Roušek se lidé nezbaví ani v budovách! Německo uvedlo, že vývoj v Česku sleduje s obavami

V úterý přibylo v České republice rekordních 1164 nakažených osob. To je podobné číslo, jako má nesrovnatelně větší Německo. Ministerstvo zdravotnictví se proto rozhodlo k zavedení přísných opatření, která začnou platit už od čtvrtka. Podle ministra Adama Vojtěcha bude povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov po celé zemi, nikoliv jen ve vybraných regionech. Tuto informaci jako první uvedl Vojtěch na svém Twitteru, kde napsal, že k tomuto rozhodnutí dospěl po jednáních s odborníky.

Už během včerejška bylo jasné, že přírůstek nakažených bude rekordní, že ale bude atakovat čísla ze sousedního 83milionového Německa, nečekal zřejmě nikdo. Počet 1164 potvrzených případů výrazně překonal dosavadní maximum z pátku, kdy bylo zjištěno 796 nakažených. Aktuálně nemocných je v České republice 9272.

Ze současného vývoje počtu nemocných v Česku si dělají hlavu i okolní země. Naposledy výsledky testování okomentovala německá ambasáda.

„S velkými obavami sledujeme vysoká čísla a v Berlíně o nich také vědí,“ nechal se pro Deník N slyšet Guido Müntel z německé ambasády v Praze. V tuto chvíli se čeká především na to, zda Německo označí Českou republiku za rizikovou zemi, to by s sebou přineslo nová opatření.

Novinku pro všechny Čechy oznámil už dopoledne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který na svém Twitteru vzkázal, že od čtvrtka budou roušky povinné plošně ve všech vnitřních prostorách.

„Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci jsem dnes ráno svolal mimořádné jednání centrálního řídícího týmu Chytré karantény. S odborníky jsme se shodli, že od zítra (čtvrtka) zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR. Podrobnosti vydáme v průběhu dne,“ uvedl Vojtěch. 

Ministr slíbil, že během dne zveřejní další podrobnosti. Už nyní je zřejmé, že opatření budou platit na celém území naší republiky a nebudou se řídit takzvaným semaforem. Ten byl přitom v minulosti představen právě proto, aby již nebylo nutné dělat plošná nařízení.

V MHD mají opět skončit zastávky na znamení, aby se cestující nemuseli dotýkat tlačítek ve vozech. Řidiči budou dveře na každé zastávce otevírat sami bez oznámení.

Přestože Česko řeší velký nárůst počtu nakažených, ne vždy se automaticky jedná o nemocné. Značný počet pozitivně testovaných nemá žádné příznaky nemoci. I přesto se počet hospitalizovaných zvyšuje a přibývá také lidí s těžkým průběhem nemoci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:20 čtvrtek 7. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 82
  • 43
  • 41
  • 39
  • 34
  • 31