V Česku byli potvrzeni další 3 nemocní! Teď se čeká na výsledky testů u dětí z Prahy 6

Ještě ráno bylo známo pět případů koronaviru v České republice. Nyní už je jich osm a předpokládá se, že číslo ještě poroste, a to i vzhledem k tomu, že nemoc mohly šířit děti v Praze 6. Epidemiologové potvrdili výsledek ze soukromé laboratoře, která už virus odhalila. Do částečné izolace byly uvedeny také školní třídy, které přišly do kontaktu s dětmi z nakažené domácnosti v Praze 6. Informaci o nových nakažených potvrdil epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Obavy z toho, že žena v Praze 6 se skutečně vrátila z Itálie s koronavirem, se potvrdily. Zároveň byla nemoc zjištěna u dvou příbuzných ženy z Děčína, u níž se nákaza prokázala už před několika dny. Česko má k dnešnímu dni už osm nakažených osob.

„V naší oficiální laboratoři se nákaza ještě nepotvrdila, to by mělo být později večer. My jsme pouze potvrdili, že ta soukromá laboratoř analyzovala materiál, ve kterém byla pozitivní DNA, zatím je to na půl cesty,“ řekl Roman Prymula novinářům s tím, že soukromý test skutečně nakažlivou nemoc odhalil.

Lidé z Děčína na výsledek testů čekali v karanténě a během té doby neměli být schopni nemoc jakkoliv dále šířit.

„Oba dva byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou ode dneška hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina se vrátila z oblasti Veneto v Itálii,“ řekla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Ve stejné izolaci nyní bude na výsledky čekat rodina ženy, která se nechala testovat v soukromé laboratoři, jež koronavirus odhalila, až poté se do situace vložilo Ministerstvo zdravotnictví.

Lékaři neměli jistotu, že laboratoř ženu testovala správně, a proto jí v Nemocnici na Bulovce odebrali vzorek nový, který se aktuálně zkoumá.

Hygienici teď budou muset řešit vývoj nemoci v souvislosti se skutečností, že virus mohly šířit děti nemocné ženy, které v pondělí i úterý chodily do školy a byly pochopitelně v kontaktu se svými spolužáky a učiteli.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:33 čtvrtek 2. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 38
  • 36
  • 36
  • 36
  • 35