůže být nadále tolerováno.

„Oblast Merseyside byla epidemií velmi zasažena, a tak i když rozumíme radosti fanoušků, není možné takto přehlížet bezpečnostní opatření,“ řekl Carden.

„Drtivá většina fanoušků uznala, že teď není ten správný čas na bujaré oslavy, a rozhodli se chovat bezpečně. Bohužel ne všichni to respektovali,“ dodal.

Liverpool získal po třiceti letech mistrovský titul. Ulice města byly rázem...
Liverpool získal po třiceti letech mistrovský titul. Ulice města byly rázem...

Oslavy v ulicích začaly ve večerních hodinách poté, co londýnská Chelsea porazila obhájce titulu Manchester City. Liverpool, za který v minulosti hrála i řada Čechů, si titul zajistil s velkým předstihem.

„Pro nadcházející dny vyzýváme příznivce, aby udělali správnou věc a oslavovali bezpečně s přáteli a členy své rodiny. Tím pomohou zajistit bezpečí jak pro sebe, svou rodinu, tak pro přátele a sousedy,“ vyzvala fanoušky policie.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:03 sobota 24. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 21
  • 20
  • 16
  • 15
  • 14